Avusturya'da "AA İstanbul Photo Awards 2016" sergisi

- AA'nın düzenlediği Istanbul Photo Awards 2016 yarışmasının ilk yurt dışı sergisi, Viyana'da açıldı

Google Haberlere Abone ol
Avusturya'da "AA İstanbul Photo Awards 2016" sergisi

VİYANA (AA) - Anadolu Ajansının (AA) düzenlediği Istanbul Photo Awards 2016 yarışmasının ilk yurt dışı sergisi, Avusturya'nın başkenti Viyana'da açıldı.

AA'nın iki yıldır düzenlediği uluslararası fotoğraf yarışması Istanbul Photo Awards 2016'nın ödül alan fotoğrafları, Museums Quartier’de düzenlenen törenle sanatseverlerle buluştu.

AA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şaban Kızıldağ ve AA Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya’nın ev sahipliğinde açılan sergide, 2015'te dünya kamuoyunda ses getiren olayların görsel bir özeti sunuluyor.

Kızıldağ, açılışta yaptığı konuşmada, dünyanın en etkili 10 ajansı arasında yer alan AA'nın 96 yıllık tecrübesiyle dünya genelindeki abonelerine güvenilir haber kaynağı olarak binlerce haber, fotoğraf, info-grafik ve bilgi sunduğunu söyledi.

AA'nın geniş muhabir ve fotoğrafçı ağı ile bölgelerden ve dünyadan 7 gün 24 saat boyunca 11 dilde yayın yaptığını aktaran Kızıldağ, "Anadolu Ajansı, 35 ülkede ofisleri ve 86 ülkede muhabirleriyle küresel ağını işletiyor." dedi.

Kızıldağ, AA'nın, tüm dünyada profesyonel foto muhabirlerini hedefleyen uluslararası haber fotoğraf yarışması Istanbul Photo Awards'ı 2 yıldır düzenlediğini anımsattı. Yarışmaya 84 ülkeden yaklaşık 13 bine yakın fotoğraf ile 3 bin 980 başvuru yapıldığını belirten Kızıldağ, yarışmada ödül alan fotoğrafların geçen yıl ilk kez Şangay'da sergilendiğini ifade etti.

Her gün Suriye'de çok sayıda kişinin öldürüldüğünü, yaralandığını, sığınmacıların ve yerinden edilmiş insanların sayısının arttığını dile getiren Kızıldağ, "Biz inanıyoruz ki fotoğraf, dünya eksenindeki bütün acılara ve ızdıraplara karşı insanların duygularını birleştirme gücüne sahiptir ve bir şeyler yapılmasını sağlar." dedi.

Dünyanın sağlıklı bireylere ihtiyacı olduğunu anlatan Kızıldağ, şöyle konuştu:

"Sağlıklı bireyler sağlıklı toplumları, sağlıklı toplumlar da sağlıklı bireyler yetiştiriyor. Sağlıklı bireyler için de önce bireylerin kendilerini sevmeleri gerekiyor. Bu aslında sanatçılarımızın, olmasını arzu ettiğimiz dünyaya mesajıdır. Kendisini seven insanın dünyaya vereceği mesajlar da farklı olur. Hangi din, hangi ırk, hangi kültürden gelirse gelsin insan başkalarını sevdiğinde sağlıklı bir ruh haline sahip olur. Başkalarını sevmeyen insanlar, darbe girişiminde bulunuyor. Başkalarını sevmeyen insanlar, dünyada cesetleri kıyıya vuran çocuk cesetleri karşısında duyarsız kalıyor. Başkalarını sevmeyen insanların verdiği mesajlar da kendi içerisinde sığ ve yetersiz oluyor. İnsanın sağlıklı ruh haline sahip olması için dünyaya ait olması yazım. Dünyaya ait olmanın vermiş olduğu değerlerle inadına barış, inadına insan onuru, inadına dünyaya bir şey katacak olmanın verdiği onur ve inadına sevgi ile hareket etmek lazım."

Mevlana’nın Anadolu'dan dünyaya yayılan barış mesajını okuyan Kızıldağ, şunları söyledi:

"Avrupa’nın Türkiye’ye, Türkiye’nin Avrupa’ya, dünyanın dört bir köşesindeki farklı din, dil, ırk ve kültürde insanların birbirlerine yeni şeyler söylemelerini diliyorum. Istanbul Photo Awards 2016 yarışmasının ödüllü fotoğraf karelerinde olduğu gibi mutlaka barış, insan onuru, hayatın kutsallığı, insanoğlunun dünyanın güzelliğine kattığı değerle ve sevgi hakkında yeni şeyler söylemesini arzu ediyorum."

Viyana Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Ali Kağan Orbay ise AA'nın fotoğraf dünyasının profesyonellerinden oluşan bir jüriyle gerçekleştirdiği haber fotoğrafı yarışmasının uluslararası çapta ne denli büyük ilgi çektiğinin 13 bine yakın fotoğrafla başvuru almasıyla açıkça ortaya koyduğunu belirtti. Orby, "Bu serginin başta Suriyeli çocuklar olmak üzere savaş ve şiddet mağduru insanların gözyaşlarının dindirilmesine, yardım çağrı ve çığlıklarına uluslararası toplum tarafından artık kulak verilmesine vesile olmasını içtenlikle diliyorum" dedi.

Sergide AA’nın hazırladığı "Dakika dakika FETÖ’nün darbe girişimi’’ adlı kitap dağıtıldı.

AA Kurumsal İletişim Direktörlüğünce organize edilen, Başbakanlık Tanıtma Fonu, THY ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) sponsorluğunda gerçekleştirilen sergide, Suriyeli fotoğrafçı Abd Doumany'nin "Suriyeli Çocukların Yardım Çığlığı", Sergey Ponomarev'in New York Times için çektiği "Sığınmacılar", Santi Palacios'in "Avrupa’ya Ulaşmak İçin Riske Atılan Hayatlar", Ian MacNicol'in "Kalp Şeklinde" ve Valery Sharifulin'in "Savaşçının Tarzı" adlı fotoğrafları yer alıyor.

Sergiye Viyana Başkonsolosu Tayyar Kağan Atay, Avusturya İslam Cemaati Başkanı İbrahim Olgun, MÜSİAD Avusturya Başkanı Faruk Can, Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB) Başkanı Fatih Karadaş, UETD Avusturya Başkanı Cem Aslan, Avusturyalı ve Türk fotoğraf sanatçıları ve gazeteciler katıldı.

2 Ekim'e kadar gezilebilecek sergi, daha sonra 4 Ekim'den itibaren Yunus Emre Enstitüsü Viyana Kültür Merkezi'nde 2 ay süresince açık kalacak.

Yorumlar