Atatürk Havalimanı'nda güvenlik önlemleri

- Dış Hatlar Gidiş Terminali'nde uçağa giden yolcuların arandığı X-Ray cihazlarının yanına konulan "sıvı patlayıcı tespit cihazı" bir ay boyunca test edilecek

Google Haberlere Abone ol
Atatürk Havalimanı'nda güvenlik önlemleri

İSTANBUL (AA) - Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Gidiş Terminali'ndeki güvenlik önlemleri kapsamında uçağa giden yolcuların arandığı X-Ray cihazlarının yanına deneme amaçlı "sıvı patlayıcı tespit cihazı" konuldu.

Pasaport kontrollerinin ardından uçağa gidecek yolcuların üstünün ve bagajların arandığı X-Ray cihazının yan tarafına yerleştirilen sıvı patlayıcı tespit cihazı bir ay boyunca test edilecek. Bu süreçte yolcuların bagajından çıkan şişe veya paketteki sıvılar, bu cihazın bir haznesine konularak, bilgisayar taramasıyla kontrol edilecek. Tarama sonucunda içinde patlayıcı ya da tehlikeli unsur olmadığı tespit edilen sıvılar yolculara iade edilecek. Söz konusu sıvı, yolcular tarafından uçağa götürülebilecek.

Cihazı üreten firmanın yetkilisi Umut Akın, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, sıvı patlayıcı cihazının İngiltere'de üretildiğini söyledi. Akın, uçaklara alınmayan sıvılarda patlayıcı olup olmadığının cihaz tarafından tespit edilebildiğini ifade ederek, "Herhangi bir patlayıcı olmadığı kontrolden geçerse sıvılar uçuğa kabul edilmektedir. Cihaz, sıvının uçağa dahil edilebilmesi amacıyla konumlandırıldı." diye konuştu.

Akın, cihazın Atatürk Havalimanı'nda bir ay süreyle deneneceğini kaydederek, bu süre zarfında olumlu netice alınması halinde Türkiye'nin değişik illerinde de kullanılabileceğini bildirdi.

Cihazın Avrupa'nın en büyük 10 havalimanından sekizinde aktif olarak kullanıldığına dikkati çekerek, "Cihazın kullanımı için özel bir eğitime gerek yok. Yaklaşık 5 dakikalık bir kullanıcı eğitimi yeterli olacaktır. Cihaz, hiçbir radyoaktif kaynağa da sahip değil." şeklinde konuştu.

Yorumlar