Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metro Hattı Temel Atma Töreni

- Başbakan Yıldırım: (2) - "Enerjimizi birleştirelim, kardeşliğimizi pekiştirelim ve Türkiye'nin 2023 hedeflerine doğru el ele, kol kola çalışarak ilerleyelim. Çünkü paylaşacak çok şeyimiz var. Bu topraklar hepimize yeter. Onun için ayrışmayı, çatışmayı ortadan kaldıralım, barışı, kardeşliği, dayanışmayı en ileri noktaya taşıyalım" - "Bakın dünya krizden krize sürükleniyor. Evvelsi gün büyüme rakamları açıklandı. 28 Avrupa ülkesinden 25'inden daha fazla 4,8 ilk dört aylık büyümemiz çıktı. Türkiye'de kaos, kargaşa, Türkiye kötüye gidiyor, krize gidiyor diyenlere inat işte sonuç ortada. Dünyanın en fazla büyüme sağlayan 5 ülkesi arasında Türkiye yerini aldı. Türkiye'ye yakışan da budur" - "İstanbul'da trafik sıkışıklığını rahatlatmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle beraber önemli bir eylem planını yakında açıklayacağız, İstanbullulara da buradan duyuruyorum"

Google Haberlere Abone ol
Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metro Hattı Temel Atma Töreni

İSTANBUL (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, kardeşliğin pekiştirilmesi ve Türkiye'nin 2023 hedeflerine doğru el ele, kol kola çalışarak ilerlemesi çağrısı yaparak, "Çünkü paylaşacak çok şeyimiz var. Bu topraklar hepimize yeter. Onun için ayrışmayı, çatışmayı ortadan kaldıralım, barışı, kardeşliği, dayanışmayı en ileri noktaya taşıyalım." dedi.

Yıldırım, Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metro Hattının Temel Atma Töreni'ndeki konuşmasında, kente yapılan büyük projelerin bir kısmının yapımının başladığını, bir kısmının bittiğini söyledi.

Hiç başlamayan, hazır olan ancak henüz kazma vurulmayan bir proje olduğunu ifade eden Yıldırım, "Bizden görevi devralan Ahmet Arslan var. Aslan gibi bir bakan. Hiç merak etmeyin o bayrağı devraldı, Kanalistanbul'u da yapar, İstanbul'un trafik sorununu da evvel Allah en aşağı düzeye düşürür." diye konuştu.

İstanbul'un trafik sonunu için metrolar yapıldığını ifade eden Yıldırım, 1994'te yarım yamalak 45 kilometre metro hattı bulunduğunu, Sirkeci'den Sultanahmet'e giden bir tramvay hattı olduğunu söyledi.

Başbakan Yıldırım, bugün 146 kilometre metro hattının çalıştığını belirterek, Söğütlüçeşme'den binen yolcunun Sirkeci'ye, buradan da isterse diğer raylı sisteme geçtiğini veya Yenikapı'ya gelerek metroyla İncirli'ye ya da Hacıosman bayırına kadar gidebildiğini anlattı.

Temeli atılan yeni hatla birlikte metronun örümcek ağı gibi önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde 400 kilometreyi bulacağını dile getiren Yıldırım, "Başkan açıkladı. 'Bu yetmez' dedi, eninde sonunda 999 kilometre metroya sahip olacak dünya şehri İstanbul. Başkan, şunu gel bin yapalım. Bir kilometre de benden olsun. Bin olsun düz olsun, hayırlı, uğurlu olsun." dedi.

- "1 milyar 200 milyon harcama yapacağız"

Başbakan Binali Yıldırım, kentin trafik sorunun devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"İstanbul'un hala trafik sorunu var. 14 milyon nüfus, 28 milyon seyahat var. İki katı seyahat var. Büyükşehirlerin hepsinde böyle bir problem olduğunu biliyoruz. Ama mühim olan bu problemi azaltmak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılınca ne olacak? İkinci köprüdeki bütün kamyonlar, otobüsler hepsi oraya gidecek. Biraz rahatlama olacak mı? Olacak. İkinci tüp geçiş yapılınca, Avrasya yıl sonunda açılıyor. Biraz da oradan rahatlama olacak. Şu yarım kalan banliyö hatları tamamlanınca, oradan rahatlama olacak. Bu metroyu yapıyoruz. Bakın 9 kilometre deyip geçmeyin. Yüzbinlerce insan artık karayolunu bırakacak, buradan gidecek. 5 yıl içerisinde bu hatta tasarruf 350 trilyon. Yanı yapım bedelinin üçte biri kadar neredeyse. Buraya yaklaşık, kaba taslak 1 milyar 200 milyon harcama yapacağız. Büyük bir proje. 1 katrilyon 200 trilyon. Eskiden bu paraları hayal etmek bile mümkün değildi. 70 sente muhtaç bir Türkiye'den sadece bir metro, 9 kilometrelik bir metro için 1 milyar 200 milyona yakın yatırım yapan bir Türkiye'ye geldik. İşte bu sizin başarınız. Ne kadar övünseniz azdır. Ak Parti tek başına işbaşına geldi, Türkiye'nin önü açıldı."

- "Enerjimizi hiç uğruna, umutsuz bir yolculuk uğruna tüketmeyelim"

Başbakan Yıldırım, dün Van'daki vatandaşlarla, gençlerle bir araya geldiğini, hasret giderdiğini dile getirerek, teröre inat kardeşliği en iyi şekilde ortaya koyduklarını söyledi.

Oradaki konuşmasında da söylediği gibi gençlerin terörün tuzağına aldanmaması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Gelin ananızın, babanızın kucağına, onların şefkatli kolları arasına, devletimizin sıcak karşılamasına. Çünkü bu yol çıkmaz bir yoldur. Bu yolculuk, umutsuz bir yolculuktur. Enerjimizi hiç uğruna, umutsuz bir yolculuk uğruna tüketmeyelim. Enerjimizi birleştirelim, kardeşliğimizi pekiştirelim ve Türkiye'nin 2023 hedeflerine doğru el ele, kol kola çalışarak ilerleyelim. Çünkü paylaşacak çok şeyimiz var. Bu topraklar hepimize yeter. Onun için ayrışmayı, çatışmayı ortadan kaldıralım, barışı, kardeşliği, dayanışmayı en ileri noktaya taşıyalım. Bu mübarek ayda, bu ramazanda. Görüyorsunuz bu terör örgütlerinin sevgili İstanbullular hiç bir kutsalı yok. Ramazan demezler, bayram demezler. Bunlar insanları gözünü kırpmadan öldürüyorlar. Şehitler ölmez. Şehitler bizim kalbimizin merkezinde. Onlar bu milletin geleceği için, bu vatanın bütünlüğü için canlarını seve seve verdiler. Onlar bu ay yıldızlı bayrağın daha yücelere çıkması için, daima dalgalanması için şehit oldular. Onlar bizim kalbimizin en güzel köşesinde yaşamaya devam ediyor."

- "İstanbul'a hizmet boynumuzun borcu"

Binali Yıldırım, yaptıklarının insanlar, ülke, gelecek ve çocuklar için olduğunu belirterek, "Çünkü elde var, biz de niye yok, diye yerinmemek için yapıyoruz. Onlar yaparsa biz daha iyisini yaparız. Bakın dünya krizden krize sürükleniyor. Evvelsi gün büyüme rakamları açıklandı. 28 Avrupa ülkesinden 25'inden daha fazla 4.8, ilk dört aylık büyümemiz çıktı. Türkiye'de kaos, kargaşa, Türkiye kötüye gidiyor, krize gidiyor diyenlere inat işte sonuç ortada. Dünyanın en fazla büyüme sağlayan 5 ülkesi arasında Türkiye yerini aldı. Türkiye'ye yakışan da budur." diye konuştu.

İstanbul'un dünyanın en güzel şehri olduğunu, belediye başkanın güzel hizmetler sunduğunu, metro, metrobüs çalışmaları, tüneller yapıldığını ifade eden Yıldırım, kentin sokaklarına, ana caddelerine bakılınca her tarafın yemyeşil ve çiçeklerle bezendiğini, bunun dünyanın hiçbir yerinde olmadığını söyledi.

Yıldırım, ortasından deniz geçen başka bir şehrin olmadığını, bu kente hizmetin boyunlarının borcu olduğunu kaydetti. Temeli atılan metronun kent için ne ilk ne de son olacağını vurgulayan Yıldırım, bir yandan raylı sistemlerin tamamlanacağını, diğer yandan akıllı ulaşım sistemlerinin daha fazla devreye gireceğini anlattı.

İstanbul'un trafik sorununa değinen Yıldırım, "İstanbul'da trafik sıkışıklığını rahatlatmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle beraber önemli bir eylem planını yakında açıklayacağız, İstanbullulara da buradan duyuruyorum. Hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı.

- "Can simidi olacak"

Projelerin gerçekleşmesinde emeği geçen Büyükşehir Belediyesi ve bakanlığa İstanbul adına teşekkür eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Değerli hemşehrilerim, az önce söyledim bu metro hattı, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy'de yaşayan İstanbullular için adeta bir can simidi olacak. Bir saat şurada İDO iskelesine gelmek için zaman kaybediyordunuz, şimdi 10 dakikada bineceksiniz Kirazlı'dan burada ineceksiniz. Bu ne demektir, İstanbullu'nun hayatı kolaylaşıyor. İstanbullu'nun yaşam kalitesi artıyor. Hiç merak etmeyin yarın bugünden daha güzel olacak. Hiç merak etmeyin. Hizmet üretecek, taş üstüne taş koyacağız, laf üstüne laf koymayacağız. Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha ramazanınızı tebrik ediyorum, bu mübarek ayın kardeşliğimize, birliğimize beraberliğimizin daha da güçlenmesine vesile olmasını mevlamdan diliyorum. Hepinizi bir kez daha bu sıcak havada bu önemli hizmetin temel atmasında buraya kadar geldiğiniz için teker teker hürmetlerimle sevgilerimle selamlıyorum. sağolun var olun."

Yüklenici firmaya başarılar dileyen Yıldırım, "Ama en önemli teşekkür bize İstanbul'a ve Türkiye'ye yakışır hizmetlerin yolunu açan sizlere teşekkür ediyorum, 79 milyon milletime teşekkür ediyorum. Türkiye'ye nereden nereye getirdik. Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Yıldırım, butona basılarak yapılan temel atma öncesinde, "Şimdi hep İstanbul konuştuk, millet zanneder ki sadece İstanbul'a hizmet yapıyoruz başka bir yere bir şey yapmıyoruz. Buradan 81 vilayetimizin her yerinde eserlerimiz birer birer milletimizin emrinde. İzmir milletvekiliyim, İzmir'e de aynı hizmetleri yapıyoruz, Ankara'ya da Konya'ya da Kars'a da Sivas'a da Edirne'ye de Sinop'a da Hatay'a da kuzeyden güneye her tarafa yapıyoruz. Belediyenin gücü yettiğini belediye yapıyor, yetmediği yerlerde Ulaştırma Bakanlığımız imdada yetişiyor." diye konuştu.

(Bitti)

Yorumlar