Bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı yüzde 6 arttı

- Mayıs ayı çek raporuna göre, yılın ilk 5 ayında bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı ise geçen yıla göre yüzde 6 artarak 9 milyon adet oldu

Google Haberlere Abone ol
Bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı yüzde 6 arttı

İSTANBUL (AA) - Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, mayıs ayı çek raporunu yayımladı. Verilere göre, 2016 yılının ilk 5 ayında, bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı geçen yıla göre yüzde 6 artarak 9 milyon adet oldu.

Türkiye Bankalar Birliğinden yapılan açıklamaya göre, çeklerin parasal tutarı yüzde 14 artışla 285 milyar liraya ulaştı.

Aynı dönemde, parasal tutarı 11 milyar lirayı bulan 320 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız çeklerin adedinde yüzde 16, tutarında ise yüzde 3 artış yaşandı. Öte yandan aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 1,5 milyar lira tutarındaki 51 bin adet çek daha sonra ödendi.

Yılın ilk 5 ayında, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,3 puanlık artışla yüzde 3,5 ve tutar bazında 0,4 puanlık azalışla yüzde 3,9 olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında, adet bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir oldu.

Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu illerde ise İstanbul yine ilk sırada yer alırken, bu ili sırasıyla Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa izledi.

Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il ise yüzde 10,7 ile Hakkari oldu. Hakkari'yi sırasıyla, yüzde 10,6 ile Şırnak, yüzde 8,5 ile Mardin, yüzde 8,4 ile Kırıkkale ve yüzde 8'le Niğde takip etti.

Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller de Ordu, Erzurum ve Edirne olarak sıralandı.


Yorumlar