Avrupa Adalet Divanı'ndan kaçak göçmen kararı

- Avrupa Adalet Divanı'na göre, Schengen Bölgesi'ne yasa dışı yollardan giren göçmenler gözaltına alınamaz

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Adalet Divanı'ndan kaçak göçmen kararı

STRAZBURG (AA) - Avrupa Adalet Divanı (ECJ), Schengen Bölgesi'ne kaçak giren göçmenlerin gözaltına alınamayacağına hükmetti.

Avrupa Adalet Divanı, Fransız polisinin, bir Ganalıyı, İngiltere’ye geçmek üzereyken yakalayıp gözaltına alması sonrasında yapılan başvuruyu karara bağladı. Kararda, yasa dışı göçmenlerin Schengen Bölgesi’nde doğrudan gözaltına alınamayacağını, önce gönüllü olarak geldikleri ülkeye geri dönmelerinin sağlanması gerektiği ifade edildi.

Fransız kanunlarına göre, ülkeye yasa dışı yollardan girenler tutuklanabilir ve 1 yıla kadar hapis cezasına çaptırılabilir.

Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek hukuki organı olan ECJ’nin verdiği kararla Fransa’nın bu uygulamasının AB hukukuna aykırı olduğu vurgulanmış oldu.

AB kanunlarına göre, Schengen Bölgesi’nde yasa dışı olarak bulunan göçmenlere gönüllü olarak ayrılmaları telkin ediliyor. Bu sağlanamazsa göçmenler zorla sınır dışı edilebiliyor ve bu sırada gözaltında tutulabiliyor.

Ganalı Selina Affum, 2013 yılında Belçika’dan Fransa’ya geçerek Manş Tüneli’nden İngiltere’ye geçme hazırlığı yaparken yakalanmıştı. Üzerinde sahte bir pasaportla yakalanan genç kadın, Fransız polisi tarafından gözaltına alınmıştı.


Yorumlar