Avrupa’da sığınmacı sorunu

- Fransa, İtalya’yı sığınmacıların kaydını iyi yapmamakla suçladı

Google Haberlere Abone ol
Avrupa’da sığınmacı sorunu
PARİS (AA) – Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, İtalya’yı topraklarına ayak basan sığınmacıların kaydını iyi yapmamakla suçladı.
AB içişleri ve adalet bakanlarının Lüksemburg’da düzenledikleri toplantı sırasında basının sorularını yanıtlayan Cazeneuve, ‘’Kuzey Afrika’dan gelen sığınmacıların, ‘hotspots’ adını verdiğimiz kayıt merkezlerinde listelere geçirilmesi konusunda verilen kararlara uymamız gerekir. İtalya’ya gelen bazı sığınmacıların bu merkezlerden geçmemesi düşünülemez. Aksi takdirde biz ciddi bir güvenlik riski almış oluruz.’’ dedi.
İtalya’ya gelen sığınmacıların önemli bir kısmının hayat koşullarını iyileştirmek istediğini ve bu kişilerin gerçekte çatışmalardan kaçmadığını iddia eden Fransız bakan, ‘’Avrupa’da sığınmacı hakkı almaya sahip olmayan bu kişiler geldikleri yerlere geri gönderilmeli.’’ dedi.
Bu yıl içinde yaklaşık 150 bin sığınmacının deniz yoluyla İtalya’ya ayak bastığı tahmin ediliyor.
AB’nin sığınmacı ve mülteci başvuruları ile ilgili Dublin sözleşmesi, AB sınırları dışından gelen sığınmacıların ilk ayak bastığı üye ülkenin, bu kişilerden sorumlu olmasını öngörüyor.
İtalya’ya gelen sığınmacıların bu ülkede kayda geçirilmemesi ve bu kişilerin daha sonra komşu ülke Fransa’ya geçmek istemesi, Roma ve Paris arasında sorun yaratıyor.
AB yasalarına göre bu mültecilerin İtalya tarafında kalması gerektiğini savunan Fransa, daha önce aynı noktadan tren ya da otobüslerle sınırı geçmeyi başaran binlerce kişiyi İtalya’ya iade etmişti.
Fransa, Schengen anlaşmasının serbest dolaşım öngören kısmını, terör saldırıları ve sığınmacı akınının başlamasının ardından İtalya da içinde olmak üzere bazı sınır kapılarında askıyı almıştı.
Uluslararası insan hakları dernekleri ise İtalya sınırında biriken sığınmacılara kapılarını açmayan Fransa’yı eleştiriyor.

Yorumlar