AVM yatırımlarında yabancının yerini Türk alıyor

- Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Belgü: - "AVM yatırımlarında yabancının eski iştahı yok. Şu anda 10,5 milyon metrekare olan kiralanabilir alan, önümüzdeki 2 yıl içinde 2 milyon metrekare daha artacak. Bu yatırımların önemli bölümünü yerliler yapıyor. Yerli yatırımcı çok istekli ve gayretli" - "Bayramdan önceki hafta ve bayram esnasında AVM cirolarında diğer aylara göre yüzde 30 artış olur" - "Terör olaylarından dolayı AVM'ler, mart ve nisan aylarında ciddi sıkıntı yaşadı. 5 ayın sonunda ticaretin artık toparlandığını, eski şekline dönebildiğini ve geçen yıla göre enflasyonun üzerinde olduğunu görmekteyiz"

Google Haberlere Abone ol
AVM yatırımlarında yabancının yerini Türk alıyor

İSTANBUL (AA) - MUSTAFA BOZAN - Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, şu anda AVM yatırımlarında yabancının eski iştahının olmadığını belirterek, "10,5 milyon metrekare olan kiralanabilir alan, önümüzdeki 2 yıl içinde 2 milyon metrekare daha artacak. Bu yatırımların önemli bölümünü yerliler yapıyor. Yerli yatırımcı çok istekli ve gayretli." dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Belgü, 107'si İstanbul'da olmak üzere Türkiye'de 366 alışveriş merkezi bulunduğunu ifade ederek, AVM'lerin 2016'ya çok iyi başladığını, Beyoğlu'nda meydana gelen patlama nedeniyle mart ayında ciroların düştüğünü, nisanda başlayan toparlanmayla beraber şu anda metrekarede ve ciroda enflasyonun üzerinde artış olduğunu kaydetti.

Tüm olumsuzluklara karşın sektörde bir aylık sıkıntı yaşandığını ve perakende sektörünün toparlanmış göründüğünü ifade eden Belgü, terör olayları ve Rusya ile yaşanan kriz sonucu Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısının azaldığını söyledi. Belgü, "Terör olayları ve Rusya ile yaşanan gerginlik olmasaydı çok daha iyi bir yıl geçirirdik. Piyasayı ayakta tutan Türk tüketicinin alım gücüdür. Tüketici, hala satın almaya devam ediyor, perakendeyi destekliyor." diye konuştu.

Yerli firmaların önemli yatırımlar yaptığını belirten Belgü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AVM yatırımlarında yabancının eski iştahı yok. Şu anda 10,5 milyon metrekare olan kiralanabilir alan, önümüzdeki 2 yıl içinde 2 milyon metrekare daha artacak. Bu yatırımların önemli bölümünü yerliler yapıyor. Yerli yatırımcı çok istekli ve gayretli. Bölge olarak taşıdığımız risklerin yanında küresel ekonomide de bir yavaşlama var. Böyle olunca Türk yatırımcı biraz daha agresif oluyor. Türkiye'deki 50 milyar dolarlık yatırımların yüzde 30'u yabancıdır. Yani bunun 15 milyar doları yabancılar tarafından yapılmıştır. Bu oran, şu sıralar Türk yatırımcı lehine gelişiyor."


- "Terör olaylarının Doğu ve Güneydoğu'daki AVM'lere ciddi etkisi oldu"


Hulusi Belgü, son 2 yıldır kapanan AVM olmadığını, müşteriye elinde tutmak için indirim yapan, ciro kirası alan yerler ya da beklediği karlılığın üzerine ulaşan AVM'ler bulunduğunu ifade ederek, terör olaylarının sektörü ciddi şekilde etkilediğini kaydetti. Belgü, "Terör olaylarından biz de etkilendik. Ailelerimiz bizi ikaz etti, biz ailelerimizi ikaz ettik. Bazı yerlere gitmekten imtina ettik. İlk patlamadan sonra herkes çekingen davrandı." diye konuştu.

Terör olaylarından dolayı AVM'lerin, mart ve nisan aylarında ciddi sıkıntı yaşadığını dile getiren Belgü, 5 ayın sonunda ticaretin artık toparlandığını, eski şekline dönebildiğini ve geçen yıla göre enflasyonun üzerinde olduğunu gördüklerini kaydetti.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki terör olaylarının başta Diyarbakır olmak üzere bölgedeki AVM'lerin ciro ve ziyaretçi sayısını ciddi şekilde etkilediğini, bu nedenle ticaretin istenilen düzeyde olmadığını belirten Belgü, bölgede hedefledikleri ciroların yüzde 30-40 altında olan AVM'ler bulunduğunu bildirdi.

Belgü, çok uluslu markaların da Doğu ve Güneydoğu Anadolu konusunda tereddüt yaşadığını ifade ederek, "Elimizden geldiği kadarıyla kira indirimleri gibi çeşitli opsiyonlar tanıyarak o bölgelerden çıkmamaları için gayret ediyoruz." dedi.

Olaylar bitmeden bölgede yatırım yapmanın çok zor olduğunu vurgulayan Belgü, "En önemli hedefimiz, yapılmış yatırımların devamını ve oradaki perakendecinin bir şekilde devam etmesini sağlamak. Bu konuda hükümet de bankalar da elinden geleni yapıyor. Biz de perakendeci ile karşılıklı anlayış içerisinde elimizden geldiği kadarıyla ortak bir noktada buluşmaya çalışıyoruz. Bazen kiraları ciro kirası olarak almaya bazen kiralarda indirim yaparak yüklerini hafifletmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

- AVM'lere Ramazan Bayramı dopingi


AYD Başkanı Belgü, bayramların AVM cirolarına muazzam etkisi olduğunu dile getirerek, "Alışverişlere, yurt dışında Noel'in çok ciddi etkisi olur. Bizim gibi Müslüman ülkelerde ise bayramlardan önceki dönemlerde alışveriş bir hayli artar. Tatile gitmeyenler, bayram döneminde ziyaretler dışında sosyalleşmek için AVM'leri tercih edebiliyorlar. Bayramdan önceki hafta ve bayram esnasında AVM cirolarında diğer aylara göre yüzde 30 artış olur." ifadelerini kullandı.



Yorumlar