Assange'ın sorgulanacağı tarih belli oldu

- Wikileaks'in kurucusu Assange, 17 Ekim'de Ekvador'un Londra Büyükelçiğinde sorgulanacak

Google Haberlere Abone ol
Assange'ın sorgulanacağı tarih belli oldu
STOCKHOLM (AA) - İsveç'te tecavüzle suçlanan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın ifadesi 17 Ekim'de Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğinde alınacak.
İsveç Başsavcılığından yapılan açıklamada, 4 yıldır Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde kalan Julian Assange'ın ifadesinin 17 Ekim'de, büyükelçilik binasında, davayla ilgilenen İsveçli bir polis memuru ile İsveçli Başsavcı Ingrid Isgren eşliğinde, Ekvatorlu bir savcı tarafından alınacağı bildirildi.
Assange'ın sorgu raporunun Ekvadorlu yetkililer tarafından hazırlanacağı belirtilirken, soruşturmanın devam edip etmeyeceğine ise İsveç yargısının karar vereceği kaydedildi.
İsveç devlet televizyonu SVT'ye gelişmeler hakkında açıklama yapan davanın savcısı ​Marianne Ny, "Soruşturmanın ilerlemesini pozitif bir gelişme olarak değerlendiriyorum." dedi.
- 4 yıldır bir odada yaşıyor
İngiliz mahkemesi 2012 yılında, Avustralya vatandaşı Assange'ın, iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Assange, bu kararın ardından, Haziran 2012'de İngiltere'deyken, İsveç'e iade edilirse ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.
Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti.

45 yaşındaki Assange'ın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ve İsveç'e iade edilmesi bekleniyor.

4 yıldır diplomatik misyonun bir odasında yaşayan Assange'ın sağlığından zaman zaman endişe ediliyor.

Yorumlar