Barcelona'da sergilenen "başsız Franco" heykeli

- Katalonya'nın bağımsızlık girişimlerinin sembol yerlerinden Barcelona'da açılan sergide "başsız Franco" heykeli, ayrılıkçı ve sol görüşlü grupların tepkisine neden oldu

Google Haberlere Abone ol
Barcelona'da sergilenen "başsız Franco" heykeli

MADRİD (AA) - İspanya'nın Barcelona kentinde açılan "Franco, Zafer, Cumhuriyet. Cezasız kalma ve şehir alanı" adlı sergide "başsız Franco" heykelinin yer alması, ayrılıkçı ve sol gruplar tarafından protesto edildi.

Diktatör Francisco Franco'nun başı kesilmiş halde, askeri üniformalı atlı heykelinin Katalonya'nın bağımsızlık girişimlerinin sembol yerlerinden Barcelona'daki Born Kültür Merkezi'nin girişinde sergilenmesi tartışmalara neden oldu.

Sabah saatlerinde Born'a getirilen heykele ilk olarak Ernest Sant adlı bir aktivist, daha sonra da Rosa Saiz adlı bir mahalle sakini yumurta attı. Hakaret içerikli sözler söyleyen söz konusu kişiler, daha sonra polisin müdahalesiyle bölgeden uzaklaştırıldı. Heykel belediye görevlileri tarafından tazyikli suyla temizlendi.

Öğleden sonra yapılan serginin açılışında ise tansiyon daha da arttı.

Born Kültür Merkezi önüne gelen bağımsızlık yanlısı ve sol görüşlü bir grup, güvenlik koridorunu aşarak heykele saldırdı. "Başsız Franco" heykelinin üzerine bağımsız Katalonya bayrağı asan gruba polisin müdahalesi sonrası gerginlik yaşandı. Çıkan olaylar sırasında fenalaşan bir kişi ambulansla götürüldü.

Barselona Belediye Başkanı Ada Colau'yu eleştiren eylemciler, "Belediye Başkanı bir taraftan Franco döneminin figürlerinin isimlerini Barcelona sokaklarından kaldırırken, diğer yandan Franco'nun heykelinin kentin göbeğine dikilmesine izin veriyor. Bu bir provokasyon." dediler.

Bu arada Katalonya'daki ayrılıkçı siyasi partiler de olayı protesto ederek serginin açılışına katılmadı.

Tartışmalara neden olan heykel, İspanya'da çıkarılan tarihi bellek yasasından sonra 2008 yılında Barcelona'daki Montjuic müzesinden kaldırılmıştı. Heykel, 2013 yılında bulunduğu depoda kimliği belirlenemeyen kişilerce saldırıya uğramış, koparılan başı çalınmıştı.

Yorumlar