Atıcıların av hassasiyeti

- Milli atıcı Elif Kırklar ile Genç Milli Atıcılık Takımı Antrenörü İlknur Yılmaz, atıcılık ve avcılık branşlarının aynı federasyon bünyesinde faaliyet göstermesinin yanlış olduğunu savundu - Türkiye rekortmeni Elif: "Atıcılık sporunun avcılıktan ayrılmasını istiyorum. Bizim için hedef, kağıttır" - "Spor olsun diye bir canlıyı öldürmek benim anlayabileceğim bir şey değil" - Genç Milli Takım Antrenörü Yılmaz: "Biz kuş dahi vurmayız"

Google Haberlere Abone ol
Atıcıların av hassasiyeti


ANKARA (AA) - MUSA SAMUR - Türkiye rekortmeni milli atıcı Elif Kırklar ile Genç Milli Atıcılık Takımı Antrenörü İlknur Yılmaz, atıcılık ve avcılığın aynı federasyonun çatısı altında faaliyet göstermesinden yakındı.

Milli atıcı Elif Kırklar ve antrenörü İlknur Yılmaz, AA muhabirine yaptıkları açıklamalarda, Atıcılık ve Avcılık Federasyonu adı altında, avcılık ile birlikte anılmalarının yanlışlığını vurgulayarak, atıcılık sporuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Atıcılık ile avcılık sporlarının birbirinden çok ayrı şeyler olduğunu ve federasyonların da ayrılması gerektiğini belirten Elif, "Atıcılık, cansız hedefe atış yapılan bir spordur. Avcılıkta ise canlı hedeflere ateş edilir. Biz kuşlara bile ateş etmeyiz. Bu nedenle federasyonlar ayrılmalı ve avcılık ile atıcılık sporu kıyaslanmamalı." diye konuştu.

Canlıyı avlamanın spor olduğunu düşünen insanları anlayamadığını ifade eden Elif, "Spor olsun diye bir canlıyı öldürmek benim anlayabileceğim bir şey değil. İnsan atış yapmayı sevebilir, hedef vurmanın heyecanını, adrenalinini yaşamak isteyebilir ama nefes alan bir varlığı vurmak, bunun sonucunda başarılı olduğunu düşünüp, madalya alınca mutlu olmak anlaşılır değil." ifadelerini kullandı.

Daha önce modern pentatlon yaptığını ve bu sporun 5 branşından biri olan atıcılığa merak saldığını dile getiren Elif, şöyle devam etti:

"Smith Wesson marka tabancalara ilgiliydim ve antrenörümün bu marka bir tabancası vardı. Deneme atışı yaptım ve çok hoşuma gitti. Ailemde atıcılık sporuyla uğraşan kimse yok. Modern pentatlon yapıyordum. Koşuyordum, at biniyordum, yüzüyordum, eskrim yapıyordum ve poligonda atış yapıyordum. Daha sonra antrenör ve federasyonla sıkıntılar yaşadık. Bunun üzerine ben de atıcılıkta yoğunlaşmaya karar verdim. Modern pentatlon branşlarının içinde de zaten kendimi en çok atıcılığa yakın hissediyordum."

Atıcılık Milli Takımı'na branşı seçtikten 2,5 yıl sonra girdiğini ve Türkiye rekoru kırdığını vurgulayan Elif, "Başarılı olacağımı hissediyordum ama Türkiye rekortmeni olacağım hiç aklıma gelmezdi. Başarının sırrı bence çok çalışmak ve istemek. Asıl hedefim 2020 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları. Tokyo'da İstiklal Marşımızı okutmak için var gücümle çalışacağım ve olimpik sporcu seviyesine geleceğim." ifadelerini kullandı.

- Yılmaz: "Kuş dahi vurmayız"


Genç Milli Atıcılık Takımı Antrenörü İlknur Yılmaz ise, atıcıların hedefinin kağıt olduğunu ve canlı hedeflere asla atış yapmadıklarını vurguladı.

"Bizim için hedef, kağıttır. Biz kuş dahi vurmayız." diyen Yılmaz, atıcıların, avcılık sporuyla uğraşanlar gibi canlı hedef vurma gayesinin olmadığını belirterek "Bizim için önemli olan, hedefe ne kadar iyi atış yaptığındır. Cansız hedefler karşısında, rakiplerinle uymak zorunda olduğun kurallarla bu sporu yaparsın. Kendini geliştirmek için de sürekli atış yaparak çalışırsın." diye konuştu.

Avcılık ve atıcılık branşlarının amaç farklılığı nedeniyle ayrı federasyonlarının olabileceğini dile getiren Yılmaz, "Avcılık sporu yapan arkadaşlar elbette yaptıkları sporu seviyordur. Kendilerince heyecan aldıkları, hoşlarına giden yanları olabilir. Doğada spor yapmanın, hareketli hedefleri takip etmenin keyfini yaşıyor olabilirler. Sonuçta neredeyse bütün toplumlarda bir avcılık geleneği vardır. Türk toplumunda da böyle bir gelenek var. İnsanlar bugün geleneklerini spor adı altında sürdürüyor. Ben buna saygı duyuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, amaç, çalışma koşulları ve hedef farklılıkları nedeniyle avcılık ile atıcılık branşlarında federasyonların da ayrı olabileceğini dile getirdi.

Yorumlar