Azerbaycan-Ukrayna Devlet Başkanları Konsey Toplantısı

- Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Dağlık Karabağ’ın işgalci Ermeni yönetimini tanımadıklarını kaydetti

Google Haberlere Abone ol
Azerbaycan-Ukrayna Devlet Başkanları Konsey Toplantısı

BAKÜ (AA) - Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Dağlık Karabağ ile Kırım meselesinin birbirine benzediğini belirterek, Ukrayna olarak Dağlık Karabağ’ın işgalci Ermeni yönetimini tanımadıklarını ve tanımayacaklarını söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, temaslarda bulunmak üzere başkent Bakü’ye gelen Poroşenko’yu resmi törenle karşıladı.

Zagulba Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılan törende Azerbaycan ve Ukrayna milli marşları çalındı. Liderler, tören kıtasını selamlamalarının ardından baş başa görüşmeye geçti.

Görüşme sonrası Aliyev ve Poroşenko, 5. Azerbaycan-Ukrayna Devlet Başkanları Konsey toplantısına katıldı. Toplantının bitiminde iki ülke arasında gümrük, kültür ve sanat alanlarında ikili anlaşmalar imzalandı. İki lider de konsey protokolünü imzaladı.

Düzenlenen ortak basın toplantısında Aliyev, Poroşenko’nun ziyaretiyle iki ülke halklarının yakınlaşacağını ve gelecekte çok iyi sonuçlar alınacağını belirtti.

Azerbaycan ve Ukrayna arasında mevcut ticaret hacminin yeterli düzeyde olmadığını kaydeden Aliyev, “Müzakerelerin sonunda talimatların yerine getirilmesiyle iki ülkenin birbirine daha da yakınlaşacağına ve ticaret hacminin artacağına hiç şüphem yok.” dedi.

Aliyev, Ukrayna ile ortak sanayi kompleksi oluşturmanın önemine işaret ederek, “Bu hem ağır sanayi için hem de askeri-teknik alanlarda iyi imkanlar oluşması ve bu alanların gelişmesi için önemlidir.” ifadelerini kullandı.

- “İki devletin ilişkileri yeni dinamiklere gereksinim duyuyor

Poroşenko da iki ülkenin değişen dünya şartlarında birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirterek, “İki devletin ilişkileri yeni dinamiklere gereksinim duyuyor. Biz birlikte uygun bir şekilde değişen dünyaya tepki vermeliyiz. Bugün Ukrayna ve Azerbaycan arasında stratejik ortaklığın gereği anlaşmalar sağladık ve bunları hayata geçirmek için yapılması gerekenleri belirledik.” değerlendirmesinde bulundu.

Azerbaycan’da Antonov-178 model uçağın üretimi konusunu Aliyev ile görüştüklerini kaydeden Poroşenko, ortak üretimin iki ülke ilişkilerinin ilerlemesi hususunda önemli perspektif içereceğini ifade etti.

Ayrıca Poroşenko, Dağlık Karabağ meselesinin Kırım meselesi ile benzerlik taşıdığını dile getirerek, Ukrayna olarak Dağlık Karabağ’ın işgalci Ermeni yönetimini tanımadıklarını ve tanımayacaklarını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, daha sonra Bakü'deki temasları çerçevesinde Azerbaycan Başbakanı Artur Rasizade ile de görüştü.

Yorumlar