Atık yönetiminde "HoReCa" sistemi başladı

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca başlatılan "HoReCa" sistemiyle otel, restoran, eğlence yerleri ve kafe gibi mekanlarda oluşan evsel nitelikli geri kazanılabilir atıklar, diğer organik atıklarla karışmadan ayrı olarak toplanabilecek - Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: - "Bakanlığımızın yoğun çalışmaları sonucu geri dönüşüm faaliyetlerimiz, ülkemize yıllık 3 milyar liranın üzerinde katma değer ve 60 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan bir sektör haline gelmiştir" - "2023 yılına kadar hedefimiz, 10 milyar lira katma değer ve 100 bin kişinin üzerinde doğrudan istihdam rakamlarına ulaşmaktır"

Google Haberlere Abone ol
Atık yönetiminde "HoReCa" sistemi başladı

ANKARA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca başlatılan "HoReCa" sistemiyle otel, restoran, eğlence yerleri ve kafe gibi mekanlarda oluşan evsel nitelikli geri kazanılabilir atıklar, diğer organik atıklarla karışmadan ayrı olarak toplanabilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, atık yönetiminde HoReCa sisteminin başlatıldığı belirtildi.

HoReCa sistemi ile geri kazanılabilir (cam, plastik, kağıt, karton, metal) atıkların yoğun olarak bulunduğu otel, restoran, eğlence yerleri ve kafe gibi mekanlarda oluşan evsel nitelikli geri kazanılabilir atıkların diğer organik atıklarla karışmadan ayrı olarak toplanabileceği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Avrupa'da da yaygın bir şekilde kullanılan HoReCa ismi, hotel, restoran, eğlence yerleri ve cafe isimlerinin kısaltılmışı olarak kullanılıyor. HoReCa ile cam, plastik, kağıt, karton, metal gibi atıklar, ekonomiye geri kazandırılıyor. Bu kapsamda da depolama alanına giden atığın azaltılarak atık yönetiminde maliyetin azaltılması, doğal kaynakların korunması ve daha yüksek miktar ve kalitede geri kazanımın sağlanması hedefleniyor. HoReCa, İstanbul, İzmir ve Bursa gibi cam ambalaj atıklarının yoğun oluştuğu illerde başlatıldı. Önceden toplama oranlarının düşük olduğu bölgelerde bu uygulama ile cam ambalaj atıklarında toplama verimi ve oranının en az yüzde 50 oranında yükseldiği, çöp depolama sahasına giden cam ambalaj atıklarının da aynı şekilde azaldığı tespit edildi."

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'de özellikle belediyelerce temizlik işleri çerçevesinde yürütülen atık yönetimi hizmetlerine yüksek bedeller ödendiğini belirtti.

Oluşan bu maliyetin azaltılması konusunda atığın özellikle yoğun oluştuğu noktaların belirlenmesi, toplama sıklığı, uygun ekipman tasarımı, kamuoyunun bilinçlendirilmesi gibi hususların etkin rol oynadığını dile getiren Özhaseki, şunları kaydetti:

"HoReCa ile atık yönetimde yeni bir uygulamayı başlattık. Ülkemizin atık yönetim stratejisinin en önemli ilkelerinden birisini atıkların geri dönüşümü oluşturmaktadır. Tüm dünyada üstünde özellikle durulan bir husus olan geri dönüşümün, doğal kaynakların korunması, enerji ve hammadde tasarrufu ile birlikte atık yönetim maliyetlerinin azaltılması, atık yönetiminde daha yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve böylelikle de istihdama katkı sağlaması gibi önemli faydaları bulunmaktadır. Bakanlığımızın yoğun çalışmaları sonucu geri dönüşüm faaliyetlerimiz ülkemize yıllık 3 milyar liranın üzerinde katma değer ve 60 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan bir sektör haline gelmiştir. 2023 yılına kadar hedefimiz 10 milyar lira katma değer ve 100 bin kişinin üzerinde doğrudan istihdam rakamlarına ulaşmaktır."

Yorumlar