'Avrupalı 79 cihat yanlısının yüzde 57'si eski hükümlü'

- Londra King's College tarafından hazırlanan rapora göre, Avrupalı 79 cihat yanlısının yüzde 57'si, daha önce hapis cezası çeken hükümlüler

Google Haberlere Abone ol
'Avrupalı 79 cihat yanlısının yüzde 57'si eski hükümlü'

LONDRA (AA) - İngiltere'de yayımlanan bir raporda, incelenen 79 cihat yanlısı Avrupalının yüzde 57’sinin geçmişte adi bir suçtan ötürü hapis yatmış hükümlüler olduğu belirtilirken, bu kişilerin daha ziyade terör örgütü DEAŞ tarafından kullanıldığına dikkat çekildi.

Londra King's College'e bağlı Uluslararası Radikalizm Çalışmaları Merkezi'nin (ICSR), "Suçlu geçmişler, terörist gelecekler: Avrupalı cihatçılar ve yeni suç-terör bağlantısı" başlıklı raporunda, adi suçlular ile cihat yanlıları arasındaki geçişkenliğin giderek yaygınlaştığı kaydedildi.

79 Avrupalı cihat yanlısının profilini mercek altına alan ICSR raporu, bu kişilerin yüzde 57'sinin radikalleşmeden önce adi bir suçtan ötürü hapis yatmış suçlular olduğunu ortaya koydu.

Raporda, El Kaide gibi terör örgütlerinin, şiddet eylemlerinin gerçekleştirilmesi için daha ziyade öğrenciler, entelektüeller ve önceden şiddetle bağı olmayan kişileri radikalleştirdiği belirtilirken, DEAŞ'ın ise daha ziyade şiddet içerikli suçlar işlemeye alışık kişileri örgüte katılmaya ikna ettiğine dikkat çekildi.

DEAŞ'ın, örgüte katılmak isteyenlere, "karakterlerini değiştirmelerine gerek olmaksızın günahlarından arınma fırsatı sunduğu" ifade edilen raporda, "Eski suçlular, DEAŞ için mükemmel birer aday. DEAŞ entellektüelik talep etmiyor. Dini bilgi aramıyor.” denildi.

“Adi suç ile terörün iç içe geçmesi nedeniyle adi suçla mücadele ulusal bir güvenlik sorunu haline geldi." denilen raporda, terör suçundan hüküm giyerek hapse girenlerin sayısındaki artışın Avrupa hapishanelerinde adi suçlardan yatanların da ideolojik şiddetin içine çekilmesini yaygınlaştırabileceği uyarısı yapıldı.

Yorumlar