Bakan Albayrak'a 30 bin liralık tazminat ödenmesi kararı

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2014 yılında hakkında açıklama yapan eski CHP Milletvekili Sefa Sirmen ve Sirmen'in bu açıklamalarını yayınlayan Kocaeli'ndeki iki yerel gazete yetkilisine, kişilik haklarının zedelendiği gerekçesiyle açtığı manevi tazminat davasını kazandı - İstanbul 12. Asliye Hukuk Mahkemesi, 10'ar bin liradan olmak üzere toplam 30 bin liralık manevi tazminatın, davalılar Sirmen ve "Özgür Kocaeli" ile "Bizim Kocaeli" gazete yetkililerinden alınarak Albayrak'a ödenmesine hükmetti

Google Haberlere Abone ol
Bakan Albayrak'a 30 bin liralık tazminat ödenmesi kararı
İSTANBUL (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2014 yılında hakkında açıklama yapan eski CHP Milletvekili Sefa Sirmen ve Sirmen'in bu açıklamalarını yayınlayan Kocaeli'ndeki iki yerel gazete yetkilisine, kişilik haklarının zedelendiği gerekçesiyle açtığı manevi tazminat davasını kazandı
İstanbul 12. Asliye Hukuk Mahkemesindeki karar duruşmasına, davacı Berat Albayrak ve davalı taraflar katılmazken, tarafları avukatları temsil etti. Beyanı sorulan davacı Albayrak'ın avukatı Hatice Özay, davanın kabulüne karar verilmesini istedi.
- "Yayın basın özgürlüğü kapsamındadır"
Davalı Koga Kocaeli Gazetecilik A.Ş avukatı Sibel Gökçe ise, müvekkili gazete tarafından milletvekilliği ve belediye başkanlığı yapmış, kamuoyunca tanınan bir kişinin konuşmasının gazetede herhangi bir yorum katılmadan yayınlandığını belirterek, "Yapılan yayın basın özgürlüğü kapsamında, anayasa güvencesi altındadır. Davanın reddini talep ederiz" dedi.
Davalı eski milletvekili Sefa Sirmen'in avukatı Tuğçe İnal da, "Dava konusu olay, delilleri olan bir hususun dile getirilmesinden ibarettir. Bu nedenle davanın reddini talep ederiz." savunması yaptı.
Davayı karara bağlayan mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar vererek, davalılardan Sefa Sirmen, Etik Gazetecilik A.Ş. ve Koga Kocaeli Gazetecilik A.Ş'den 10'ar bin lira olmak üzere toplam 30 bin liralık manevi tazminatın, haberlerin yayınlandığı 11 Ocak 2014 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte alınıp davacı Albayrak'a ödenmesine hükmetti.
Mahkeme, aynı dava konusu yazı nedeniyle gazetelerin internet siteleri olan, "bizimkocaeli.com.tr" ve "ozgurkocaeli.com.tr"nin de tazminata mahkum edilmesi talebini ise, manevi tazminatın bölünmezliği ilkesi gereğince reddetti.
- Dava dilekçesinden
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı da olan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın avukatları tarafından 3 Şubat 2014 tarihinde mahkemeye sunulan dava dilekçesinde, eski milletvekili olan ve bir dönem Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı da yapan Sefa Sirmen'in, Kocaeli'nde yerel yayın yapan Özgür Kocaeli ile Bizim Kocaeli gazetelerine, Albayrak ile ilgili açıklamalar yaptığı ve bu açıklamalarıyla Albayrak'ın kişilik haklarını zedelediği öne sürülüyordu.
Özgür Kocaeli ve Bizim Kocaeli gazeteleri ile bu gazetelere ait internet sayfalarında, 11 Ocak 2014'te Sirmen'in bu açıklamalarının, en ufak bir araştırma gayreti göstermeksizin, gerçekmişçesine yayınlandığı belirtilen dilekçede, gazete yetkililerinin de haksız fiile ortak oldukları ifade ediliyordu.
Dava dilekçesinde, "Yolsuzluğu örtbas etmeye çalışıyorlar" başlığıyla yayınlanan haberlerde Albayrak'ın kişilik haklarının zedelendiği öne sürülerek, Sefa Sirmen'den 50 bin, Bizim Kocaeli gazetesi ile internet sitesi için 25'er bin liradan 50 bin ve Özgür Kocaeli gazetesi ile internet sitesi için de 25'er bin liradan 50 bin olmak üzere toplam 150 bin liralık manevi tazminatın davalıların tümünden alınarak Albayrak'a ödenmesi talep ediliyordu.
- Sirmen cezaevine girmişti
Tazminata mahkum edilen Sefa Sirmen, İzmit Gaz A.Ş. (İzgaz) şebekesinin yapılmasında görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti. Bu cezanın Yargıtay tarafından onanmasının ardından Sirmen, 24 Haziran'da Kocaeli T Tipi Cezaevi'ne konulmuştu.

Yorumlar