Avustralya’da Dünya Mülteciler Günü gösterileri

- Melbourne'de toplanan yüzlerce protestocu, Avustralya'nın Pasifik'teki Manus ve Nauru gözaltı merkezlerinin kapatılması ve burada tutulan sığınmacıların Avustralya’ya getirilmesi çağrısı yaptı

Google Haberlere Abone ol
Avustralya’da Dünya Mülteciler Günü gösterileri

MELBOURNE (AA) - Dünya Mülteciler Günü’nde Avustralya'nın Melbourne kentinde toplanan yüzlerce gösterici, Avustralya hükümetinin sığınmacılara yönelik uygulamalarını protesto etti.

Melbourne kent merkezindeki Eyalet Kütüphanesi önünde akşam saatlerinde toplanan protestocular, Avustralya'nın Pasifik'teki Manus ve Nauru gözaltı merkezlerinin kapatılması ve burada tutulan sığınmacıların Avustralya’ya getirilmesi çağrısı yaptı.

Victoria Mülteci Eylem Birliği (RAC) tarafından organize edilen gösteride yapılan konuşmalarda, Avustralya hükümetinin sığınmacıları gözaltı merkezlerinde tutması sert sözlerle eleştirildi.

Protestocular, Avustralya’ya sığınma niyeti ile gelen ancak gözaltı merkezlerinde alıkonan sığınmacıların durumunun sorumlusu olarak gördükleri Göç Bakanı Peter Dutton’un görevden alınmasını talep etti.

Göstericiler, meydana ve caddedeki binalara ‘‘Dutton’u kovun’’ yazısını yansıttı.

Gösteriye Manus Adası gözaltı merkezinde tutulan sığınmacılardan Sudanlı Abdul Aziz canlı telefon bağlantısı ile katıldı. Dört yıldır hukuksuz şekilde Manus Adası'nda tutulduğuna dikkat çeken Aziz, artık Avustralya’ya dönme vaktinin gelindiğini belirtirken, ‘‘Yeter artık, dört yıldır yeter.’’ ifadesini kullandı.

RAC adına AA muhabirine açıklamalarda bulunan Liam Ward, mahkeme kararlarına rağmen Avustralya’nın yaklaşık 4 yıldır sığınmacıları Manus ve Nauru gözaltı merkezlerinde tutmaya devam ettiğini belirtti.

Gözaltı merkezlerindekilerin Avustralya’ya getirilmeye hakkı olduğunu vurgulayan Liam, ‘‘Onların hayatlarını yeniden kurabilmeleri için ne gerekiyorsa yapılması gerek. Her ne sebeple ülkelerinden ayrıldılarsa, korku, savaş, haksız kovuşturma, onların dertlerine çare bulunabilecek için en iyi yer Avustralya'dır. Yani biz diyoruz ki, onları buraya getirin, kampları kapatın ve Peter Dutton’u da kovun.’’ diye konuştu.

Melbourne kent merkezine yürüyen göstericiler, ‘‘Mültecilere özgürlük’’ sloganları eşliğinde üzerlerinde ‘‘Manus ve Nauru’yu kapatın’’, ‘‘Onları buraya getirin’’, ‘‘Kampları kapatın’’ yazılı pankartlar taşıdı. Yaklaşık 2 saat süren gösteri olaysız şeklide sona erdi.

Avustralya’ya mülteci taşıyan teknelerle, yasadışı yollardan ulaşmaya çalışan sığınmacıları Papua Yeni Gine'deki Manus Adası ile Pasifik ülkesi Nauru'da kurduğu gözaltı merkezlerinde tutan Avustralya hükümeti, mülteci ve sığınmacıları ABD'ye göndermek üzere Kasım 2016'da Obama yönetimi ile anlaşmaya varmıştı.

İki ülke arasındaki anlaşmaya göre Nauru ve Manus Adası gözaltı merkezlerinde tutulan sığınmacıların ABD’ye nakli öncesindeki çalışmalar devam ediyor.

Öte yandan Manus’ta kalan ve başvuruları kabul edilmeyen bazı sığınmacıların Papua Yeni Gine’ye yerleştirilmesi öngörülüyor. Ancak insan hakları savunucuları Papua Yeni Gine’deki şartların sığınmacılar için güvenli olmadığı gerekçesiyle bu fikre karşı çıkıyor.

Bu arada Avustralya Federal Hükümeti, geçen hafta 2012-2016 yıllarında Manus Adası gözaltı merkezinde tutulan 1905 sığınmacıya fiziksel ve psikolojik zarara uğradıkları gerekçesiyle 70 milyon Avustralya doları (yaklaşık 188 milyon TL) tazminat ödemeyi kabul etmişti.

Protestolar, intihar girişimleri, ölümle sonuçlanan şiddet olayları, açlık grevleri, tecavüz vakaları, güvenlik zafiyeti, zorlu ve sağlıksız yaşam koşulları ile sık sık kamuoyunun gündemine gelen Nauru ve Manus Adası gözaltı merkezlerinin kapatılması için Avustralya’da bugüne dek çok sayıda gösteri düzenlendi. Ancak Avustralya hükümeti söz konusu merkezlerde kalanların kesinlikle ülkeye alınmayacağını her fırsatta dile getiriyor.












Yorumlar