Avrupa'da sanayi üretimi martta azaldı

- Sanayi üretimi Avro Bölgesi’nde mart ayında önceki aya kıyasla yüzde 0,8, AB'de ise yüzde 0,5 azalarak beklentilerin altında performans gösterdi

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'da sanayi üretimi martta azaldı
FRANKFURT (AA) - Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi bu yılın mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,8 ve Avrupa Birliği’nde (AB) de yüzde 0,5 azaldı.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi, mart ayında şubat ayına oranla yüzde 0,8 azaldı. Sanayi üretimi, geçen yılın mart ayı ile kıyaslandığında ise yüzde 0,2 arttı.

Piyasalarda sanayi üretiminin tek para birliğinde aylık değişmemesi ve yıllık yüzde 0,9 artması bekleniyordu. Sanayi üretimi böylece piyasa beklentilerinin altında performans gösterdi.

28 ülkeden oluşan AB’de ise sanayi üretimi martta şubat ayına kıyasla yüzde 0,5 azalırken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 yükseldi.

Avro Bölgesi’nde sanayi üretiminin bir önceki aya kıyasla gerilemesinde dayanıksız tüketim malları üretiminin yüzde 1,9, sermaye malı üretiminin yüzde 1,1, ara malı üretiminin yüzde 0,8 ve dayanıklı tüketim malları üretiminin yüzde 0,4 azalması etkili oldu. Bölgede, enerji üretimi ise yüzde 2 arttı.

AB'de sanayi üretimindeki aylık düşüş, ağırlıklı olarak dayanıksız tüketim malları üretiminin yüzde 1,4 azalmasından kaynaklandı. Ara malı üretimi ile sermaye malı üretimi yüzde 0,7, dayanıklı tüketim malları üretimi yüzde 0,5 azalırken, enerji üretimi ise yüzde 1,7 artış kaydetti.

Martta geçen yılın aynı ayına göre sanayi üretiminin artışına en fazla katkı Avro Bölgesi’nde yüzde 1,6 ve AB’de de yüzde 1,8 artan sermaye malı üretiminden geldi.


-En fazla azalış İrlanda’da


AB ülkeleri içinde, martta sanayi üretiminde bir önceki aya kıyasla en fazla azalış yüzde 11,2 ile İrlanda’da, en fazla artış ise yüzde 5’le Hırvatistan’da ölçüldü. Geçen yılın mart ayına göre ise sanayi üretimi en fazla azalan ülke yüzde 10,6 ile İrlanda, en fazla artan ülke de yüzde 6,9’la Hırvatistan olarak belirlendi.

Yorumlar