"Avrupa İslamofobi Zirvesi" başladı

- Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen ve Türkiye'nin yanı sıra ABD, Kanada, Kuveyt, Ürdün, İngiltere, Fransa ve Almanya'dan akademisyenlerin katıldığı üç günlük zirve, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da başladı - Ümraniye Belediye Başkanı Can: - "Kaybolan hoşgörü İslamofobiyi doğurdu. İnsanlık iki büyük savaş yaşadı ve maalesef şiddet insanın aklını ele geçirdi. İnsanlığın kendi eliyle imha ettiği onca yılın sonuçları tamir edilmedi"

Google Haberlere Abone ol
"Avrupa İslamofobi Zirvesi" başladı

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da üç gün sürecek, Türkiye'nin yanı sıra ABD, Kanada, Kuveyt, Ürdün, İngiltere, Fransa ve Almanya'dan akademisyenlerin katıldığı "Avrupa İslamofobi Zirvesi" başladı.

Ümraniye Belediyesi tarafından Saraybosna'daki tarihi Vjecnica Kütüphanesi'nde düzenlenen zirvenin açılış törenine, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın yanı sıra eski İspanya Başbakanı Jorge Luis Rodriguez Zapatero, eski İngiltere Dışişleri Bakanı Han Jack Straw, eski Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, akademisyenler ve diğer davetliler katıldı.

"İslamofobi: Avrupa'nın barış ve istikrarına tehdit" konulu açılış oturumunda konuşan Can, Saraybosna'da böylesine anlamlı bir program icra etmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Kaybolan hoşgörü İslamofobiyi doğurdu. İnsanlık iki büyük savaş yaşadı ve maalesef şiddet insanın aklını ele geçirdi. İnsanlığın kendi eliyle imha ettiği onca yılın sonuçları tamir edilmedi." dedi.

İnsanlığın farklılıklarına rağmen nefret ve şiddete maruz kalmaması gerektiğini vurgulayan Can, "Çok kültürlü bir başkent" olduğu için zirvenin Saraybosna'da düzenlenmesine karar verdiklerini bildirdi.

Can, zirve kapsamında İslamofobinin farklı açılardan ele alınacağını belirterek, "Kur'an-ı Kerim buyurur ki bir kişiyi öldürmek insanlığı öldürmektir ve bir insanı yaşatmak tüm insanlığı yaşatmaktır." ifadesini kullandı.

- En güçlü silah eğitim ve bilgi

Eski İspanya Başbakanı Zapatero da Saraybosna'nın tarihinden son derece etkilendiğini belirterek, "Barış içinde yaşamayı öğrenmemiz lazım. Hiçbir din, inanç ve kültür şiddeti aklamak için kullanılamaz." dedi.

İslamofobiye karşı Müslüman ve Batılıların ortak mücadele etmesi gerektiğine işaret eden Zapatero, "En güçlü silah olan eğitim ve bilgiyle mücadele etmeli ve beraber yaşayarak barışı inşa etmeliyiz. Bosna Hersek ve İspanya çok kültürlü ülkeler olduğu için beraber mücadele edebilir. Avrupa ise büyük Avrupa olmak istiyorsa tüm ayrımcılıklarla olduğu gibi İslamofobi'yle de başa çıkmak için çalışmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

- "İngiltere halkı ülkelerini geri istedi"

Eski Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner de İslamofobi terimini kullanarak, terör örgütlerine destek verildiğini vurgulayarak, toplumun içerisindeki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Kouchner, "Fransa'da Suriye karşıtı gösteriler olmadı, çünkü orada yaşayan insanlar Müslümandı. İslam karşıtı söylemlere karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz." dedi.

Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Straw da ülkesinin AB'den çıkma kararını büyük bir üzüntüyle karşıladığını belirterek, "Londra başta olmak üzere, büyükşehirlerin birçoğu AB'den ayrılmak istemedikleri yönünde oy kullandı. Ayrılmak isteyenler genellikle kırsal kesimlerde yaşayan insanlardı." ifadesini kullandı.

İngiltere'nin AB'den çıkma konusunda birçok sebebi olduğuna işaret eden Straw, "İnsanlar kendi ülkelerini geri almak istediklerini söyledi, çünkü Brüksel'in belirlediği anlaşmalara göre yönetilmek istemiyorlardı." dedi.

- Zirve üç gün sürecek

Saraybosna'da 26 Haziran Pazar gününe kadar devam edecek zirveye, Türkiye'nin yanı sıra ABD, Kanada, Kuveyt, Ürdün, İngiltere, Fransa ve Almanya'dan çok sayıda akademisyen katılıyor.

Zirvenin ikinci gününde, "Avrupa'da İslamofobi" konusunun ele alınması planlanırken, üçüncü ve son günde ise "İslamofobi ile mücadele" konulu oturum düzenlenecek.

Zirvenin sonunda yayınlanacak bildirinin ise Avrupa Parlamentosu'na sunulacağı öğrenildi.

Yorumlar