Ayrılıkçı Bask lideri Otegi, Katalonya'yı örnek alıyor

- Bask bölgesindeki ayrılıkçı Sortu Partisi'nin Genel Sekreteri Otegi, Katalonya parlamentosunu ziyaret etti - Otegi: "Katalonya'daki bağımsızlık sürecini kıskanıyorum. Durdurulamaz bir süreç ve aynısını Bask için arzu ediyorum" - PPC ve C's partileri ile Terörizm Mağdurları Derneği : "Otegi'nin ziyareti, terörizm mağdurlarının şerefini zedeledi"

Google Haberlere Abone ol
Ayrılıkçı Bask lideri Otegi, Katalonya'yı örnek alıyor

MADRİD (AA) - Bask bölgesinin İspanya'dan ayrılması için mücadele eden, kısa süre önce cezaevinden çıkan Sortu Partisi Genel Sekreteri Arnaldo Otegi'nin Katalonya parlamentosuna yaptığı ziyaret tartışma yarattı.

ETA üyesi olma suçundan 6,5 yıl hapis yattıktan sonra mart ayında serbest kalan Otegi, Katalonya özerk yönetimi hükümetine dışarıdan destek veren Katalonya Halk Partisi'nin (CUP) davetlisi olarak Katalonya parlamentosunu ziyaret etti.

CUP'un liderleri tarafından parlameto kapısında karşılanan Otegi, Katalonya Parlamento Başkanı Carme Forcadell ve hükümette olan "Junts pel Si" partisi ve Katalonya Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu'nun temsilcileriyle bir araya geldi.

Otegi'nin, Katalan siyasi liderlerle görüşmesi sırasında "Katalonya'daki bağımsızlık sürecini kıskanıyorum. Durdurulamaz bir süreç ve aynısını Bask için arzu ediyorum." şeklindeki konuşması dikkat çekti.

Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerinin Bask bölgesi için "örnek alınması gerektiğini" öne süren Otegi, "Katalan süreci aynı zamanda bizim de savaşımız. Katalonya'daki gibi bir süreci Bask'ta başlatıp 1978 yılında (İspanya Anayasası) rejimin getirdiği dikişleri koparmalıyız. Bizim yolumuz, Katalonya'da meyvesini vermeye başlayan barış ve demokrasi yolu. Basklıların, Katalanlardan öğreneceği çok şey var. Basklıların, ulusal egemenliğini elde etmek için Katalonya'daki gibi bir süreci başlatmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Otegi ayrıca, Katalonya radyosuna verdiği demeçte "İspanyol devletinin ETA'nın silah bırakmasını önlemek için büyük bir çalışma yürüttüğünü" iddia etti.

Öte yandan Otegi'nin Katalan parlamentosuna ziyareti sağ görüşlü partiler ve Terörizm Mağdurları Derneği tarafından sert dille eleştirildi.

İspanya'da iktidarda olan Halk Partisi'nin Katalonya'daki kolu PPC ve liberal görüşlü Ciudadanos'ın (C's) liderleri, Terörizm Mağdurları Derneği'nin temsilcilerini kabul edip, "Otegi'nin ziyareti, terörizm mağdurlarının şerefini zedeledi" açıklamasını yaptılar.

Otegi'nin "sanki bir kahramanmış gibi Katalonya parlamentosunda kabul edildiğini" söyleyen PPC lideri Xavier Garcia Albiol ve C's'nin Katalonya'daki lidri Ines Arrimadas "Oysa Otegi herhangi bir siyasetçi değil. Terör örgütüne bağlı olmaktan hapis yatan biri." değerlendirmesinde bulundu.

Terörizm Mağdurları Derneği Başkanı Mari Mar Blanco da "Katalonya parlamentosu, cellatlara ve ETA'nın yaptığı adam öldürme olaylarını kınamayan bir teröriste söz hakkı verdi." diye tepki gösterdi.

Yorumlar