Ban'dan Suriye yorumu: "Kusursuz fırtına"

- BM Genel Sekreteri Ban, Suriye sorununda üç farklı bölünme olduğuna dikkat çekerek, bütün bunların kusursuz bir fırtınaya yol açtığını belirtti - Ban: - "Suriye'de ve özellikle de Halep'teki katliamlara yönelik öfkemi belirtecek kelime kalmadı" - "Büyük güçlerin sorunların çözümü için BM nezdinde bazı ülkelere dikte ettiği görüşüne katılmıyorum" - "(Kolombiya Devlet Başkanı Santos ile FARC lideri Jimenez) Onlara destek için acilen özel temsilcim Arnault'u istişare yapmak üzere, Havana'ya gönderdim"

Google Haberlere Abone ol
Ban'dan Suriye yorumu: "Kusursuz fırtına"

CENEVRE (AA) - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye sorununda halkın kendi arasında, güçlü devletler arasında ve BM Güvenlik Konseyi olmak üzere, üç alanda bölünmüşlük olduğunu belirterek, "Bütün bunlar kusursuz bir fırtınaya yol açıyor." dedi.

Ban, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın bölgede nüfuz sahibi ülkeleri Suriye konusunda askeri bir çözümün olamayacağı konusunda ikna etmek için yoğun bir çaba sarfettiğini belirtti.

Suriye'de ve özellikle de Halep'teki katliamlara yönelik öfkesini belirtecek kelime kalmadığını vurgulayan Ban, söz konusu şehirdeki sivillere yönelik saldıralara dikkat çekti.

Sivillere, insani yardım ve sağlık çalışanlarına karşı kasten yapılan saldırıları kınadığını tekrarlayan Ban, 13 buçuk milyon Suriyelinin çaresiz bir şekilde insani yardıma ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreteri Ban, son 6 yıldır BM'nin bütün çabalarına rağmen, Suriye'de şiddetin devam ettiğini anımsatarak, "(Suriye'de) Askeri bir çözüm olamaz, sadece siyası çözüm vardır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bütün bunlar kusursuz bir fırtınaya yol açıyor"

Suriye sorununda üç alanda bölünmeye dikkat çeken Ban, bunların Suriye halkının kendi arasında farklı gruplara bölünmesi, güçlü devletler arasındaki görüş ayrılığı ve BM Güvenlik konseyindeki bölünmüşlük olduğunu belirtti.

Ban, söz konusu bölünmüşlüğe son verilip, geleceğe birlik içinde girilmesi çağrısında bulunarak, "Bütün bunlar kusursuz bir fırtınaya yol açıyor." diye konuştu.

- "BM sadece süreci kolaylaştırmakla sorumlu"

BM'nin son 10 yıldaki kendi döneminde özellikle Ortadoğu konusunda büyük güçler tarafından yönlendirildiği konusundaki eleştirilere de cevap veren Ban, "Büyük güçlerin sorunların çözümü için BM nezdinde bazı ülkelere dikte ettiği görüşüne katılmıyorum." değerlendirmesini yaptı.

Ban, kendi döneminde Filistin sorunu için bölgedeki taraflarla defalaraca görüşmeler gerçekleştirdiğine işaret ederek, İsrail ve Filistinli liderlerin barış süreci ve uzun zamandır bekleyen sorunlara yaklaşmanı içten olmamakla eleştirdi.

Filistin'de iki devletli çözümün uluslararası toplum tarafından tamamen desteklendiğini anımsatan BM Genel Sekreteri Ban, sorunun çözümünün İsrailli ve Filistinli politikacıların elinde olduğunu, BM'nin sadece süreci kolaylaştırmakla sorumlu bulunduğunu bildirdi.

- Kolombiya'ya özel temsilci

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında varılan barış anlaşmasının halkın onayına sunulduğu referandumdan çok az farkla "Hayır" oyu çıkmasını da değerlendiren Ban, referandumdan farklı bir sonuç beklediklerini, ancak Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Timoleon Jimenez'in kararlılığından cesaret aldığını belirtti.

Ban, "Onlara destek için acilen özel temsilcim Jean Arnault'u istişare yapmak üzere, Havana'ya gönderdim." dedi.



Yorumlar