Azerbaycan ve Pakistan ticari ilişkilerini geliştirecek

- Pakistan Başbakanı Şerif resmi temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü - Aliyev: "Ticaret hacmimizin düzeyinden memnun değiliz. Bu hacmi nasıl artırabiliriz onu konuştuk. Pakistan'a ne ihraç edebiliriz, Pakistan bize ne ihraç edebilir önümüzdeki aylarda çözülecek" - "Pakistan'ın çok iyi savunma sanayii var. Biz de 10 yıldır savunma sanayimizi geliştiriyoruz. Biz ortak üretim yapmak için çalışabiliriz. Pakistan'dan en modern ve yüksek teknolojili silahlar almak istiyoruz" - Şerif: "Ekonomi, yatırım, ticaret, enerji, savunma, sanayi, bilim ve kültür alanlarında ilişkilerimizi daha da geliştirme konularında anlaştık"

Google Haberlere Abone ol
Azerbaycan ve Pakistan ticari ilişkilerini geliştirecek

BAKÜ (AA) - Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Azerbaycan'da, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le görüştü.

Aliyev, Şerif'i askeri törenle karşıladı. Azerbaycan ve Pakistan milli marşlarının seslendirildiği tören sonrasında Aliyev ve Şerif, ikili ve heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmeler sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan İlham Aliyev, Pakistan'ın Azerbaycan'ın en yakın dost ve müttefiklerinden biri olduğunu söyledi.

Pakistan'ın Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk 3 ülkeden biri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Aliyev, iki ülkenin Keşmir ve Dağlık Karabağ konusunda birbirlerini desteklediğini ifade etti.

Hem Keşmir hem de Dağlık Karabağ konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun kararlarının uygulanmadığını söyleyen Aliyev, Ermenistan'la diplomatik ilişki kurmadıkları için Pakistan'a teşekkür etti.

Ermeniler tarafından Hocalı'da yapılan katliamın Pakistan Senatosu'nda "soykırım" olarak tanındığını hatırlatan İlham Aliyev, Azerbaycan halkının Pakistan'ı çok sevdiğini kaydetti.

Pakistan'la siyasi ilişkilerinin çok yüksek düzeyde olduğunu vurgulayan Aliyev, "Fakat biz ekonomik alanda, yatırım ve ortak kurumların oluşturulması konularında daha fazla çalışmalıyız. Ticaret hacmimizin düzeyinden memnun değiliz. Bu hacmi nasıl artırabiliriz onu konuştuk. Pakistan'a ne ihraç edebiliriz, Pakistan bize ne ihraç edebilir önümüzdeki aylarda çözülecek." dedi.

Azerbaycan'da Pakistan'la ortak eczacılık sanayisi dalında ortak kurumların oluşturulmasını da konuştuklarını bildiren Cumhurbaşkanı Aliyev, müzakerelerin büyük bölümünü askeri iş birliği konularına ayırdıklarını bildirdi.

Bu alanda Pakistan'la çok iyi ilişkileri olduğunu söyleyen Aliyev, "Pakistan'ın çok iyi savunma sanayii var. Biz de 10 yıldır savunma sanayimizi geliştiriyoruz. Biz ortak üretim yapmak için çalışabiliriz. Pakistan'dan en modern ve yüksek teknolojili silahlar almak istiyoruz." diye konuştu.

Bakü'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Navaz Şerif ise Azerbaycan'ın elde ettiği başarıların Pakistan'da memnuniyetle takip edildiğini belirtti.

Bölgesel ve küresel sorunların uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde barış ve diyalog yolu ile çözülmesi konusunda Aliyev'le aynı düşüncede olduklarını vurgulayan Şerif, diğer çevrelerin açık saldırılarına rağmen barış ilkelerine bağlı olduklarını kaydetti.

Keşmir ve Dağlık Karabağ sorunlarıyla ilgili karşılıklı desteğin, Azerbaycan ve Pakistan'ın tutumlarının ne derece örtüştüğünü ortaya koyduğunu söyleyen Başbakan Şerif, "Karabağ konusunda tavrımız açıktır. İşgal altındaki Azerbaycan topraklarının işgalden kurtarılmasını, Ermeni ordusunun bölgeden çıkartılması, göçmenlerin evlerine dönmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

Şerif, "Ekonomi, yatırım, ticaret, enerji, savunma, sanayi, bilim ve kültür alanlarında ilişkilerimizi daha da geliştirme konusunda anlaştık. Ticaret hacmimiz potansiyelin altında, burada canlanmaya ihtiyaç var. Siyasi ilişkilerimizin tüm alanlardaki gerçek iş birliklerine ivme kazandırmasında kararlı olduğumuzu vurguladık. Yaşasın Azerbaycan-Pakistan dostluğu." ifadelerini kullandı.

Aliyev, toplantının ardından Şerif'in onuruna yemek verdi.

Yorumlar