Azerbaycan'ın bağımsızlığının 25. yıl dönümü

- Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: - "Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi yakın aylarda faaliyete geçecek. Biz kendimize daha güzel olanaklar sağlamak için Asya ile Avrupa'yı birleştiriyoruz. Bu koridor bize çok büyük ekonomik kazanç getirecek"

Google Haberlere Abone ol
Azerbaycan'ın bağımsızlığının 25. yıl dönümü

BAKÜ (AA) - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yakın zamanda faaliyete geçecek Bakü-Tiflis-Kars demiryolu için "Biz kendimize daha güzel olanaklar sağlamak için Asya ile Avrupa'yı birleştiriyoruz. Bu koridor bize çok büyük ekonomik kazanç getirecek" dedi.

Aliyev, Azerbaycan'ın bağımsızlığının 25. yıl dönümü dolayısıyla Haydar Aliyev Merkezi'nde düzenlenen davete katıldı. Etkinlikte Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, Başbakan Artur Rasizade, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Ramiz Mehdiyev, bakanlar, milletvekileri ve çok sayıda davetli yer aldı.

Azerbaycan milli marşının okunması ile başlayan etkinlikte konuşan Aliyev, ülkesinin bağımsızlığın ilk yıllarında Dağlık Karabağ savaşı, iç savaş, siyasi çekişmeler ve ekonomik sıkıntılarla dolu bir dönem geçirdikleriini belirtti.

Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in iktidara gelmemesi halinde ülkenin durumunun daha da kötüye gideceğini söyleyen Aliyev, Azerbaycan'ın kalkınmasının onun döneminde başladığını vurguladı.

Haydar Aliyev'in girişimiyle 1994'te ülkenin en büyük petrol yatağı Azeri-Çırak-Güneşli havzasının işletilmesini ve petrolün dünya pazarlarına çıkartılmasını öngören "Asrın Anlaşması"nın imzalandığını hatırlatan Aliyev, bu anlaşmayla ülkeye milyarlarca dolar yabancı yatırım çekildiğini kaydetti.

Daha sonra ülkede tüm alanlarda büyük başarılara imza atıldığını belirten Aliyev, bugün Azerbaycan'ın dünyada rağbet gördüğünü, üyesi olduğu tüm uluslararası kurumlarda sözünün geçtiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Aliyev, "Dağlık Karabağ sorununun çözümü için bizim ilkeli tavrımız değişmeden devam ediyor. Bu tavır da uluslararası destek görüyor. Artık dünya kamuoyu gerçeklerin neler olduğunu biliyor. Yani bizim topraklarımız işgal altındadır. Dağlık Karabağ sorununun adil, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çözümü bizim ilkesel tutumumuzdur. Tüm dünya Azerbaycanın toprak bütünlüğünü tanıyor ve destekliyor." dedi.

Son 13 yılda ülke ekonomisinin 3 kez büyüdüğünü, yoksulluk oranının yüzde 50'den yüzde 5'e indiğini bildiren Aliyev, bu dönemde ülkede 1 milyon 300 binden fazla yeni iş yerinin açıldığını söyledi.

Şahdeniz yatağındaki Azerbaycan doğalgazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak Güney Gaz Koridorundan da bahseden Aliyev, "Şahdeniz projesinde işlerin yüzde 83'ü, TANAP'ta projenin yaklaşık yüzde 40'ı tamalandı. Güney Gaz Koridoru tarihi projedir. Bu proje bizim gelecek kalkınmamızı belirleyecek." şeklinde konuştu.

Petrol dışı ekonominin büyümesi için ciddi adımlar attıklarını bildiren Aliyev, petrol ve doğalgaza bağımlılığın en aşağı düzeye çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Ülkesinin dünyada çok güvenilir bir ortak gibi tanındığını söyleyen Aliyev, "Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi yakın aylarda faaliyete geçecek. Biz kendimize daha güzel olanaklar sağlamak için Asya ile Avrupa'yı birleştiriyoruz. Bu koridor bize çok büyük ekonomik kazanç getirecek" diye konuştu.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türk Keneşi Genel Sekreteri Ramil Hasanov, Cumhurbaşkanı Aliyeve mektup göndererek Azerbaycan'ın bağımsızlığının 25. yıl dönümü dolayısıyla kutladı.

Sovyetlerin dağılma süreci yaşanırken, Azerbaycan Yüksek Konseyi (parlamento) 18 Ekim 1991'de ülkenin bağımsızlığını ilan etti. Bu nedenle ülkede ekim ayında çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Yorumlar