"Ayane Söyleşileri" 25 yıl sonra kitap oldu

- Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğinin Ankara Şubesince düzenlen etkinlikte yazar Erdoğan'ın "Dünü ve Bugünüyle Ayane Söyleşileri" adlı kitabı tanıtıldı

Google Haberlere Abone ol
"Ayane Söyleşileri" 25 yıl sonra kitap oldu

ANKARA (AA) - Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğinin Ankara Şubesince düzenlen etkinlikte yazar Ömer Erdoğan'ın "Dünü ve Bugünüyle Ayane Söyleşileri" adlı kitabı tanıtıldı.

Etkinliğe, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nusret Yazıcı, Cumhurbaşkanlığı Personel Başkanı Ahmet Minder, Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şube Başkanı İbrahim Eryiğit ve edebiyat severler katıldı.

Ayane Dergisi'nde yayınlanan söyleşilerin yapıldığı döneme dair izler taşıdığını belirten Erdoğan, bu söyleşilerde şair ve yazarların duygu ve düşüncelerinin, sanata, edebiyata, kültüre nasıl baktıklarının sergilendiğini dile getirdi.

Aynı kişilerle bugün aynı soruları sorarak yeni bir söyleşi yapıldığını ve bunun sonucunda "Dünü ve Bugünüyle Ayane Söyleşileri" kitabının ortaya çıktığını aktaran Erdoğan, öz eleştiri yaparak, tarihe ışık tutmanın amaçlandığını ifade etti.

Türkiye'nin ve edebiyatın bir döneminin bu kitap üzerinden tartışılabileceğini ifade eden Erdoğan, "Ayane Dergisi'nde yayınlanmak üzere söyleşileri ilk defa yaptığımızda, 'Gelecekte bu söyleşiler üzerinden yeniden bir çalışma yapılabilir mi?' diye bir düşünce yoktu. O sebeple sorular aslında biraz yumuşak gibi duruyor. Fakat geçen 25 yılda aynı soruları yeniden sormuş olmamız, bu aradaki 25 yıllık farkın, değişimin resmedilmesi açısından bize önemli doneler verdi." diye konuştu.

Erdoğan, söyleşiler üzerinden bir kuşağın inanç ve değerlerinin, sosyal ve kültürel yaşamdaki değişimlerin incelendiğini söyledi.

Türkiye'nin belli dönemlerde yaşadığı büyük kırılmaların, sonraki nesillerde ciddi etkilere neden olduğunu vurgulayan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"12 Eylül 1980 askeri darbe dönemi ve ardından merhum Turgut Özal'ın iktidar dönemi, ülkemiz tarihi açısından çokça konuşulan ve hala da konuşulması gereken bir dönemdir. Solcular, sosyalistler bu dönemde omurgasızlaştı. Ülkücü gençliğin içi boşaltıldı. Müslüman camia, birliğini ve dirliğini yitirdi. Turgut Özal'ın iktidar döneminde hepsi bir kazanın içine atıldı. Şimdi özü sağlam olanlar, bu kazandan çıkmayı, yeniden hayat bulmayı başardı."

Konuşmasının ardından yazar Erdoğan'ın doğum günü dolayısıyla pasta kesildi.

Yorumlar