"Bankacılık sektörünün borçlanma maliyetini yükseltebilir"

- Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Gözgör: - "(TCMB'nin teminat döviz depo limitlerine yönelik duyurusu) Bu uygulamanın yeniden uygulanmaya başlamasının bankacılık sektörünün borçlanma maliyetini yükseltebilecek bir etken olduğunu söyleyebiliriz" - "Aynı zamanda para politikasında sıkılaştırma adımı olarak algılanabilir. TL varlıkları üzerindeki etkisi sınırlı olan teknik bir ayarlama olduğunu ifade edebiliriz"

Google Haberlere Abone ol
"Bankacılık sektörünün borçlanma maliyetini yükseltebilir"

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 15 Temmuz darbe girişimi sonrası uygulamadan kaldırdığı döviz depo limit uygulamasını yeniden başlatmasına ilişkin, "Bu uygulamanın yeniden uygulanmaya başlamasının bankacılık sektörünün borçlanma maliyetini yükseltebilecek bir etken olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Gözgör, TCMB'nin teminat döviz depo limitlerine yönelik duyurusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TCMB'nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası uygulamadan kaldırdığı döviz depo limit uygulamasını yeniden başlattığını anımsatan Gözgör, karar sonrası TL likiditesinde azalma yaşanıp para politikasında ufak bir sıkılaştırma etkisi oluşabileceğini, şu an için bu adımın etkisinin TL varlıkları üzerinde sınırlı kaldığını kaydetti.

Gözgör, daha öncesinde döviz depo limit uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte bankaların düşük faiz oranlı ülkelerden borçlanarak TCMB’ye borçlanılan miktarı teminat göstererek TL elde edebildiğini aktararak, "Bu uygulamanın yeniden uygulanmaya başlamasının bankacılık sektörünün borçlanma maliyetini yükseltebilecek bir etken olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda para politikasında sıkılaştırma adımı olarak algılanabilir. TCMB’nin TL’nin değer kaybını yakından izlemeye devam ettiğin söyleyebiliriz. TL varlıkları üzerindeki etkisi sınırlı olan teknik bir ayarlama olduğunu ifade edebiliriz." yorumunu yaptı.

Mevcut durumda TL varlıklarının hala yurt dışında yeni başkan Donald Trump’ın seçilmesini fiyatlamayı sürdürdüğünü vurgulayan Gözgör, "Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybının önemli miktarda olduğunu görüyoruz. Teknik görüntüye baktığımızda ise 3.1850 önemli destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kalınması yükselişlerin devamı 3.2580 – 3.2640 bölgesine doğru sürebilir. 3.1850 desteğinin kırılması halinde 3.1640 – 3.1550 bölgesi gündeme gelebilir. Yükselen trendin devam ettiğini görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar