Avrupa İslamofobi Zirvesi sona erdi

- Zirve Sözcüsü Ahmed: - "Avrupa, güvensiz bir durumla karşı karşıya. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması, sağ partilerin güçlenmesi ve İslamofobi, Avrupa'nın bugünlerde karşılaştığı zorluklardan birkaçı"

Google Haberlere Abone ol
Avrupa İslamofobi Zirvesi sona erdi

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da üç gündür devam eden Avrupa İslamofobi Zirvesi sona erdi.

Başkentteki Halk Tiyatrosu'nda düzenlenen "İslamofobi ile mücadele" konulu son oturumda, "Müslümanlar, Avrupa'nın ayrılmaz parçasıdır" mesajı verildi.

Zirve Sözcüsü Muddassar Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zirve bitiminde hazırlanacak bildirinin Avrupalı siyasetçiler tarafından "dikkatle" okunması gerektiğini ifade ederek, "Avrupa, güvensiz bir durumla karşı karşıya. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması, sağ partilerin güçlenmesi ve İslamofobi, Avrupa'nın bugünlerde karşılaştığı zorluklardan birkaçı." dedi.

Yayınlanacak bildirinin Avrupa'da birlik, dayanışma ve olumlu bakış açısı uyandırmasını dileyen Ahmed, bildirinin medya kanallarında da yayınlanacağını aktardı.

Ahmed, Müslümanların Avrupa'nın bir parçası olduğunu vurgulayarak, "Avrupa'nın, istikrarını korumasında temel faktör olabiliriz. Bu nedenle siyasetçilerin Müslümanlara ayrı bir dikkatle yaklaşması gerekir." diye konuştu.

- "Güçlü siyasetçilere ihtiyaç var"

Salzburg Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Farid Hafez de İslamofobi ile mücadelede cesaretin son derece önemli olduğunu belirterek, "Zirve kapsamında, var olan İslamofobi sorununun üzerine odaklandık ve kamuoyunu konu hakkında bilinçlendirmeye çalıştık." ifadelerini kullandı.

Avrupa'dan demokrasi ve insan hakları konularında daha çok yatırım yapma beklentisi içerisinde olduklarına işaret eden Hafez, değerlere önem veren güçlü siyasetçilere ihtiyaç duyduklarını ve bu noktanın bildiride özellikle yer alacağını ifade etti.

Ümraniye Belediyesi tarafından Saraybosna'da düzenlenen zirveye, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın yanı sıra eski İspanya Başbakanı Jorge Luis Rodriguez Zapatero, eski İngiltere Dışişleri Bakanı Han Jack Straw, eski Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay da katıldı. Türkiye'nin yanı sıra ABD, Kanada, Kuveyt, Ürdün, İngiltere, Fransa ve Almanya'dan çok sayıda akademisyen de zirve kapsamında çalışmalarını sundu.

Üç gün süren zirve kapsamında, "İslamofobi: Avrupa'nın barış ve istikrarına tehdit" ve "Avrupa'da İslamofobi" konulu birçok oturum düzenlendi.

Zirve kapsamında hazırlanan bildirinin, Avrupa Parlamentosu'na sunulacağı belirtildi.

Yorumlar