Avro Bölgesinde yıllık enflasyon negatif bölgede

-Yıllık enflasyon nisanda piyasa beklentisinin altında yüzde eksi 0,2 olarak belirlendi -ECB’nin yeni tedbirlerine rağmen enflasyon, hedefin oldukça altında

Google Haberlere Abone ol
Avro Bölgesinde yıllık enflasyon negatif bölgede
FRANKFURT (AA) - Avro Bölgesinde nisan ayında yıllık enflasyon, beklentilerden daha fazla azalarak yüzde eksi 0,2 seviyesinde gerçekleşti.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) öncü verilerine göre, 19 üyeli Avro Bölgesinde yıllık enflasyon mart ayında yüzde eksi 0 iken nisan ayında yüzde eksi 0,2 olarak ölçüldü.

Piyasalarda yıllık enflasyonun yüzde eksi 0,1 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Avro Bölgesi enflasyonunun ana bileşenlerine bakıldığında, nisanda en fazla yıllık enflasyon yüzde 1’le hizmetler sektöründe gerçekleşti. Bunu yüzde 0,8 ile gıda, alkol ile tütün ürünleri ve yüzde 0,5’le de enerji dışı sanayi ürünleri izledi. Bu dönemde enerji fiyatları ise yüzde 8,6 geriledi.

Tek para birliğinde nisan ayında öncü çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 0,9 yükseliş beklentisinin hafif altında, yüzde 0,8 arttı.
Nisan ayna ilişkin detaylı verilerin 18 Mayıs’ta açıklanması bekleniyor.


- Enflasyon, yeni tedbirlere rağmen hedefin altında


Öte yandan enflasyon rakamları, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2'ye yakın seviyenin oldukça altında gerçekleşti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, mart ayı başında, düşük enflasyonla başa çıkmak ve deflasyon tehdidini ortadan kaldırmak için yeni bir tedbir planı açıkladı. Draghi, Frankfurt’taki basın toplantısında, faiz oranlarının düşürüldüğünü ve varlık alım miktarının nisandan itibaren aylık 60 milyar avrodan 80 milyar avroya yükseltildiğini duyurdu.

Söz konusu program kapsamında, Avro Bölgesinde fiyat istikrarının sağlanması ve büyümenin canlandırılması hedefleniyor.

Yorumlar