Bakanlar Çavuşoğlu ve Kılıç, Samsun'da

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Terörün dininin, bölgesinin ve kimi hedef alacağının belli olmadığını ya da olmayacağını bir kere daha maalesef gördük" - Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: "Terör saldırıları karşısında tüm ülkelerin birlik ve beraberlik içerisinde bir olarak buna karşı mücadele etmesi gerektiğini her zaman söyledik. Bu anlamda tekrar Fransa halkına başsağlığı diliyorum"

Google Haberlere Abone ol
Bakanlar Çavuşoğlu ve Kılıç, Samsun'da

SAMSUN (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terörün dininin, bölgesinin ve kimi hedef alacağının belli olmadığı ya da olmayacağının bir kere daha görüldüğünü söyledi.

Çavuşoğlu, Azerbaycan'daki temaslarının ardından havayoluyla Samsun'a geldi. Ankara'dan karayoluyla Samsun'a gelen Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da Samsun Çarşamba Havalimanı'nda Çavuşoğlu ile görüştü.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Azerbaycan'daki basın toplantısında Fransa'da dün gece meydana gelen terör saldırısını lanetlediklerini dile getirerek, "Bir kere daha lanetliyoruz. Terörün dininin, bölgesinin ve kimi hedef alacağının belli olmadığını ya da olmayacağını bir kere daha maalesef gördük." ifadesini kullandı.

Teröristlerin son zamanlarda sivilleri hedef aldığının görüldüğüne dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"İstanbul'daki terör saldırısında da Paris'te, Nice'te, Brüksel'de, Bağdat'ta, dünyanın değişik bölgelerindeki saldırılarda teröristler doğrudan sivilleri hedef alıyor. Bunlardan bazıları da din adına, barış dini olan dinimiz İslam adına yaptıklarını söylüyorlar. Dinimizde bunun yeri yoktur. Bunlar ne İslam dinini temsil eder... Hatta bunlara insan bile demek züldür. Dolayısıyla teröristlerin hepsine karşı daha güçlü dayanışma göstermemiz, mücadeleyi daha etkili yapmamız lazım. Maalesef bugün terörle mücadelede ne bir stratejimiz ne bir sonuç odaklı planımız var. Özellikle DEAŞ terör örgütüne karşı yine Washington'da bir araya geleceğiz. Hep konuşuyoruz, konuşuyoruz ama ciddi adımları bugüne kadar maalesef atamadık. Ne Suriye'de ne Irak'ta. Bataklığı da kurutamadık. Buraya gelen, buradan çıkan teröristler maalesef Türkiye'yi de Avrupa ülkelerini de dünyanın başka bölgelerini de hedef alıyor."

- Azerbaycan temasları

Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmeler yaptıklarını anlatarak, baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildiğini belirtti.

Bunun bir çalışma ziyareti olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dışişleri Bakanı Elmar kardeşimin daveti üzerine Bakü'ye gittik. İkili ilişkilerin yanında Karabağ meselesi ve Azerbaycan'ın işgal edilmiş toprakları meselesini konuştuk. Son zamanlarda bu konuyla ilgili görüşmeler ve toplantılar yoğunlaşmaya başladı. Bize de pazartesi günü AGİT Grubu'nun eş başkanları Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'nın temsilcileri gelecek. Biz de Rusya ve diğer ülkelere bu konuda elimizden gelen desteği vereceğimizi söyledik. Yine bu konuda görüş alışverişinde bulunduk. Lavrov'un son ziyareti konusunda bilgi verdiler. Önümüzdeki süreçte bu tür temaslar devam edecek. Böyle bir durumda bu konuda görüş alışverişinde bulunmak için Bakü'ye gittik."

Diğer konuları da değerlendirdiklerini belirten Çavuşoğlu, "Bakü-Tiflis-Kars demiryolu bu sene bitecek. Yeni projelerimizde üçüncü köprüyü de yine Boğaz'daki tünellerle raylı sistemlerle Londra'yı Pekin'e bağlayacağız. Birçok bölgesel projeler de var. İran üzerinden Azerbaycan'a, oradan Türkiye'ye, yine İpek Yolu'nu canlandırma projeleri var. Tüm bu projeler Türkiye ve Azerbaycan'ı adeta transit ülkeler yapıyor. Diğer enerji projelerimizle enerji güvenliği bakımından da önemli iki kilit ülke oluyoruz. Hem transit hem kaynak ülke olarak." değerlendirmesinde bulundu.

- Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç

Bakan Kılıç ise terör saldırılarını insanlığa yapılmış saldırılar olarak niteledi.

Terör saldırılarını lanetleyen Kılıç, "Terör saldırıları karşısında tüm ülkelerin birlik ve beraberlik içerisinde bir olarak buna karşı mücadele etmesi gerektiğini her zaman söyledik. Bu anlamda tekrar Fransa halkına başsağlığı diliyorum. Terör saldırısını yapanları lanetliyorum. İnşallah bu son olur, birlik ve beraberlik içerisinde bunları yok ederiz." dedi.

Öte yandan, Çavuşoğlu'nu havalimanında Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile diğer ilgililer karşıladı.


Yorumlar