Avcı, turizm sektörü temsilcileriyle bir araya geldi

- Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: - "Daha önce daha genel kavramlar ve konseptlerle olan tanıtım stratejimizi şimdi daha nokta atışlı, nokta hedef gözeterek, hedef kitlelerimizi ona göre sınıflandırdıktan sonra daha kategorilere ayrılmış şekilde geliştiriyoruz." - "Biz, bu daralmadan gerekli dersleri çıkararak ve uzun vadede bunu bir avantaja dönüştürmek için neler yapmamız gerektiğini birlikte düşünerek başarılı bir şekilde çıkacağız." - TÜRSAB Başkanı Ulusoy: - "Yurt dışında toplu seyahat etmeme algısı ön plana çıktığı için birkaç toplantımız iptal olmuştur. Şu an yolumuza gayet başarılı olarak devam ediyoruz."

Google Haberlere Abone ol
Avcı, turizm sektörü temsilcileriyle bir araya geldi

İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Daha önce daha genel kavramlar ve konseptlerle olan tanıtım stratejimizi şimdi daha nokta atışlı, nokta hedef gözeterek, hedef kitlelerimizi ona göre sınıflandırdıktan sonra daha kategorilere ayrılmış şekilde geliştiriyoruz." dedi.

Avcı, turizm sektörü temsilcileriyle Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirdiği toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bütün dünyada turizm alanında farklı nedenlerle bir daralma yaşandığını dile getiren Avcı, bu daralmanın Türkiye için de söz konusu olduğunu söyledi.

Avcı, turizmi daha ileri götürmek için hükümetin daralma alametlerinin görüldüğü günlerden itibaren çalıştığına vurgu yaptı.

Turizmin çok dinamik bir sektör olduğunu anlatan Avcı, "Bu nedenle güncel olarak bu tür gelişmelerin ve değişikliklerin takip edilmesi gerekir. Alınacak tedbirlerin de ona göre güncellenmesi gerekiyor. Bunun da tam bir seferberlik ruhuyla sektörün bütün paydaşlarıyla hükümetimizin bütün ilgili birimlerinin uyumlu bir çalışmasıyla gerçekleşebileceğini görüyoruz ve biliyoruz. Nitekim son bir hafta içerisinde istişareler sonucunda aldığımız ve karara bağladığımız iki uygulama sektörü büyük ölçüde rahatlatmaya da neden oldu." diye konuştu.

Bu kararların ilkinin Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olarak belirlenmesi kararı olduğunu aktaran Avcı, şöyle devam etti:

"Diğer bir konu da yine sektörün talepleri doğrultusunda ülkemize gelen turist uçaklarının teşvik edilmesiydi. Bu bağlamda 6 bin dolar teşviklerin 150'nin üzerinde turist taşıyan uçaklar açısından yüzde 30 zamlı olarak ve 31 Mayıs'ta biten bu uygulamanın 31 Ağustos'a kadar uzatılması biçiminde yapıldı. Bundan da sektörümüzün istifade ettiğini ve edeceğini görüyoruz."

Avcı, bugünkü toplantıda 31 Ağustos olarak belirlenen tarihin 15 Kasım'a kadar uzatılması talebinin geldiğini anlatarak, bu talebi gerekli birimlere ileteceğini söyledi.

Gelen taleplerin büyük kısmının Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın alanına girdiğini aktaran Avcı, sektör temsilcileriyle her ay bir araya gelme kararı aldıkları bilgisini verdi.

Avcı, Türkiye'nin bu daralmadan güçlenerek çıkacağına vurgu yaparak, "Evet zor günlerden geçiyoruz. Ama biz buradan ürün ve pazar çeşitlenmesi açısından çok daha ileriki yıllarda yükselerek çıkacağız. Sizi öldürmeyen yara sizi güçlendirir. Biz, bu daralmadan gerekli dersleri çıkararak ve uzun vadede bunu bir avantaja dönüştürmek için neler yapmamız gerektiğini birlikte düşünerek başarılı bir şekilde çıkacağız." değerlendirmelerinde bulundu.

- Sorular

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, bir gazetecinin "Kongre turizminde bir gerileme olduğu ve otellerin doluluk oranının düştüğü konuşuluyor. Bununla ilgili önlem var mıdır?" şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi:

"Aynı anda İstanbul'da 35 bin kişiye hizmet verecek kongre salonlarımız var. İzmir'de 5 bin kişiye hizmet verecek bir kongre salonumuz var. Şu anda bir hafta önce Birleşmiş Milletler'in önemli bir toplantısı burada yapıldı. Ev sahipliği yapmaya çalışıyoruz. Kongreleri kaçırmamaya gayret ediyoruz. Yurt dışında toplu seyahat etmeme algısı ön plana çıktığı için birkaç toplantımız iptal olmuştur. Şu an yolumuza gayet başarılı olarak devam ediyoruz."

Bakan Avcı, başka bir gazetecinin "2016 yılına ilişkin daralma beklentiniz nedir?" sorusuna ise "Biz kendimizi oranlarla bağlayıp buna mahkummuş gibi görünmeyelim. Biz isteriz ki daha da yukarı çıksın ama geçen yıla göre biraz fark edeceğini söyleyebiliriz." cevabını verdi.

Ulusoy ise, "1 milyondan 42 milyona çıktı. 5 bin koltuk kapasitesinden 80 bin koltuk kapasitesine çıktık. Bugün Türk Hava Yolları 150 noktaya uçuyor. 14 milyon transit yolcu taşıyor. İhracatın yüzde 20'sini bütçe açığının yüzde 40'ını kapatan sektör olarak seferberlikte yola devam ediyoruz." dedi.

"2017-2018 yıllarını kaybetmemeliyiz gibi bir düşünce var. Yurt dışında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?" sorusu üzerine Bakan Avcı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Daha önce daha genel kavramlar ve konseptlerle olan tanıtım stratejimizi şimdi daha nokta atışlı, nokta hedef gözeterek, hedef kitlelerimizi ona göre sınıflandırdıktan sonra daha kategorilere ayrılmış şekilde geliştiriyoruz. Daha önce o günün koşullarının rahatlığı içinde belli ülkelere yoğunlaştırılmış olan tanıtım faaliyetlerini şimdi daha bakir, nispeten daha az ulaştığımız bölgelere ve ülkelere yönlendirecek şekilde tasarlıyoruz. Herkes hedefimizde."

Ulusoy ise, "Arjantin'den 2000'de gelen ziyaretçi sayısı 2 bin kişiydi. Şimdi ise 75 bin kişi. Bunda dizilerin katkısı var. THY'nin katkısı var. Bütün ülkelerde var olmaya devam edeceğiz. İki üç pazara yönelmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Avcı, Almanya ile turizmdeki ilişkilerde sıkıntı yaşanmayacağını belirterek, "Almanya'yla daha iyiye gideceğiz. Daha da açılacak. Daha iyiye gideceğiz." dedi.

Toplantıya Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Murat Ersoy, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Turizm, Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Kaya Demirer, Turist Rehberleri Birliği Başkanı Zeki Apalı, Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır da katıldı.

Yorumlar