Avro Bölgesi 2. çeyrekte 0,3 büyüdü

-Avro Bölgesinde GSYH yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,3 artış kaydetti -Hane halkının nihai tüketim harcamaları büyümeye olumlu katkı yaptı

Google Haberlere Abone ol
Avro Bölgesi 2. çeyrekte 0,3 büyüdü

FRANKFURT (AA) - Avro Bölgesi, bu yılın ikinci çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 büyüdü.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün yayımladığı verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesinde mevsimsellikten arındırılmış Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) bu yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 artarken, bir önceki yılın ikinci çeyreğine kıyasla ise yüzde 1,6'lık yükseliş gösterdi.

Ayrıca açıklanan veriler, 28 üyeli Avrupa Birliğinde (AB) mevsimsellikten arındırılmış GSYH’nin yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe oranla yüzde 0,4, 2015’in ikinci çeyreğine göre de yüzde 1,8 yükseldiğini ortaya koydu.

-En yüksek büyüme Romanya’da

Verinin mevcut olduğu AB üyesi ülkeler arasında, ikinci çeyrekte önceki çeyreğe kıyasla en yüksek büyüme yüzde 1,5’le Romanya’da belirlendi. Bunu yüzde 1’le Macaristan ve yüzde 0,9’la da Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Slovakya izledi.

Bu dönemde, Fransa, İtalya ve Finalandiya’nın büyüme verisi ise değişiklik göstermedi.

Almanya ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,4 büyüdü. İspanya yüzde 0,8 ve Birleşik Krallık’da yüzde 0,6 büyüme kaydetti.

İkinci çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla ise Almanya yüzde 1,7, İspanya yüzde 3,2, İtalya yüzde 0,8, Fransa yüzde 1,4 ve Birleşik Krallık da yüzde 2,2’lik büyüme performansı gösterdi.

Avrupa’nın sorunlu ülkelerinden Yunanistan’ın ekonomisi ise çeyreklik bazda yüzde 0,2 büyürken, yıllık bazda yüzde 0,9 daraldı.

-Hane halkının nihai tüketim harcamaları olumlu katkı yaptı

2. çeyrekte büyümenin ana bileşenlerine ve büyümeye katkı sağlayan etkenlere bakıldığında, hane halkının nihai tüketim harcamaları tek para birliğinde yüzde 0,2 ve AB’de yüzde 0,4 arttı. Gayri safi sabit sermaye oluşumu ise Avro Bölgesi’nde değişmezken AB’de yüzde 0,2 yükseldi.

Bu dönemde, her iki bölgenin de ihracatı yüzde 1,1 artarken, Avro Bölgesi’nin ithalatı yüzde 0,4 ve AB’nin ithalatı da yüzde 0,6 artış gösterdi.

Hane halkının nihai tüketim harcamaları hem Avro Bölgesi’nde hem de AB’de büyümeye olumlu katkı yaptı. Gayri safi sabit sermaye oluşumunun büyümeye katkısı ise nötr oldu.

Dış dengenin büyümeye katkısı her iki bölgede de olumlu gerçekleşirken, stoklardaki değişiklikler ise büyümeyi olumsuz etkiledi.

Yorumlar