"Askeri casuslukta kumpas" davası

- İzmir'deki "askeri casusluk soruşturması"nda sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddiasıyla ilgili FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında 25'i tutuklu 68 sanığın yargılanmasına başlandı - Davaya müşteki olarak katılan askeri casusluk davasının beraat eden sanıkları, "kumpas" kurdukları ileri sürülen emniyet mensuplarıyla ilk kez karşı karşıya geldi

Google Haberlere Abone ol
"Askeri casuslukta kumpas" davası

İZMİR (AA) - İzmir'deki "askeri casusluk soruşturması"nda sahte delil üretildiği iddiasıyla ilgili Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında 25'i tutuklu 68 sanık hakkında açılan davanın görülmesine başlandı.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya geniş güvenlik önlemleri eşliğinde aralarında merkez valisi, mülkiye müfettişleri, dönemin İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay ve emniyet mensuplarının bulunduğu 25'i tutuklu 68 sanık ile 95 müştekiden bazıları katıldı.

Davada müşteki olarak yer alan askeri casusluk davasının beraat eden sanıkları, "kumpas" kurdukları ileri sürülen emniyet mensuplarıyla ilk kez karşı karşıya geldi.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada sanıkların kimlik tespiti yapıldı.

Taleplerinin sorulması üzerine sanık avukatlarından Muzaffer Akyol, yetkisiz olduğunu öne sürdüğü savcı için "red" talebinde bulundu. Mahkeme başkanı, "usulde böyle bir uygulama olmadığını" belirterek, talebi reddetti.

Avukatların taleplerinin alınmasının ardından Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato tarafından hazırlanan bin 13 sayfalık iddianame okunacak.

Duruşma, iddianamenin okunması tamamlanana kadar haftanın 4 günü devam edecek.

- Dava ve iddianame

"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar maili üzerine başlatılan ve aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkililer, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanmış, İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, şubat ayında tüm sanıkların beraatine hükmetmişti.

Sahte deliler üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada 25 kişi tutuklanmıştı. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan Sorumlu Başsavcı Vekili Okan Bato'nun hazırladığı ve Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame, 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, sanıklar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında, “silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği, örgüt faaliyetleri kapsamında devlet ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek, iftira, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek ve yaymak, özel hayatın gizliliğini ihlal, suç delillerini yok etmek, gizlemek, değiştirmek ve suç uydurmak" gibi suçlamalar yer alıyor.

Yorumlar