Bakanlar Kurulu toplantısı

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (1) - "Maalesef ramazana girmeden evvel dün Osmaniye'de 14 vatandaşımızın vefat ettiği son derece elim bir trafik kazasını yaşadık. Bütün ölen kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerine sabr-ı cemil temenni ediyorum ve bütün milletimize de başsağlığı diliyorum" - "Bu kazayla ilgili soruşturmalar açılmıştır, soruşturmalar devam etmektedir. Hatalar, kusurlar varsa bunlar ortaya çıkarılacaktır" - "Muhammed Ali, vefatı dolayısıyla Bakanlar Kurulu adına da milletimiz adına da bir kere daha taziyelerimi ifade ediyorum. Makamı cennet olsun, mekanı cennet olsun, Allah rahmet eylesin. Ailesine, yakınlarına, İslam dünyasına ve Amerika'daki İslam toplumuna da yürekten taziyelerimizi ifade ediyoruz" - "(Türkiye'nin Avrupa Birliği katılım süreci ve vize serbestisi süreci) Şimdi sorumluluklarını yerine getirme sırası Avrupa Birliği'ndedir. Bu çerçevede Avrupa Birliği'nin de net, açık ve şeffaf bir şekilde hareket edeceğini, bu kadar çok sorumluluğu yerine getirmiş olan Türkiye'ye karşı gerçekten verdikleri sözleri yerine getireceklerini ümit ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Bakanlar Kurulu toplantısı

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Osmaniye'de midibüsün sulama kanalına devrilmesine ilişkin, "Maalesef ramazana girmeden evvel dün Osmaniye'de 14 vatandaşımızın vefat ettiği son derece elim bir trafik kazasını yaşadık. Bütün ölen kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerine sabr-ı cemil temenni ediyorum ve bütün milletimize de başsağlığı diliyorum." dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Bugünün ramazanın ilk günü olduğunu belirten Kurtulmuş, "Ramazanın hepimiz için, bütün vatandaşlarımız için, bütün Müslümanlar için, bütün İslam alemi için, ülkemiz için hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Ramazanın, şahıs olarak her birimizin kendi iç muhasebemizi yapmamızı ve arınmamıza vesile olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

Kurtulmuş ayrıca, başta Türkiye toplumu olmak üzere bütün Müslüman toplulukların birlik, beraberlik, dayanışma, komşuluk, arkadaşlık ve ramazan sofralarını paylaşma duygularıyla bu ayı fevkalade iyi şekilde değerlendirmesini temenni ederek, "Ümit ederim ki ramazan hem sofralarımıza hem gönüllerimize hem dostluklarımıza, komşuluklarımıza bereket getirir hem de İslam dünyasının yeniden kendisini değerlendirmesi ve içinde bulunduğu bu durumdan çok daha ileriye gitmesine vesile olur. Ayrıca ramazan ayının en iyi şekilde değerlendirilmesini ümit ediyorum ve bayramlara ulaşmamızı temenni ediyorum." ifadesini kullandı.

- Osmaniye'de midibüsün sulama kanalına devrilmesi

Kurtulmuş, Osmaniye'de midibüsün sulama kanalına devrilmesine ilişkin, "Maalesef ramazana girmeden evvel dün Osmaniye'de, 14 vatandaşımızın vefat ettiği son derece elim bir trafik kazasını yaşadık. Bütün ölen kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerine sabr-ı cemil temenni ediyorum ve bütün milletimize de başsağlığı diliyorum." dedi.

"Gerçekten fevkalade hazin bir kazadır. Piknik dönüşü gerçekleşmiş olan, insanların neşe içerisinde olduğu bir atmosferde gerçekleşmiş olan bir kazadır." ifadesini kullanan Kurtulmuş, bu kazalardan herkesin ders ve ibret çıkarması gerektiğini vurguladı.

Kazanın hemen arkasından Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın olay yerine intikal ettiğini dile getiren Kurtulmuş, olayın ardından yapılması gerekenlere nezaret ettiğini, ailelerin acılarına ortak olduğunu belirtti. Kurtulmuş, Bakan Akdağ'ın, ailelerin hepsini tek tek ziyaret ettiğini ve yapılması gerekenleri yerinde denetlediğini hatırlattı.

- "Hatalar, kusurlar varsa bunlar ortaya çıkarılacak"

"Kazayla ilgili açılan soruşturmanın devam ettiğine" işaret eden Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Hatalar, kusurlar varsa bunlar ortaya çıkarılacaktır. Ayrıca bu kazalarla birlikte bir şeyi daha çok net bir şekilde görmemiz gerekiyor. Mesele sadece yollar meselesi, sadece fizik imkanlar değil aynı zamanda da mesele insan kalitesinin yükseltilmesi, trafikteki şahısların dikkatlerinin, duyarlılıklarının yükseltilmesiyle ilgili herhalde yapacak daha çok işimiz var. Türkiye bu anlamda son yıllarda yolların kalitesinin yükseltilmesinde büyük bir merhale kat etti ama maalesef her yıl binlerce insanımız bu tür trafik kazalarında ölüyor. Dolayısıyla el birliğiyle kollarımızı sıvayarak bu anlamda trafik kazalarının önlenebilmesi için yeni bir takım duyarlılıkların geliştirilmesinin zorunlu olduğu anlaşılıyor."

- Efsane boksör Muhammed Ali'nin vefatı

Kurtulmuş, dünyaca ünlü boksör Muhammed Ali'nin vefatına ilişkin, "Büyük boksör, büyük insan, büyük insan hakları savunucusu ve İslamın gülen yüzü olarak 20. yüzyılda ortaya çıkmış ve bütün dünyanın vefatından sonra da kendisiyle ilgili olarak güzel duygularını açıkça ifade ettiği Muhammed Ali, vefatı dolayısıyla Bakanlar Kurulu adına da milletimiz adına da bir kere daha taziyelerimi ifade ediyorum. Makamı cennet olsun, mekanı cennet olsun, Allah rahmet eylesin. Ailesine, yakınlarına, İslam dünyasına ve Amerika'daki İslam toplumuna da yürekten taziyelerimizi ifade ediyoruz." dedi.

Muhammed Ali'nin üç önemli özelliğiyle ortaya çıktığını belirten Kurtulmuş, "Boksör tarafı, sporcu kimliği ayrı bir husus ama insan olarak Muhammed Ali, özellikle ABD'de Müslümanlara karşı çok da iyi davranılmayan bir ortamda, dünyanın birçok yerinde Müslümanlara karşı iyi davranılmayan bir süreçte İslam'ın gülen yüzünü temsil etti, İslamın barışçıl yüzünü temsil etti ve bu anlamda da bütün dünyada Batı dünyasında da geniş kitlelere Müslümanlığı ve İslamı sevdiren bir isim olarak ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, Muhammed Ali'nin ikinci önemli özelliğinin "ırkçılığa karşı mücadelenin son derece zor ve meşakkatli olduğu bir dönemde ABD'de ırkçılığa karşı mücadelenin önemli, simgesel isimlerinden birisi haline gelmesi" olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, Muhammed Ali'nin, üçüncü özelliğini ise "haksızlıklara karşı, zulme karşı baş kaldıran tavrıyla bütün insanların gönlünde taht kurmuş olması" olarak nitelendirdi.

"O günün şartları içerisinde Vietnam savaşına katılmayacağını ifade etmek, 'Vietnam'daki insanlarla benim bir sorunum yok' diyerek, Vietnam'a yapılan o baskıyı, zulmü, insanlık dışı saldırıyı telin ederek, askere gitmeyi reddetmek çok kolay iş değil. Bunu yapmayı başarmış olan birisiydi." ifadesini kullanan Kurtulmuş, Muhammed Ali'nin ezilen insanların, ezilen geniş kitlelerin yanında yer aldığını ve zulme karşı mücadele ettiğini vurguladı.

Kurtulmuş, "Bu çerçevede sadece sporcu kimliğiyle değil bu özellikleri ve başka özellikleriyle de anılacak ve 20. yüzyılın önemli isimlerinden birisi olarak tarihteki mümtaz yerini alacaktır. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun." diye konuştu.

Muhammed Ali'nin ABD'de cuma günü yapılacak cenaze törenine dünyanın dört bir tarafından çok sayıda kişinin katılarak, kendisine, bu anlamda son yolculuğuna eşlik edeceklerine işaret eden Kurtulmuş, "Açıklandığı üzere Cumhurbaşkanımız da cuma günkü törende, Muhammed Ali'yi uğurlayacak olanlar arasında yerini alacaktır." dedi.

Kurtulmuş, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısından sonra eşlerin yer alacağı bir iftar yemeği verileceğini belirtti. Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu üyelerinin hep beraber ramazanın ilk orucunu birlikte açacağını kaydetti.

- "Şimdi sorumluluklarını yerine getirme sırası Avrupa Birliği'nde"

Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında üç temel konunun gündeme geldiğini belirten Kurtulmuş, bunlardan ilkinin "Avrupa Birliği (AB) katılım süreci ve vize serbestisi sürecinde karşılaşılan sıkıntılar" olduğunu bildirdi.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak başından beri Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde de özellikle mart ayında gündeme geldiği günden itibaren, 2013'teki müzakereler sırasından başlayarak ama özellikle mart ayından itibaren hem vize serbestisi hem de Geri Kabul Anlaşması noktasındaki tavırlarımızı, son derece açık, son derece net, hiçbir tevil ve tefsire ihtiyaç bulunmaksızın ortaya koyduk. Bu konudaki iyi niyetimizin açık bir göstergesi olarak da Türkiye olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirdik. Geri Kabul Anlaşması ve buna bağlı olarak vize serbestisinin sağlanması için bu kürsülerde sizlere defaatle açıkladığım gibi üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirdik. Şimdi sorumluluklarını yerine getirme sırası Avrupa Birliği'ndedir. Bu çerçevede Avrupa Birliği'nin de net, açık ve şeffaf bir şekilde hareket edeceğini, bu kadar çok sorumluluğu yerine getirmiş olan Türkiye'ye karşı gerçekten verdikleri sözleri yerine getireceklerini ümit ediyoruz."

Kurtulmuş, bu çerçevede geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile Antalya'da görüştüğünü hatırlattı, teknik düzeyde görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

AB Bakanı Çelik ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Avrupalı meslektaşlarıyla temaslarını sürdürdüğünü dile getiren Kurtulmuş, "Yine Avrupa Birliği Bakanımız, önümüzdeki günlerde Avrupa'ya tekrar giderek Brüksel'deki toplantıların devamı olan bir takım görüşmeleri de sürdürecek." dedi.

Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Biz bu anlamda şeffaf, açık bir şekilde süreci yürüteceğiz hem de bu sürecin olumlu bir şekilde sonuçlanması için üzerimize düşeni yerine getireceğiz ancak artık yerine getirmesi gereken tarafın da daha çok Avrupa Birliği olduğunun da altını çizmek isterim, hiçbir mazeretin, hiçbir ama ve fakatın arkasına sığınmaksızın Türkiye ile karşılıklı mutabık kalınan hususlarda Avrupa'nın da mutabakatının gereğini yerine getireceğini ümit ettiğimizi ifade etmek isterim."

(Sürecek)

Yorumlar