Askeri personel için "sağlık yeteneği" yönetmeliği

- TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin sağlık yeteneklerini tespit etmek ve sağlık işlemlerini düzenlemek amacıyla hazırlanan yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Google Haberlere Abone ol
Askeri personel için "sağlık yeteneği" yönetmeliği

ANKARA (AA) - Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli personelin, görevlerine uyarlık bakımından sağlık yeteneklerini tespit etmeyi ve barışta, savaşta yapılacak sağlık işlemlerini düzenliyor.

Yönetmeliğe göre, asker yükümlülerinin sağlık muayeneleri, önceki düzenlemede olduğu gibi askerlik şubelerinin bulunduğu yerlerde, öncelikle varsa kayıtlı olduğu aile hekimince, yoksa en yakın resmi sağlık kuruluşunda tek tabip tarafından yapılacak.

Yurt dışında yaşayan askerlik yükümlülerinden herhangi bir hastalığı olmayanların muayeneleri ise yükümlünün bulunduğu ülkenin sağlık mevzuatına uygun şekilde resmi sağlık kuruluşunda yaptırılacak ve düzenlenecek yoklama formları doğrudan vatandaşın kayıtlı olduğu askerlik şubesine konsolosluklarca gönderilecek.

Askerlik hizmetine alındıktan sonra hakkında "Askerliğe Elverişli Değildir" kararı verilen erbaş ve erler rapor tarihi itibarıyla terhis edilecek ve bunlar raporları onaylanıp kesinlik kazanıncaya kadar sıhhi izinli sayılacak.

Yoklamada, sevki sırasında ya da silah altında yapılan muayeneleri neticesinde verilen raporlara itiraz halinde, yükümlü, sağlık kurulu raporu aldırılmak üzere Sağlık Bakanlığına bağlı engelli sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşlarına sevk edilecek. Yükümlü, sağlık kurulu kararına itiraz etmesi halinde ise kontrol muayenesi için askerlik şubesince o yerin en büyük mülki amirliğince belirlenecek en yakın başka bir sağlık kuruluna gönderilecek. İlk sağlık kurulu raporu ile kontrol muayenesi arasında uyumsuzluk bulunmaması halinde karar kesinlik kazanacak. Uyumsuzluk halinde yükümlü rapor tanzim etmeye yetkili hakem hastaneye gönderilecek ve bu muayene sonucuna göre hakkında işlem tesis edilecek.

Hastalıklar listesinde tam karşılığı bulunmayan sınır vakalarda daha önce Gülhane Askeri Tıp Akademisi Profesörler Sağlık Kurulunca belirlenen heyet tarafından düzenlenen rapor alınırken artık ihtisas hastanelerince düzenlenen rapora göre işlem gerçekleştirilecek.

Yeni yönetmeliğe göre ayrıca, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er adayları ile öğrenci adayları ön sağlık muayenesine tabi tutulmayacak. Bu adayların sağlık muayeneleri, Sağlık Bakanlığına bağlı engeli sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşlarında yapılacak.

Milli Savunma Üniversitesi ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisinden sağlık yetenekleri nedeniyle çıkarılan öğrenciler tekrar bu kurumlara alınmayacak.

Öte yandan, bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle 12 Ekim 2015 tarihli "Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği" yürürlükten kaldırıldı.

Yorumlar