Avrupa Konseyi'nden Fransa'ya Calais sığınmacı kampı uyarısı

- Avrupa Konseyi Göç ve Sığınmacılar Özel Temsilcisi Tomas Bocek, Calais sığınmacı kampının tahliyesi kararına rağmen Fransa yönetiminin, sığınmacıların akibetine dair detaylı bir plan sunmayışını endişe ile karşıladıklarını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Konseyi'nden Fransa'ya Calais sığınmacı kampı uyarısı

STRAZBURG (AA) - Fransa yönetiminin ülkenin kuzeyinde bulunan Calais sığınmacı kampının tahliye edileceğine dair kararına rağmen, burada yaşayan 10 bine yakın kişinin geleceğine dair bir plan sunmayışı endişe yaratıyor. Avrupa Konseyi Göç ve Sığınmacılar Özel Temsilcisi Tomas Bocek, kampın kapatılma aşamasından önce Fransa ve İngiltere yöneticilerinden özellikle çocuklar ve kadınlar için somut adımlar atılması çağrısı yaptı.

Geçen ay Calais ve çevresini ziyaret eden Bocek, ziyareti ve bölgedeki birçok ilgili kuruluşla yaptığı görüşmeleri içeren raporunda, "Fransa ve İngiltere yönetiminin açıkladığı, kampın kısa sürede kapatılacağı bilgisini hatırlatarak yetkililerden, özellikle kampta kalan sahipsiz çocuklar ve ailelerin akibeti konusunda adım atmaları" çağrısında bulundu. Bocek, "Fransa yönetiminin kampın kapanma kararına rağmen sığınmacıların barınak ve ihtiyaçlarının karşılanması konusunda herhangi bir plan paylaşmamış oluşu endişe yaratıyor" açıklamasıyla Fransa yönetimini uyardı.

Avrupa Konseyi'nin, Fransa ve İngiltere yönetimlerinden sahipsiz çocuklara ait işlemlerin bir an önce yapılması ve kamp tahliye edilinceye kadar bitirilmesi konusunda baskı uygulaması çağrısı yapan Bocek, Fransa'nın sorunu çözmek amacıyla Avrupa Konseyi'nden teknik destek alabileceğini hatırlattı. Sığınmacıların, tehlikeli yöntemlerle İngiltere'ye geçme çabaları yerine uzman kuruluşlar ve STK'lar yardımıyla bilgilendirilip Fransa'da işlemlerini başlatabileceklerine değinen Bocek, belediyelerin de entegrasyon politikaları ile bu süreci kolaylaştırabileceğini vurguladı.

Avrupa Konseyi'nin insan kaçakçıları ile mücadele ve suç örgütlerinin engellenmesi konularındaki bilgi birikiminden yararlanma konusuna da değinen Bocek, böylelikle iki ülke yetkililerinin daha verimli çalışabileceklerini belirtti.

Fransa yönetimi, 10 yıldan fazla bir süredir sığınmacıların yasadığı durağı olan "Jungle"ı ay sonuna kadar kaldıracağını açıklamıştı. Kampın kaldırılmasına yönelik eleştirilerin başında kampta sayısı bini bulan ebeveynsiz çocukların geleceğinin belirsizliği bulunuyor. Fransa'nın resmi "haklar savunucusu" unvanıyla görevini sürdüren eski Adalet Bakanı Jacques Toubon, kampta kimsesiz durumdaki çocukların takip ve korunma altına alınmasına dair öngörülen hiçbir mekanizmanın devreye sokulmadığını ifade ederek, "Ne Fransa ne İngiltere çocukların korunması için uğraşıyor" yorumunda bulunmuştu.

Bölgede faaliyet gösteren 11 yardım kuruluşu ise yıkımın durdurulması için Lille Mahkemesi'ne başvurarak yargının, kamu yetkililerini "herhangi bir yıkım operasyonundan önce Jungle'da yaşayan tüm sığınmacıların korunma ihtiyaçlarını tek tek değerlendirmeye zorlaması" talebinde bulunmuştu.

Yorumlar