"Atatürk'ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri"

- Ardahan'ın Damal ilçesinde, Karadağların eteğine yansıyan Atatürk'ün silueti, hava muhalefeti nedeniyle görülemedi - Belediye Başkanı Önal: - "Bugün ne yazık ki, göremedik. Hava açık ve güneş olmadığı için. Hava durumu ortada. Ancak bu şu demek değildir, göremeyeceğiz. Havanın açık olduğu günlerde gölge rahatlıkla görülebilir"

Google Haberlere Abone ol
"Atatürk'ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri"

ARDAHAN (AA) - Ardahan'ın Damal ilçesinde, Karadağların eteğine yansıyan Atatürk'ün siluetini izlemek amacıyla düzenlenen ve bu yıl 20'si gerçekleştirilen "Atatürk'ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri" havanın yağışlı olması nedeniyle, izlemeye gelenler silueti göremedi.

İlk olarak Damal festival alanında başlayan etkinlikte yöresel sanatçıların yanı sıra, Oğuz Aksaç ve Özlem Özdil konser verdi. Hava muhalefeti nedeniyle kısa süren konserde yağışların etkili olduğu anlarda vatandaşlar çadırlarda korunmaya çalıştı.

Şenlikte konuşan Damal Belediye Başkanı Ergin Önal, amaçlarının Atatürk'ü bu etkinlikle dünyaya tanıtmak ve insanları bu bölgeye çekmek olduklarını bildirdi.

Önal, "Bu etkinliği her yıl yapıyoruz. Bu yıl 20'sini düzenledik. Bu kapsamda her yıl binlerce insanı bölgeye çekiyoruz. Binlerce insana tanıtıyoruz. Bu vesileyle hem bölgemizi hem Atatürk'ü tanıtmış oluyoruz. Bu etkinliklerimiz gelecek yıllarda da sürecektir." dedi.

Silueti göremeyenleri daha sonraki günlerde ilçeye davet eden Önal, şunları ifade etti:

"Bugün ne yazık ki, göremedik. Hava açık ve güneş olmadığı için. Hava durumu ortada. Ancak bu şu demek değildir, göremeyeceğiz. Havanın açık olduğu günlerde gölge rahatlıkla görülebilir. Ağustos ayının sonuna kadar görülebilir. Buraya gelenler bu doğa harikasını görmeden gitmesinler."

Siluet ile ilgili davetlilere bilgi veren Önal, Karadağların eteklerine yansıyan silüetin yaz aylarında havanın açık olduğu 17.55 ile 18.10 saatleri arasında izlenebildiğini kaydetti.

Silueti izleme alanına vatandaşları yanı sıra, CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ile Zeynep Altıok'un ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'da geldi.

- Damal'daki Atatürk silueti

Karadağlar eteğine her yıl haziran sonu ile temmuz ayı döneminde yandaki tepenin gölgesinin düşmesi sonucu oluşan Atatürk silueti, ilk olarak 1954’te Yukarı Gündeş köyünde çobanlık yapan Adıgüzel Kırmızıgül tarafından fark edildi. Erdoğan Kumru tarafından 1975 yılında çekilen siluet fotoğrafının Genelkurmay Başkanlığına gönderilmesiyle bu doğa olayı Türkiye genelinde duyuldu.

Karadağlar eteğinde haziran sonunda başlayarak temmuz ayı içinde bulutsuz günlerde 17.50-18.10 saatleri arasında izlenebilen Atatürk siluetinin oluşumu, 1995'ten itibaren her yıl temmuz ayı içinde düzenlenen "Atatürk’ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri" ile kutlanıyor.

Yorumlar