Azeri mutfağı İstanbul'da tanıtıldı

- Azerbaycan Türkiye Turizm Temsilciliği Yönetici Direktörü Çakmak: - "Türkiye'nin turizm sektöründeki tecrübesini önemsiyoruz. Türkiye'yi örnek alıyoruz. Özellikle turizm yatırımcılarını da ülkemize davet ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Azeri mutfağı İstanbul'da tanıtıldı

İSTANBUL (AA) - Azerbaycan Türkiye Turizm Temsilciliği tarafından düzenlenen "Gardaş Sofrası" etkinliğinde, Azeri yemekleri tanıtıldı.

Etkinlikte, iki Azeri şefin Azerbaycan'dan getirilen malzemelerle yaptığı şah pilavı, pip dolması, balık bükmesi, fisincan ve çığırtmanın da aralarında bulunduğu yemekler ve içecekler, davetlilere ikram edildi. Yemekler, katılımcılardan büyük beğeni aldı.

Etkinlikte Azerbaycan Türkiye Turizm Temsilciliği Yönetici Direktörü Nurlana Çakmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ı sadece petrol ve gaz kaynaklarıyla değil, aynı zamanda tarihi, kültürü, doğal güzellikleri ve zengin gastronomisiyle de tanıtmak istediklerini söyledi.

Azerbaycan'ın turizm yönünü öne çıkartmak istediklerini belirten Çakmak, bu yılın Azerbaycan'da "turizm yılı" olarak ilan edilmesiyle turizm ve eğitim sektörünün öncelikler arasına alındığını, Arap ülkeleri, Çin ve Japonya dahil 13 ülkeyle vize kolaylığı sağlandığını anlattı.

Türk vatandaşlarına uygulanan kapıda vize uygulamasının genişletilmesiyle Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelenlerin sayısının dikkati çekici oranda arttığını dile getiren Çakmak, "Geçen yıl ülkemizi yaklaşık iki milyon kişi ziyaret etti. Bunların yaklaşık 1,5 milyonu turizm amaçlı oldu. Turizm geliri ise yaklaşık 1,1 milyon dolar civarındadır. 2015'te Türkiye'den gelenlerin sayısı da 340 bin kişi olarak kaydedildi. Bunlar aslında istediğimiz rakamlar değil. Bu amaçla İstanbul'da Rusya, Almanya ve Dubai'de turizm ofisleri açtık." diye konuştu.

Ülkelerini tanıtmak için Türkiye'de birçok faaliyet yaptıklarını dile getiren Çakmak, Azerbaycan yemeklerinin Türkiye’de yeterince tanınmadığı için bu etkinliği organize ettiklerini ve "Gardaş Sofrası" kurduklarını belirtti.

Türkiye ile Azerbaycan'ın birbirine her yönden çok benzediğini vurgulayan Çakmak, şunları kaydetti:

"Konuşmamızla, müziklerimizle, kültürel bağlarımızla her yönümüzle birbirimize benziyoruz. Azerbaycan'ın tarihi İpek Yolu üzerinde yer alması, köklü tarihi, iklimsel özellikleri, yemek kültürünün zenginleşmesinde büyük etken olmuştur. Bu nedeniyle yemeklerimiz de birbirine çok benziyor. Turizmde yemek konusu çok önemli. Türkler ülkemize geldiklerinde yemek açısından çok mutlu oluyorlar."

- "Ülkemiz burada biliniyor ancak yeterince tanınmıyor"

Çakmak, Türkiye'de yapacakları tanıtım etkinliklerinden de bahsederek, şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de 3 milyona yakın Azeri var. Burada okuyan çok sayıda üniversite öğrencimiz var. Türkiye'deki kardeşlerinize 'Sen de Azerbaycan'ı' gör' diyoruz ve hepsini güzel ülkemize davet ediyoruz. 2016 yılında Azerbaycan'ı anlatan kısa bir belgesel hazırlamayı düşünüyoruz. Tanıtım amaçlı olarak pek çok mecrayı kullanacağız ve etkinlik yapacağız. Bu yıl, bir giriş yaptık. Şu anda saha çalışması yapıyoruz. Ülkemiz burada biliniyor, ancak yeterince tanınmıyor."

- "Türkiye'yi örnek alıyoruz"

Türkiye'nin turizm sektöründeki tecrübesini önemsediklerine dikkati çeken Çakmak, "Bu sene alınan bir kararla Tax Free sistemini getirmeyi düşünüyoruz. Azerbaycan'da alışveriş zenginliği var. Turistlerin ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü mağaza ve restoran mevcut. Türkiye'de yapılan 'Shopping Festivali'ni yine Azerbaycan'da uygulamayı düşünüyoruz. Türkiye'yi örnek alıyoruz. Çok güzel otellerimiz var. Mevcut lüks otellerimizin yanı sıra 2 ve 3 yıldızlı otellerin sayısının artırılması şu anda gündemde. Özellikle turizm yatırımcılarını da ülkemize davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Etkinliğin sonunda davetlilere Azerbaycan yemeklerini tanıtan bir kitap hediye edildi.

Yorumlar