Azerbaycan'daki cumhurbaşkanlığı seçimi

- Uluslararası gözlemciler, seçimin "adil, demokratik, şeffaf ve uluslararası standartlara uygun bir ortamda geçtiğini" açıkladı - AK Parti Adana Milletvekili Ünüvar: - "Seçim son derecede şeffaf ve katılımın oldukça yüksek olduğu bir ortamda gerçekleştirildi. Gözlemlerimizde herhangi bir olumsuzluk görmedik. Kadın seçmenlerin seçime büyük ilgi göstermesinden memnuniyet duyduk. Kadın seçmenler, Türkiye'de olduğu gibi Azerbaycan'da da demokrasinin değişmez aktörleri haline geliyor"

Google Haberlere Abone ol
Azerbaycan'daki cumhurbaşkanlığı seçimi

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini izleyen uluslararası gözlemciler, seçimin "adil, demokratik, şeffaf ve uluslararası standartlara uygun bir ortamda geçtiğini" bildirdi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yüzde 86,09 oyla kazandığı seçimleri 59 ülke, 60 uluslararası örgütten 890 yabancı gözlemci izledi.

Avrupa Stratejik İstihbarat ve Güvenlik Merkezi (ESISC) tarafından yayımlanan bildiride, seçimin adil, şeffaf ve uluslararası kurallara uygun gerçekleştirildiği, seçmenlere hiçbir baskı yapılmadığı belirtildi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenterler Asamblesi (TÜRKPA) tarafından yayımlanana bildiride, Azerbaycan vatandaşlarının iradesinin seçimde tam şekilde temin edildiği kaydedildi.

Avrupa Parlamentosu Avrupa Muhafazakarlar ve Reformistler Grubunun gözlemci heyetinin bildirisinde, seçimlerin genel olarak özgür ve şeffaf bir ortamda gerçekleştirildiği ifade edildi.

Seçimi izleyen eski İtalyan senatörlerin bildirisinde de seçimin uluslararası kurallara tam uygun şekilde yapıldığı belirtildi.

- "Seçim son derecede şeffaf bir ortamda gerçekleştirildi"

TBMM Gözlemci Heyeti Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, seçimin Azerbaycan'a hayırlı olmasını diledi.

Azerbaycan'ın ulaştırma ve enerji anlamında dünyada giderek önemli bir ülke haline geldiğini vurgulayan Ünüvar, "Seçim son derecede şeffaf ve katılımın oldukça yüksek olduğu bir ortamda gerçekleştirildi. Gözlemlerimizde herhangi bir olumsuzluk görmedik. Kadın seçmenlerin seçime büyük ilgi göstermesinden memnuniyet duyduk. Kadın seçmenler Türkiye'de olduğu gibi Azerbaycan'da da demokrasinin değişmez aktörleri haline geliyor." ifadelerini kullandı.

TÜRKPA üyesi sıfatıyla referandumu izleyen AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, seçimin, güvenliğin düzgün şekilde sağlandığı, rahat bir ortamda gerçekleştirildiğini söyledi. İpek, seçimlerin uluslararası standartlar ve ülkenin iç mevzuatlara uygun olarak huzur içinde yapıldığını belirtti. İpek, "2004'ten beri Azerbaycan'daki seçimleri izleme fırsatı buldum. Her seçimde yöntemlerini geliştiriyorlar ve modernleştiriyorlar. Seçim mahallerini internet ortamında izleme imkanı var. Bu seçime ise gençlerin ve kadınların çok ilgi duyduğunu gördüm." dedi.

- Liderler Aliyev'i kutladı

Farklı ülkelerin devlet başkanları, yeniden cumhurbaşkanı seçilen Aliyev'i kutladı. Aliyev'i ilk kutlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan'ın ardından, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Aliyev'i kutladı.


Yorumlar