Avro Bölgesinde ÜFE yüzde 0,1 arttı

-19 üyeli Avro Bölgesinde ÜFE temmuz ayında haziran ayına kıyasla yüzde 0,1 yükseliş kaydetti

Google Haberlere Abone ol
Avro Bölgesinde ÜFE yüzde 0,1 arttı

FRANKFURT (AA) - Avro Bölgesinde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 arttı.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesinde ÜFE, temmuz ayında haziran ayına kıyasla yüzde 0,1 yükseldi. ÜFE, geçen yılın temmuz ayına kıyasla ise yüzde 2,8 azaldı.

Piyasalarda temmuz ayında ÜFE’nin aylık yüzde 0,1 artması, yıllık bazda ise yüzde 2,9 azalması bekleniyordu.

Avro Bölgesinde ÜFE'nin aylık yüzde 0,1 artmasında dayanıksız tüketim malları fiyatlarındaki yüzde 0,3’lük yükseliş etkili oldu. Bu dönemde ara malı fiyatları yüzde 0,2, sermaye malı fiyatları ve dayanıklı tüketim malları fiyatları da yüze 0,1 artış kaydederken, enerji sektöründe fiyatlar yüzde 0,4 azaldı. Enerji fiyatları hariç tutulduğunda temmuz ÜFE, yüzde 0,2 seviyesinde gerçekleşti.

Tek Para Birliğinde ÜFE’nin yıllık yüzde 2,8 gerilemesi ise büyük ölçüde yüzde 8,4 azalan enerji fiyatlarından kaynaklandı.


-ÜFE, AB’de de aylık yüzde 0,1 arttı


28 üyeli Avrupa Birliğinde (AB) de ÜFE temmuzda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,1 artarken, geçen yılın temmuz ayına kıyasla yüzde 2,5 azaldı.

AB’de aylık bazdaki artış dayanıksız tüketim malı fiyatlarının yüzde 0,2, sermaye malı fiyatları ve dayanıklı tüketim malları fiyatlarının da yüze 0,1 artmasından kaynakladı. Yıllık bazda enerji fiyatları ise yüzde 0,3 azaldı.

AB’de temmuzda enerji fiyatları hariç tutulduğunda ÜFE, aylık yüzde 0,2 artarken, yıllık yüzde 0,5 azaldı.

Yorumlar