Bakan Çavuşoğlu, El-Şark'a konuştu

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: -"Siyasiler olarak, biz asla ABD veya başka birinin darbe girişiminin arkasında olduğunu söylemedik, bu tür söylentileri asla ciddiye almadık. Ama, bu bakış açısı 'ABD Gülen’i iade etmediği sürece' Türkiye’de devam edecektir" - "Esed'ın en kısa zamanda gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Esed’la gerçek bir geçiş süreci yürümez ama Ruslar bu şekilde düşünmüyor. Biz bir kez daha Rusya'ya DAEŞ'e ve terör örgütlerine odaklanılması ve Cenevre'deki görüşmelerin sürdürülmesi gerektiğini söyledik" -"Avrupa Birliği üyesi dostlarımız bizi ziyaret ederek yapıcı eleştirilerde bulunsaydı, daha iyi olurdu"

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çavuşoğlu, El-Şark'a konuştu

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Siyasiler olarak, biz asla ABD veya başka birinin darbe girişiminin arkasında olduğunu söylemedik, bu tür söylentileri asla ciddiye almadık. Ama, bu bakış açısı 'ABD Gülen’i iade etmediği' sürece Türkiye’de devam edecektir." dedi.

Çavuşoğlu, El-Şark gazetesine, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmeler ile Batı ülkelerinin tavrı, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi ve Suriye konusunda mülakat verdi.

Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin Türk yönetimi ve halkı tarafından bertaraf edildiğini, bunun gücün işareti olduğunu belirtti. Türkiye'nin hem FETÖ hem de DAEŞ ve PKK gibi diğer terör örgütleriyle mücadele edeceğinin altını çizen Çavuşoğlu, öte yandan Türkiye'nin reform sürecinin de devam edeceğini kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'de bir normalleşme ve aynı zamanda uzlaşma sürecinin yaşandığını ifade ederek, "Partiler, farklı düşüncelere sahip olabilirler fakat bu demokrasidir. Bu nedenle, Parlamentoda farklı siyasi partilere sahibiz. Bu uzlaşmanın, siyasete, istikrara, demokrasiye ve ekonomik büyümeye yardımcı olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Batı ülkelerinin darbe girişimi ve sonrasındaki tutumları hakkında ise Çavuşoğlu, "Batı ülkelerinden ve Avrupa'dan yeterli desteği aldığımızı söyleyemem. Türk demokrasisini destekleyen birkaç kelimeden sonra, eleştiriye ve kaygılarını ifade etmeye başladılar. Darbecilerle ilgili başka ne yapabiliriz? Onların askeriyede, yargıda veya diğer kurumlarda kalarak başka bir girişimi yapmasına mı izin verelim? Bizim yükümlülüğümüz, kamusal düzeni iyileştirmek, aksi halde bu halk bizi asla affetmez." değerlendirmesinde bulundu.

Türk halkının darbeyi kabul etmediğini ve bu uğurda 240 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği üyesi dostlarımız bizi ziyaret ederek yapıcı eleştirilerde bulunsaydı, daha iyi olurdu. Ancak hiç bir diyalog olmaksızın, böyle açıklamalar yaparak,Türkiye'ye öğüt vermek veya tehdit etmek kabul edilemez. Onlar bizim liderlerimiz değil, bunu anlamak zorundalar." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin darbe girişiminin ardından dış politikasına ilişkin soruya Çavuşoğlu, "Onlar, bu gerçeği kabul etmeyi istememesine rağmen, biz Avrupa'nın bir parçasıyız. Biz, Avrupa'nın ve bölgesel birçok organizasyonun kurucu üyesiyiz. Onlar, bizi Avrupa Birliği'ne bir üye olarak almak istemiyorlarsa, bu onların sorunu. Ancak, biz eşit ve birinci sınıf bir üye olmak istiyoruz." yanıtını verdi.

- "Suriye'de siyasi geçiş, toprak bütünlüğü ve devlet egemenliğini destekliyoruz"

Arap ülkelerinin Türkiye’deki gelişmelere yönelik tutumlarını değerlendiren Çavuşoğlu, özellikle Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn gibi Arap ülkelerinden destek aldıklarını ve ayrıca Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile de telefonda görüştüklerini anımsattı.

Bakan Çavuşoğlu, "ABD'deki bazı yapıların darbe girişiminde rol oynadığına yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

"Bu terör örgütünün lideri uzun zamandır ABD’de yaşıyor. ABD’den Gülen’in Türkiye’ye gönderilmesini istedik. ABD de bizden onun darbe girişimin arkasında olduğunu kanıtlayan deliller istedi. Bu konuda çalışmalarımızı yapıyoruz. Siyasiler olarak, biz asla ABD veya başka birinin darbe girişiminin arkasında olduğunu söylemedik, bu tür söylentileri asla ciddiye almadık. Ama, bu bakış açısı 'ABD Gülen’i iade etmediği' sürece Türkiye’de devam edecektir.

Gülen'in iade edilmemesi halinde, farklı senaryolara girmek istemiyorum ama tekrar altını çizmek isterim ki ilişkilerimiz etkilenecektir. Çünkü her türlü ilişkide kamuoyu belirleyicidir. Ama, biz işbirliği konusunda işaretler görüyoruz."

-"Türkiye'nin Esed'e yönelik tavrı değişmedi"

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin seyrine de değinen Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin uçak hadisesinden önce iyi olduğunun altını çizdi. Esed konusundaki farklı görüşler dışında karşılıklı güvene dayalı mükemmel ikili ilişkilerin olduğunu anlatan Çavuşoğlu, şimdi bu ilişkileri restore etmek için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, "Esed'ın en kısa zamanda gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Esed’le gerçek bir geçiş süreci yürümez ama Ruslar bu şekilde düşünmüyor. Biz bir kez daha Rusya'ya DAEŞ'e ve terör örgütlerine odaklanılması ve Cenevre'deki görüşmelerin sürdürülmesi gerektiğini söyledik." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Suriye'de siyasi geçiş, toprak bütünlüğü ve devlet egemenliğini desteklediğine vurgu yapan Çavuşoğlu, 600 binden fazla kişiyi öldüren Esed'e yönelik Türkiye'nin duruşunun değişmeyeceğini, zira bu yaklaşımın kişisel değil gerçekçi olduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, "Ben, ilk olarak Esed'in gitmesi ve sonraki hükümette kimsenin dışta bırakılmaması gerektiğine inanıyorum. Yeni hükümet kapsayıcı olmalı." diye konuştu.


Yorumlar