Avustralya'da erken genel seçimler

-Avustralya'da yaklaşık 15 milyon seçmen yarın sandık başına gidiyor

Google Haberlere Abone ol
Avustralya'da erken genel seçimler

MELBOURNE (AA) - Avustralya'da yarın yapılacak erken genel seçimler için 15 milyon 468 bin 329 seçmen sandık başına gidecek.

Başbakan Malcolm Turnbull'un liderliğindeki Liberal Parti-Ulusal Parti koalisyon hükümeti, nisan ayında istediği kanunların Senato'dan geçmemesi üzerine 2 Temmuz'da erken seçim kararı almıştı.

Kamuoyu yoklamalarına göre, yarış iktidardaki Liberal Parti-Ulusal Parti koalisyonu ile ana muhalefetteki İşçi Partisi arasında geçecek.

Anketler, 2013 yılında yapılan bir önceki genel seçimlerde 150 sandalyeli parlamentoda 90 milletvekili kazanarak iktidara gelen koalisyonun yarın aynı başarıyı gösteremeyeceğini ortaya koyuyor. Son anketlere göre, iktidardaki koalisyonu az farkla önde görünüyor.

Avustralya'da koalisyon partileri ve İşçi Partisi arasında el değiştiren hükümetleri tercih etmeyen pek çok seçmenin bu kez küçük partilere oy verme eğiliminde olduğu görülüyor.

Başbakan Turnbull seçmenlere, "kaosa oy vermeyin" çağrısında bulundu.

Erken genel seçimlerde oy pusulasında 37 siyasi parti yer alıyor.

Turnbull liderliğindeki koalisyon, seçim kampanyasını ekonomi, sağlık, sınır güvenliği ve güçlü hükümet başlıkları üzerine kurarken, faiz oranlarının son 30 yılın en düşük seviyesi olan 1,75 puana indiği ülkede, ekonomide beklenen canlılığın oluşmaması mevcut hükümeti en çok zorlayacak konuların başında geliyor.

Ayrıca sınır güvenliği uygulamaları kapsamında gözaltı kamplarında tutulan mülteciler ve sığınmacıların durumu tepkiyle karşılanıyor.

İşçi Partisi, 2013 seçimlerinde koalisyon partileri karşısında aldığı ağır seçim yenilgisinin ardından Bill Shorten'ı başa getirmişti.

Aradan geçen yaklaşık üç yıl içinde Shorten ve ekibi, son anketlere göre, iktidar partileriyle arasındaki oy farkını kapatmayı başarmış görünüyor.

İşçi Partisinin kaybettiği seçmenini geri kazanmasındaki başlıca neden, geleneksel parti politikalarına geri dönülmesi olarak gösteriliyor. İşçi Partisi, "Halka hizmeti ön planda tutacağız" sloganı ile sürdürdüğü seçim kampanyasında, ekonomi üzerinde durarak eğitim, altyapı, çıraklık eğitimi, bütçede adalet konuları öne çıkarıyor.


Yorumlar