Balkanlar Kurban Bayramı'na hazır

- Türkiye'den kurum, kuruluş ve dernekler vekalet sahipleri adına Balkanlarda kurban kesmeye hazır - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın kurbanları Makedonya'nın başkenti Üsküp'te kesilecek

Google Haberlere Abone ol
Balkanlar Kurban Bayramı'na hazır

SARAYBOSNA (AA) - Türkiye'den kurum, kuruluş ve dernekler Balkanlarda Bosna Hersek başta olmak üzere Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Arnavutluk ve Kosova'da vekalet sahipleri adına kurban kesmeye hazır.

Kurban Bayramı Balkanlarda heyecanla beklenirken, Türkiye'den birçok kurum ve dernek Kurban Bayramı için bölgede hazırlıklarını tamamladı.

Türkiye'nin Saraybosna Din Hizmetleri Müşaviri Hasan Atlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda en önemli ibadetlerden birisinin kurban kesmek olduğuna değinerek, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı'nın ortaklaşa her yıl düzenlediği "Vekaletle kurban kesimi" kampanyası kapsamında bu yıl 420 hisse kurbanın Bosna Hersek'te kesileceğini bildirdi.

Kurban etlerinin ülkedeki medreselerin yurtlarına, halk mutfaklarına, çocuk esirgeme kurumlarına, yaşlılar evine ve benzer kurumlara verileceğini kaydeden Atlı, "Geri kalan eti de, beşer kiloluk paketler halinde Bosna Hersek İslam Birliğinin belirlediği baş imamlarla birlikte ihtiyacı olan kardeşlerimize farklı şehirlerde dağıtacağız." dedi.

Atlı, kurbanın hem Allah'a, hem de insanlara yakınlaşmak olduğunu söyleyerek, "Allah'a yakınlaşırken, bu etler vasıtasıyla insanlara yaklaşıyorsunuz, insanlara ilgi gösteriyorsunuz, dolayısıyla insanlar arasında bir sevgi meydana getiriyorsunuz." ifadelerini kullandı.

İstanbul Eğitim ve Kültür Merkezi Başkanı Feyza Tanok Sehbajraktarevic ise, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) sponsorluğunda Bosna Hersek'te 133 hisse kurbanın kesilerek, etlerin farklı şehirlerdeki şehit ailelerine, yetimlere, gazilere ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağını bildirdi.

Kurban Bayramı'nın Bosna Hersek için çok önemli olduğunu vurgulayan Tanok, "Bosna Hersek'teki insanlar Türkiye'deki kardeşlerinin onları yalnız bırakmadığını biliyorlar ve çok etkileniyorlar." şeklinde konuştu.

- Bosna'dan Suriyeli sığınmacılara yardım

Bosna Hersek İslam Birliğinden yapılan açıklamada, ülkede kurban bedellerinin 110 ila 250 avro arasında değiştiği ifade edilerek, özellikle 1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı'ndan sonra evlerine geri dönen ailelere yardım yapıldığı belirtildi.

Merhamet Basın Sözcüsü Rudzija Adzovic, "Boşnak kurbanı" şeklinde kesilecek etlerin ülkedeki aşevleri ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağını söyleyerek, "Avustralya kurbanı" olarak kesilen etlerin de Türkiye'deki sığınmacı kamplarına gönderileceğini aktardı.

Geçtiğimiz yıl Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara 125 ton et gönderildiğine işaret eden Adzovic, "Vatandaşlar, Avustralya kurbanı olarak nitelendirdiğimiz kampanyaya daha çok ilgi gösteriyor. Böylece, evlerini terk etmek zorunda kalan sığınmacılarla dayanışma içerisinde olduklarını gösteriyorlar." diye konuştu.

- Erdoğan'ın kurban hissesi Makedonya'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın kurban hisseleri ise bu yıl Kızılay tarafından Makedonya'nın başkenti Üsküp'te kesilecek. Kızılay ayrıca, Makedonya'da kesimlerinin Sturmica'da yapılacağı bin elli vekalet sahibi adına aynı sayıda küçükbaş kesimi gerçekleştirilecek.

Öte yandan, Türkiye Diyanet Vakfı, İHH ve Deniz Feneri Derneği'nin de Makedonya'nın çeşitli bölgelerinde kurban kesimi yapacağı ifade edildi.

Makedonya İslam Birliğinden yapılan açıklamada, kurban fiyatı 120 avro olarak açıklandı.

Balkan ülkelerinden Arnavutluk'ta, kurban kesimini gerçekleştirecek Türk kurum ve kuruluşlarının arasında Kızılay, Diyanet Vakfı ve İHH yer alıyor. Kızılay, Arnavutluk genelinde 875 kurban kesimi gerçekleştirecek. Diyanet Vakfı ise 910 kurbanın kesimini yapacağı Arnavutluk'ta, kurban etlerini ihtiyaç sahiplerine dağıtacak.

Kosova İslam Birliğinden yapılan açıklamada da kurban bedelinin120 avro olduğu ifade edilerek, büyükbaş hayvanlarda yaşanan hastalık nedeniyle kurban kesimlerinin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yapılacağı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, ülke genelinde 5 ila 6 bin arasında kurban talebi olduğu belirtildi.

Kızılay'ın Kosova'daki kesimleri Prizren şehrine yapacağı ve 700 vekalet sahibi adına 100 büyükbaş kesimi gerçekleştirileceği bildirildi.

- Sırbistan, Karadağ ve Hırvatistan

Bir diğer Balkan ülkesi Sırbistan'da da İslam Birliği Meşihatı organizasyonunda ülke genelinde kurban kesimi ve dağıtımı yapılacak.

Belgrad'daki Bayraklı Camii İmamı Ramadan Mehdi, ülkede yaşayan Müslümanların kurbanlarını daha çok yardım amaçlı kestiğine işaret ederek, "Vatandaşlar, kendilerine bir öğün yetecek kurban etini alıyor. Geri kalan kısmının Allah rızası için ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasını istiyor." ifadelerini kullandı.

Sırbistan'da Boşnak nüfusun ağırlıkta olduğu Sancak bölgesinde ise İslam Birliği Meşihatı ile birlikte Kızılay ve İHH'nın da, vekaletle kurban kesimi yapacağı öğrenildi.

İHH, Haberdar Sivil Toplum Kuruluşu işbirliğinde Sancak bölgesinde 100 kurban kesecek, etler ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak.

Kızılay da Novi Pazar şehrinde 700 vekalet sahibi adına 150 büyükbaş kesimi gerçekleştirilecek.

Karadağ'da kurbanlık fiyatları 110 - 250 avro arasında değişirken, Karadağ İslam Birliği'nin 500'den fazla kurbanın etini dağıtacağı bildirildi.

İslam Birliği Sekreteri Fuad Cekic, kurban etlerinin bir kısmının başkent Podgorica'daki Fatih Sultan Medresesi yemekhanesine verileceğini belirtti.

Kızılay, Karadağ'da da 120 büyükbaş hayvan kesimi yaparak ülke genelindeki ihtiyaç sahiplerine dağıtacak.

Hırvatistan İslam Birliğinden yapılan açıklamada ise kurban bedelinin 215 avro olduğu ifade edilerek, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 200'den fazla kurban kesileceği aktarıldı.






Yorumlar