Avusturya'da halk sandık başında

- Ülkede cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu yapılıyor

Google Haberlere Abone ol
Avusturya'da halk sandık başında

VİYANA (AA) - Avusturya'da seçmenler, yeni cumhurbaşkanını belirlemek için ikinci kez sandık başına gitti.

Birinci turda aşırı sağcıların adayı Norbert Hofer'in en fazla oyu aldığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu yapılıyor.

Ülkedeki kayıtlı 6 milyon 384 bin 331 seçmen, seçim bölgelerinde kurulan sandıklara giderek oylarını kullanmaya başladı.

Seçimde aşırı sağcıların adayı Hofer ile solcuların adayı Alexander Van Der Bellen yarışıyor. Seçimlerin 24 Nisan'da yapılan birinci turunda Hofer yüzde 35, Yeşillerin adayı Van der Bellen yüzde 21 oy alarak ikinci tura kalmıştı.

Cumhurbaşkanlığı makamında Avrupa Birliği (AB) karşıtı aşırı sağcı adayı görmek istemeyenler Van der Bellen’i, sığınmacı yanlısı cumhurbaşkanı istemeyenler ise Hofer'i tercih ediyor. Kamuoyu yoklamaları Hofer'in az farkla önde olduğunu gösteriyor.

Hofer'in seçimi kazanması halinde Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez aşırı sağcı bir kişi Cumhurbaşkanı koltuğuna oturacak.

Avusturya'da cumhurbaşkanının sembolik görevlerinin yanı sıra yeni hükümeti kabul etmek ve hükümeti ve parlamentoyu reddetmek gibi yetkileri bulunuyor.

Hofer'in cumhurbaşkanı olması halinde hassas dengeler üzerinde duran Sosyal Demokratlar (SPÖ) ve Halk Partisi (ÖVP) koalisyon hükümetinin dağılabileceği, yapılacak erken seçimde aşırı sağcı parti Avusturya Özgürlük Partisi'nin (ÖFP) tek başına iktidara gelebileceği belirtiliyor.

SPÖ'li eski Başbakan Werner Faymann, sağcıların yükselişi ve sığınmacı karşıtı politikası nedeniyle partisinden gelen eleştiriler üzerine istifa etmiş ve yerine Christian Kern atanmıştı.

Yorumlar