Atatürk'ün lokantası "Pandeli" için destek çağrısı

- Osmanlı mutfağından sunduğu lezzetlerle Mustafa Kemal Atatürk'ten Kraliçe 2. Elizabeth'e kadar pek çok devlet erkanını ağırlayan, ancak bugün kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalan İstanbul'daki 115 yıllık Pandeli Restoran'ın üçüncü kuşak sahibi Çobanoğlu, restoranın yaşatılması için destek bekliyor - Çobanoğlu: - "Pandeli'nin geleceği için birçok çaba ortaya çıktı. Böylesine güçlü destek bizleri çok duygulandırıyor. Aslında Pandeli ailesi olarak bizler, daha önce de zorluklar yaşamışız. 1955 olaylarında dönemin en şık mekanı olan lokantamız, yerle bir edilmiş, harabe gibi olmuş. Bir gecede ama lokantanın müdavimi olan devlet büyükleri el vermiş. Yeniden kurulmuş, eskisinden daha iyi olmuş. Neden şimdi yine aynısı olmasın" - "Malum, son dönemde sadece 115 senelik restoran olan Pandeli değil, birçok kıymetli işyeri ya borç içinde ya da kapanıyor. Bunları üzüntü ile takip ediyoruz. Muhtemeldir ki bu tür sorunlar yaşayan benzer kurumlar için genel bir düzenleme yapılacaktır" - "115 yıllık bir tarihin dara girmesi yüreğimizi parçalıyor. Biz İstanbulluyuz. Bizler bir asırdan fazladır ülkemizi en iyi şekilde tanıtmayı önemsedik. Pandeli'nin devam etmesi hem Türkiye hem İstanbul için bir onurdur. Bizler içinse bir mutluluktur"

Google Haberlere Abone ol
Atatürk'ün lokantası "Pandeli" için destek çağrısı

ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Mustafa Kemal Atatürk'ten Kraliçe 2. Elizabeth'e kadar pek çok devlet erkanını ağırlayan ve kapanma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan İstanbul'daki 115 yıllık Pandeli Restoran'ın üçüncü kuşak sahibi Sofia Çobanoğlu, restoranın yaşatılması için devletten destek bekliyor.

Tarihi restoranın kurucusu Pandeli Çobanoğlu'nun Yunanistan'da yaşayan torunu olan ve restoranın üçüncü kuşak işletmeciliğini yürüten Sofia Çobanoğlu, AA muhabirine Pandeli'nin geleceği ve bu konudaki beklentilerine yönelik açıklamalarda bulundu.

Dünyanın ciddi bir ekonomik krizle boğuştuğu dönemde Pandeli Restoran'ın yaşamakta olduğu sorunları birçok benzer kurumun da yaşadığına dikkati çeken Çobanoğlu, tarihi restoranın birebir turizm ile bağının olduğunun altını çizdi.

Çobanoğlu, Pandeli'nin misafirlerinin çoğunlukla geleneksel Osmanlı mutfağını tanımak için gelen yabancılar turistler olduğunu vurgulayarak, "Pandeli hiç para peşinde koşmadı. Mısır Çarşısı gibi bir tarihi değerin içinde yer almaktan gurur duydu. İşte bu yüzden sadece öğlen yemeği servisi ile hayatta kalmaya uğraştı." ifadelerini kullandı.

- "Böylesine özel bir yerin yaşatılması en büyük arzum"

Mısır Çarşısı'nda hali hazırda süren tadilatın oradaki herkes için faydalı olduğunu ve uzun vadede kendilerine katkı sağlayacağını aktaran Çobanoğlu, temennisini "Allah'tan ümit kesilmez. Tadilat ve benzeri çabalar olumlu sonuçlara, hayırlara vesile olur." sözleri ile dile getirdi.

Çobanoğlu, Pandeli'nin kapatılma ihtimaline yönelik olarak da, "Bu konuda görüş beyan etmek için henüz çok erken. Şimdi basında çıkan haberlerle destek, ilgi hızla artıyor. Bakalım, bekleyelim... Üçüncü kuşak Pandeli olarak böylesine özel bir yerin yaşaması, yaşatılması en büyük arzum." değerlendirmesinde bulundu.

- "Genel bir düzenleme yapılacaktır"

Pandeli Restoran'ın yaşatılmasına yönelik de ciddi bir destek oluştuğunu vurgulayan Çobanoğlu, "Pandeli'nin geleceği için birçok çaba ortaya çıktı. Böylesine güçlü destek bizleri çok duygulandırıyor. Aslında Pandeli ailesi olarak bizler daha öncede zorluklar yaşamışız. 1955 olaylarında dönemin en şık mekanı olan lokantamız yerle bir edilmiş, harabe gibi olmuş bir gecede. Ama lokantanın müdavimi olan devlet büyükleri el vermiş. Yeniden kurulmuş , eskisinden daha iyi olmuş. Lezzet meraklısı müşterileri daha da çoğalmış. Bakalım... Neden şimdi yine aynısı olmasın?" şeklinde konuştu.

Çobanoğlu, restoranın Vakıflar Genel Müdürlüğüne olan kira borçları ile ilgili de, "Malum, son dönemde sadece 115 senelik restoran olan Pandeli değil, birçok kıymetli iş yeri ya borç içinde ya da kapanıyor. Bunları üzüntü ile takip ediyoruz. Muhtemeldir ki bu tür sorunlar yaşayan benzer kurumlar için genel bir düzenleme yapılacaktır." dedi.

- "115 yıllık bir tarihin dara girmesi yüreğimizi parçalıyor"

Pandeli Restoran'ın durumunun kendilerinde de farklı duygular yarattığını ifade eden Çobanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"115 yıllık bir tarihin dara girmesi yüreğimizi parçalıyor. Biz İstanbulluyuz. Bizler bir asırdan fazladır ülkemizi en iyi şekilde tanıtmayı önemsedik. Yurt dışına taşıdık İstanbul mutfağının ününü. Rahmetli dedem, evlatlarının ısrarı ile çok yaşlı iken Atina'ya taşınmış. Biraz durmuş ve 'Burası benim vatanım değil, ben burada rahat edemem, artık kocadım, İstanbul'a gideyim, evimde öleyim' demiş.

Kısacası Pandeli'nin devam etmesi hem Türkiye hem İstanbul için bir onurdur. Bizler içinse bir mutluluktur. Üzüntü yaşıyoruz. Ama hem basından hem halktan gelen desteği görünce büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Dayanışmayı görünce umutlanıyoruz. Hem acı hem tatlı duygular iç içe geçti. Ne diyelim, hayırlısı..."

Öte yandan edinilen bilgiye göre, 5 Kasım Cumartesi günü Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem'in İstanbul'daki Mısır Çarşısı'na yönelik ziyaretinde, gerek çarşı esnafı gerekse Pandeli'nin yaşadığı zor günlere yönelik bilgi alındı.

- Atatürk'ün en sık gittiği restorandı

Pandeli Çobanoğlu tarafından 1901 yılında kurulan Pandeli Restoran, özellikle Mustafa Kemal Atatürk'ün sıklıkla gittiği, hatta eski Yunanistan Başbakanı Elefterios Venizelos ile barış görüşmeleri yaptığı yer olarak biliniyor.

Osmanlı mutfağının en özel yemeklerini misafirlerine sunan Pandeli, 115 yıldır bu geleneği kuşaktan kuşağa sürdürebilmek için gayret ediyor. Restoranın en tanınmış konukları arasında Atatürk'ün yanı sıra Kraliçe 2. Elizabeth, İspanya Kralı Juan Carlos, Audrey Hepburn, Roman Polanksy, Robert De Niro gibi dünyaca ünlü isimler de bulunuyor.

Köklü tarihinde önemli badireleri atlatan restoran, son dönemde turizmde yaşanan problemler ve yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Yorumlar