Balkanlar'da ve Avrupa'nın doğusunda NATO'yu güçlendirme çağrısı

- Gürcistan Dışişleri Bakanı Janelidz, Karadağ Savunma Bakanı Duricic ve Makedonya Savunma Jolevski, ABD'nin başkenti Washington'da katıldıkları panelde Balkanlar'da ve Avrupa'nın doğusunda NATO'yu güçlendirme çağrısında bulundu

Google Haberlere Abone ol
Balkanlar'da ve Avrupa'nın doğusunda NATO'yu güçlendirme çağrısı

WASHINGTON (AA) - Gürcistan, Ukrayna, Karadağ ve Makedonyalı üst düzey yetkililer, Balkanlarda ve Avrupa'nın doğusunda Rusya tehlikesine karşı NATO'nun güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikail Janelidz, Ukrayna Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Hanna Hopko, Karadağ Savunma Bakanı Milica Pejanovic Duricic ve Makedonya Savunma Bakanı Zoran Jolevski, Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council'da "NATO'nun Genişletilmesinin Geleceği ve Avrupa Güvenliğinin Yeni Sınırları" başlıklı panelde konuştu.

Janelidz, gelecek ay Varşova'da toplanacak NATO liderler zirvesinden net bir sinyal almayı beklediklerini belirterek, "NATO üyeliğimiz hakkında ve iş birliğimizi nasıl güçlendirebileceğimize dair net bir sinyal bekliyoruz." dedi.

NATO'nun açık kapı politikasının olduğunu görmek adına Varşova'da yapılacak toplantının önemine vurgu yapan Janelidz, "Eğer Gürcistan kabul edilmezse bu dünyanın sonu olmayacak fakat bizim halkımızın görüşünü etkileyecektir." ifadesini kullandı.

- "Politikalarımızı Rusya tehlikesine göre düzenleyemeyiz"

Karadağ Savunma Bakanı Duricic de Balkanlar'da daha fazla NATO askerinin bulunmasının bölgeye istikrar kazandıracağını söyledi.

Karadağ'ın NATO ülkesi olması halinde bunun bölgedeki diğer ülkelere de cesaret vereceğini kaydeden Duricic, "Bölgede ciddi bir korku var. NATO üyesi olmamız durumunda Makedonya'nın da güçlü bir destekçisi olacağız." şeklinde konuştu.

Duricic, "Politikalarımızı korkularımıza göre düzenliyoruz. Politikalarımızı Rusya tehlikesine göre düzenleyemeyiz." dedi.

- "Balkan ülkeleri gerçek birer müttefik olabileceklerini kanıtladılar"

Makedonya Savunma Bakanı Jolevski de konuşmasında Balkanlar'da NATO'nun güçlü olması gerektiğine vurgu yaptı.

Jolevski, NATO üyesi ülkelerin muhtemel yeni üyelere karşı açık olması gerektiğini ve adaylıklarını desteklemesi gerektiğini belirterek, "Balkan ülkeleri gerçek birer müttefik olabileceklerini kanıtladılar. NATO bölgede değiştirici bir güç olabilir." şeklinde konuştu.

Ukrayna Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Hopko ise Rusya'ya karşı yeterince sert bir tavır alınmadığına dikkati çekti.

- "Obama Ukrayna'yı ziyaret ederek dayanışma içerisinde olduğunu göstermelidir"

Ukrayna Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Hopko ise Rusya'ya karşı yeterince sert bir tavır alınmadığına işaret etti.

Başkan Barack Obama'nın 8 yıllık başkanlık süresi içerisinde henüz Ukrayna'ya gelmediğini hatırlatan Hopko, Obama'nın Ukrayna'yı ziyaret etmesi durumunda bunun sembolik olarak önemli olacağını vurgulayarak, "Obama Ukrayna'yı ziyaret ederek dayanışma içerisinde olduğunu göstermelidir." diye konuştu.

Rusya ile yapılan ateşkes anlaşmasını "hikaye" ifadesiyle değerlendiren Hopko, "Ateşkes söz konusu değil." dedi.

Hopko, "Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar birer araçtır, strateji değildir. Batı'nın Rusya'ya karşı gerçek bir stratejisi olmak zorundadır." ifadesini kullandı.

Yorumlar