Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland'dan Bakan Ala'ya ziyaret

- Bakan Ala: "Türkiye bir Avrupa ülkesidir, demokrasisine bu türlü bir darbe girişimi hepimizi derinden üzmüştür ama Avrupa'daki dostlarımızdan da daha yüksek sesle bu darbe girişimini kınayan ve Türkiye demokrasisinin yanında duran ifadeler bekliyoruz, bekledik" - "Amacımız da kurumsallaşmış, gelişmiş bir demokrasiyi tamamen inşa ederek, bir daha darbe imkanını ve ihtimalini tamamen ortadan kaldıracak şekilde bu reformları yapmaktır ve bir daha kimsenin buna tevessül edemeyeceği bir hale getirmektir"

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland'dan Bakan Ala'ya ziyaret

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Türkiye bir Avrupa ülkesidir, demokrasisine bu türlü bir darbe girişimi hepimizi derinden üzmüştür ama Avrupa'daki dostlarımızdan da daha yüksek sesle bu darbe girişimini kınayan ve Türkiye demokrasisinin yanında duran ifadeler bekliyoruz, bekledik." dedi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Ala'yı makamında ziyaret etti.

Ala, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland'ı Türkiye'de görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Türkiye'de maalesef devlet içerisine sızmış bir Fetullahçı Terör Örgütü, Türk demokrasisine yönelik darbe girişiminde bulunmuştur ama Türkiye topyekun, başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, hükümetimiz ama milletimiz, medyamız ve bütün sokaklarda, meydanlarda demokrasisine sahip çıkmış ve bu darbecilerin hedefine ulaşmasını engellemiştir." diye konuştu.

Bakan Ala, "Türkiye bir Avrupa ülkesidir, demokrasisine bu türlü bir darbe girişimi hepimizi derinden üzmüştür ama Avrupa'daki dostlarımızdan da daha yüksek sesle bu darbe girişimini kınayan ve Türkiye demokrasisinin yanında duran ifadeler bekliyoruz, bekledik. Bunu sizden duyduğumuz için de çok teşekkür ederiz. Siz başından beri buraya da gelerek Türk demokrasisinin yanında olduğunuzu gösterdiniz." ifadelerini kullandı.

FETÖ'nün 238 vatandaşı şehit ettiğini belirten Ala, "Bu 238 vatandaşın 170'i tamamen sivildir. Sokakta demokrasisine sahip çıkmak için bulunan vatandaşların üzerine ateş etmişlerdir, bomba yağdırmışlardır. Devletin uçaklarıyla milletin verdiği vergilerle alınmış, ülke savunmasında kullanılması gereken araçlarla uçaklarla vatandaşımızı maalesef şehit ettiler." şeklinde konuştu.


- "Demokrasi bir daha böyle tehditlerle yüz yüze gelmeyecek"


Bakan Ala, Türkiye'nin, darbe girişimini durdurmasının ardından demokratik kurallar içerisinde, hukuk kuralları içerisinde hem darbecileri cezalandırmak için adliyeye, adalete teslim ettiğini hem de demokrasisini bir daha böyle tehditlerle yüz yüze gelmeyecek biçimde kurumsallaştırmak için gerekli reformist adımları atmaya başladığına işaret etti.

Kurumsallaşmış, gelişmiş bir demokrasiyi tamamen inşa ederek, bir daha darbe imkanını ve ihtimalini tamamen ortadan kaldıracak şekilde reformlar yapmayı amaçladıklarını anlatan Ala, bir daha kimsenin darbeye tevessül edemeyeceği demokratik yapı oluşturacaklarını bildirdi.


- "Elimizden gelen desteği vereceğiz''


Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da ziyaretinin amacının Türkiye'deki demokratik kurumlara verdikleri desteği göstermek olduğunu belirtti.

Türkiye'deki tüm siyasi partilerin, hükümetin ve halkın bu darbeye karşı hep birlikte ayakta durmasını son derece takdire şayan olarak bulduklarını ifade eden Jagland, "Avrupa Konseyi olarak da bu süreç içerisinde Türkiye'ye yapabileceğimiz her türlü desteği ve yardımı yapmaya hazırız. Hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olsun hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatları olsun bu konuda standartların uygulanması ve hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu bir demokrasi içerisinde sürecin tamamlanması için elimizden gelen desteği vereceğiz." diye konuştu.


Yorumlar