Asya Parlamentoları Arası Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Forumu

- Foruma 20’den fazla ülkeden milletvekilleri ve Kazakistan’daki yabancı ülke temsilcileri katıldı

Google Haberlere Abone ol
Asya Parlamentoları Arası Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Forumu

ASTANA (AA) - Kazakistan'da Asya Parlamentoları Arası Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Forumu'nun açılışı yapıldı.

Forumun açılışına, Kazakistan Parlamentosu Meclisi Başkanı Nurlan Nigmatulin, Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov ve AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay'ın yanı sıra Azerbaycan, Tacikistan, Mısır, Hindistan, Endonezya ve Pakistan dahil olmak üzere 20'den fazla ülkeden milletvekilleri ve yabancı temsilciler katıldı.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov, açılışta yaptığı konuşmada, İslam dünyasının siyasi, ekonomik ve sosyal çağrılarla karşı karşıya olduğu dönemde böyle bir forumun düzenlenmesinin önemine değinerek, bilim, teknoloji ve inovasyon alanındaki sorunlara etkin ve ortak çözümlerin arandığını söyledi.

Açılışta İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (İSESCO) Başkanı Abdülaziz Bin Osman Tuveycri'nin görüntülü mesajına da yer verildi. Tuveycri, mesajında, bilim ve teknoloji alanında işbirliğinin yanı sıra kalkınmanın temelini oluşturan bu alanlarda çalışmaların yapılması gerekliliğine dikkati çekti.

AK Parti Ardahan Milletvekili Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada katma değeri yüksek teknoloji ihraç etmenin tüm ülkelerin hedefi haline geldiğini belirterek, forumda bu hedefe daha hızlı ulaşılması için Asya ve İslam ülkeleri arasında işbirliğinin altyapısının oluşturmasına dönük fikir alışverişinde bulunulacağını kaydetti.

Atalay, gıda güvenliği ve sağlıklı enerji konularına da işaret ederek, "Herkes mevcut yoksulluk problemini çözmek için çaba içerisinde. Bu çabamızı genellikle tabiatın kaynaklarını tüketerek karşılıyoruz. Aynı zamanda tabiata da zarar veriyoruz. Halbuki biz de tabiatın bir parçasıyız. Hem var olalım aynı zamanda doğaya da mümkün mertebede az zarar verelim. Bu denklemi kurmak için insanoğlunun bilimden yararlanması lazım." dedi.

İslam dünyasının bilim, teknoloji, sanayi ve inovasyon kavramları çerçevesinde neyin nasıl yapılması konusunu araştırması gerektiğini ifade eden Atalay, Türkiye'nin İslam dünyasına bu manada rehberlik edecek imkanlara sahip olduğunu söyledi. Atalay, "Türkiye'nin hedefi, hem kardeş ülkelerle işbirliğini geliştirerek hem de onlardan faydalanarak bu sürece olumlu katkıda bulunmak." diye konuştu.

Atalay'ın yarın forumda İslam dünyasında bilim ve teknoloji konulu bir konuşma yapması planlanıyor.

Yorumlar