Avrupa'da sanayi üretimi nisanda arttı

-Sanayi üretimi Avro Bölgesi’nde nisan ayında önceki aya kıyasla 1,1, AB'de ise 1,3 artarak beklentilerin üstünde performans gösterdi

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'da sanayi üretimi nisanda arttı

FRANKFURT (AA) - Avro Bölgesinde sanayi üretimi bu yılın nisan ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1,1, Avrupa Birliğinde (AB) ise yüzde 1,3 arttı.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesinde mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi, nisan ayında mart ayına oranla yüzde 1,1 yükseldi. Sanayi üretimi, geçen yılın nisan ayı ile kıyaslandığında ise yüzde 2 artış gösterdi.

Piyasalarda sanayi üretiminin Tek Para Birliğinde aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 1,1 artması bekleniyordu. Sanayi üretimi böylece piyasa beklentilerinin üstünde performans gösterdi.

28 ülkeden oluşan AB’de ise sanayi üretimi nisanda mart ayına kıyasla yüzde 1,3, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 2,5 yükseldi.

Avro Bölgesinde sanayi üretiminin bir önceki aya kıyasla yükselmesinde dayanıklı tüketim malları üretiminin yüzde 2,3, sermaye malı üretiminin yüzde 1,9, dayanıksız tüketim malları üretiminin yüzde 1,6, ara malı üretiminin yüzde 0,4 ve enerji üretiminin yüzde 0,3 artması etkili oldu.

AB’nin sanayi üretiminde önceki aya kıyasla görülen artış ise ağırlıklı olarak dayanıksız tüketim malları üretiminin yüzde 2,3 artmasından kaynaklandı. Bu dönemde, dayanıklı tüketim malları üretimi 1,9, sermaye malı üretimi 1,7, enerji üretimi 0,5 ve ara malı üretimi 0,4 artış kaydetti.

Nisanda geçen yılın aynı ayına göre sanayi üretiminin artışına en fazla katkı Avro Bölgesinde yüzde 3,8,AB’de yüzde 3,5 artan sermaye malı üretiminden geldi.


AB ülkeleri içinde, nisanda sanayi üretiminde bir önceki aya kıyasla en fazla artış yüzde 6,7 ile İrlanda’da, en fazla azalış ise yüzde 2,8’le Hırvatistan’da kaydedildi.

Geçen yılın nisan ayına göre ise sanayi üretimi en fazla artan ülke yüzde 7,2 ile Slovakya, en fazla azalan ülke de yüzde 3,6 ile Malta olarak belirlendi.

Yorumlar