Balıkçılar palamuttan yana umutlu

- "Vira Bismillah" diyerek denize açılmak için hazırlıklarını tamamlayıp, av yasağının kalkacağı 1 Eylül'ü iple çeken balıkçılar, palamut bolluğu bekliyor - Yalova Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Tokalak: - "En büyük umudumuz palamut ile lüfer. Bizim aldığımız havadislere göre palamut ve lüfer bol olacak. Daha doğrusu son umudumuz, son çabamız. Bu sene palamut olmazsa, gerçekten balıkçıyı kötü günler bekleyecek"

Google Haberlere Abone ol
Balıkçılar palamuttan yana umutlu

YALOVA (AA) - İSMAİL ERSAN - Yalova Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak, "En büyük umudumuz palamut ile lüfer. Bizim aldığımız havadislere göre palamut ve lüfer bol olacak. Daha doğrusu son umudumuz, son çabamız. Bu sene palamut olmazsa, gerçekten balıkçıyı kötü günler bekleyecek." dedi.

"Vira Bismillah" diyerek denize açılmak için hazırlıklarını tamamlayıp, av yasağının kalkacağı 1 Eylül'ü iple çeken balıkçılar, palamut bolluğu bekliyor.

Yalova Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl kötü bir sezon geçirdiklerini ve denizdeki bazı olumsuzlukların balıkçılara ciddi darbe vurduğunu belirtti.

Tokalak, bu yıl ise sezondan çok umutlu olduklarını vurgulayarak, "Bizim aldığımız havadislere göre palamut ve lüfer bol olacak, bu bize umut veriyor. Daha doğrusu son umudumuz, son çabamız. Bu sene palamut olmazsa, gerçekten balıkçıyı kötü günler bekleyecek." diye konuştu.

Balıkçıların tüm beklentilerinin Karadeniz'den olduğunu anlatan Tokalak, "İlçelerle beraber düşündüğümüzde 200'ün üzerinde tekne var. Teknelerimizin hemen hemen yüzde 70'i Karadeniz'e açılacak. Allah'ın izniyle 1 Eylül'ü, palamutla başlayacak sezonu bekliyoruz. En büyük umudumuz palamut ile lüfer." ifadesini kullandı.

Balıkçılıkta son 3-4 yılda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını, borçlarını kapatmak için bu sezona umut bağladıklarını kaydeden Tokalak, şöyle devam etti:

"Bir tek Yalova balıkçıları değil Marmara'daki bütün balıkçılar umudu palamuda bağladı, hepsi aynı. Çanakkale, Bursa, Kocaeli'ndeki balıkçılarla hep irtibat halindeyiz. Boğazdaki balıkçılar iyi balık tutuyor. Onlar boğazın velinimetinden yararlanıyorlar. Bizim öyle bir şansımız yok."

- Ucuza palamut olabilir

Tokalak, palamudun bol olması halinde vatandaşın da balığı ucuza yiyebileceğini belirterek, şunları söyledi:

"15 Ağustos itibarıyla çapari yani olta ile palamut tutmak serbest. Ay başında da ağlara serbestlik gelecek. Bu haliyle de piyasaya yansıyacak. Şimdi palamudun çifti 15-20 lira arasında mezatlarda satılıyor. 200-400 gram arasında değişen balıklar. 1 Eylül'de gırgırlar, bizler devreye girince bu düşündüğümüz balıklar da devam ederse çok ucuz fiyata vatandaşlar palamut yiyebilir."

- Balıkçılar sezona hazır

Genelde Yalovalı balıkçılar olarak Şile, Ağva, Kefken ve Barganlı'da avlandıklarına işaret eden Tokalak, balıkçıların balığın akışına göre hareket edeceklerini aktardı.

Balıkçıların teknelerin tamir ve bakımlarıyla uğraştığını ve hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Tokalak, "Makinelere bakım yaptık, hepsi zaten çalışır halde. Herhangi bir aksaklığa mahal vermeyecek şekilde gözden geçirdik. Kayıkların boya bakımlarını yaptık. Bunların hepsi hemen olacak işler değil. Yaklaşık bir aydır burada gerek ağlar, takımlar gerekse kayıkları Karadeniz'e hazırladık. Çünkü balıkçılarımız orada konaklayacak. Kasım ayına kadar orada kalacaklar. Gerekirse teknelerde yatıp kalkacaklar veya orada pansiyonlarda yatıp kalkacaklar. Umudumuz Karadeniz'de palamut olacak bu sene. Arkadan da biraz lüfer olursa çok iyi olur. Buradan gidemeyen arkadaşlarımız da Marmara'da palamudu kovalayacak." değerlendirmesinde bulundu.

- Balıkçılar sezondan umutlu

Yalovalı balıkçılardan Niyazi Karataş ise 40 yıldır balıkçılıkla uğraştığını belirterek, sezona yönelik tüm hazırlıkları tamamladıklarını bildirdi.

Palamutta bolluk beklediklerini ifade eden Karataş, "Karadeniz'e gitmek üzere tüm hazırlıklarımız tamamladık. Teknelerimiz hazır. Ağlarımızı onardık. Son rötuşları yapıp gideceğiz. Aldığımız duyumlara göre bu sene palamut bol olacak. Dereyi görmeden paçayı sıvamayacağız. Hava şartları düzgün giderse umudumuz var. Arkadaşlar bu sene palamudun çok olduğunu söylüyorlar." dedi.

Balıkçılardan Haluk Yüzer de 45 yıldır ekmeğini balıkçılıktan çıkardığını, bu sene palamut açısından iyi bir sezon beklediklerini vurgulayarak, "Karadeniz'den aldığımız haberler çok olumlu. Palamut ağları hazırladık. Uzatma ağları temin ettik. Elimizden gelen bütün hazırlıkları tamamladık. Balıkçılar umudu palamuda bağladı, rotamız 1 Eylül. Allah nasip ederse bu sene tüm umudumuz palamut." diye konuştu.


Yorumlar