Asker-sivil el ele kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı

- Hak-İş Genel Başkanı Arslan: - “Genel olarak Anıtkabir’deki görüntüler, yürüyüşler, Cumhurbaşkanı'nın mesajları oldukça güzel bir tabloyu beraberinde getirdi. 15 Temmuz’da pekişen birliktelik ruhunu dünkü kutlamalarda yeniden yaşadık” - Memur-Sen Başkan Yardımcısı Tonbul: - “Bayrağını alanlar yine sokaklarda, bu sefer askere karşı değil askerle birlikte bağımsızlık kutlaması yaptı. Başkomutan'ın önderliğinde milli bir bayram ilk kez bu düzeyde geniş bir toplumsal taban buldu” - Hukukçular Derneği Genel Başkanı Sarı: - “Çanakkale ruhunun sergilendiği 30 Ağustos kutlamalarında, bugüne kadar özlem duyduğumuz ve bundan sonra da devam etmesini istediğimiz toplumsal ruh ve kardeşlik iklimi vardı” - ASDER Başkanvekili emekli Albay Hacımustafaoğulları: - “Önceki kutlamalarda sanki bir canlılık ve ruh eksikti. O da milletin ta kendisiydi. Dün, millet o boşluğu ciddi manada doldurdu ve 30 Ağustos Zaferi'nin de asıl mimarının kendisi olduğunu hatırlattı”

Google Haberlere Abone ol
Asker-sivil el ele kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı

ANKARA (AA) - TANJU ÖZKAYA - Bu yıl birçok ilkin yaşandığı "30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü” kapsamında gerçekleştirilen törenlerde en dikkat çeken ayrıntı, vatandaşlar ile askerlerin ilk kez birlikte kutlamalarda yer almasıydı.

Kutlamalarda oluşan bu tabloyu, "birlik ve beraberliğin en güzel fotoğrafı" şeklinde tanımlayan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile toplumun farklı kesimlerinden isimler, 15 Temmuz'daki FETÖ’nün darbe girişiminden sonra kenetlenen Türkiye’nin artık suni gündemlerle ayrışmayacağının altını çiziyor.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın Türk tarihi açısından oldukça önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, o gün yaşanan zafer ruhunun bugünlere taşınması gerektiğini her seferinde savunduklarını aktardı.

Zafer Bayramı gibi milli günlerin halkın birlik ve beraberliğinin yeniden pekişmesi için önemli anlar olduğunu dile getiren Arslan, “Böylesi önemli günlerin sadece askeri erkan ve devlet protokolünün yer aldığı sıkıcı etkinliklerle kutlanması yerine halka açılıp, milletle el ele kutlanması gerektiğini bugüne kadar hep dile getirdik. Bu tarih bilinci ve motivasyonu ile yapılacak kutlamalar daha anlamlı olur." dedi.

Dünkü kutlama görüntülerinin bu taleplerine uygun bir şekilde geliştiğini ifade eden Arslan, soğuk savaş dönemlerini andıran askeri araçlarla gövde gösterisinin yapıldığı kutlamalar yerine halkın ellerinde bayraklarla askerle iç içe olması karşısında mutlu olduklarını söyledi.

Arslan, "Genel olarak Anıtkabir’deki görüntüler, yürüyüşler, Cumhurbaşkanı'nın mesajları oldukça güzel bir tabloyu beraberinde getirdi. 15 Temmuz’da pekişen birliktelik ruhunu dünkü kutlamalarda yeniden yaşadık." diye konuştu.

Mahmut Arslan, bazı medya organlarında, kutlamalar için Anıtkabir’e gelen askerlerin kimlik kartı göstermeleri ile başörtülü bir polis memurunun fotoğrafı üzerinde algı oluşturulmak istendiğini belirterek, "Her şeye rağmen dün harika bir tablo vardı. Bazı medya organlarının 28 Şubat uygulamalarını andıran tutumlarına rağmen milletimizin birlik ve beraberliği bir kez daha pekişmiş oldu." ifadelerini kullandı.

- "Milli bir bayram ilk kez bu düzeyde geniş bir toplumsal taban buldu"

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul da 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinliklerinde sivil ve askerlerin bir arada olmasının kutlamaları anlamlı kıldığını ifade ederek, "Daha önceki bayramlar, tanklar, toplar ve uçaklarla gövde göstergesinin yapıldığı bir tatbikat havasında geçiyordu. Şimdi ise milletin asker ile el ele kutlamalarda yer alması yeni bir tablo oluşturdu. Bu tablo, kardeşliğimizin ve milli birliğimizin kendisidir." dedi.

FETÖ’nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin millet eliyle püskürtülmesinden sonra Türkiye’ye karşı topyekün bir saldırı gerçekleştirildiğini ifade eden Tonbul, bütün bunlara rağmen Türkiye’nin her geçen gün daha da güçlendiğini, toplumsal sorunların üstesinden geldiğini vurguladı.

Hacı Bayram Tonbul, şunları kaydetti:

"15 Temmuz darbe girişiminden sonra başlayan demokrasi nöbetleriyle bir kez daha ortaya çıkan kardeşlik ve güç birliği tablosu birilerini rahatsız etmiş olmalı ki terör örgütleri PKK/PYD ve DAEŞ bir anda Türkiye’ye saldırılar düzenledi. Ancak şunu unutmayalım ki darbe girişiminden sonra kardeşlik mayamız öyle tuttu ki bu saatten sonra kimse bunu bozamaz. 30 Ağustos kutlamaları da bunun en güzel örneği oldu. Yurdun dört bir tarafından bayrağını alanlar yine sokaklarda, bu sefer askere karşı değil, askerle birlikte bağımsızlık kutlaması yaptı. Başkomutan'ın önderliğinde milli bir bayram ilk kez bu düzeyde geniş bir toplumsal taban buldu.”

- "Kutlamalardaki boşluğu millet doldurdu"

Emekli askerlerin kurduğu Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Başkanvekili emekli Albay Mustafa Hacımustafaoğulları da Türkiye’de son yıllarda hemen her alanda ciddi değişimler yaşandığını, bu süreçte özellikle askeri vesayet sisteminin bitirilmesine yönelik çabaların karşılık bulduğunu söyledi.

Başkomutanlık sıfatının ilk kez sembolik anlamın dışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kullandığını belirten Hacımustafaoğulları, "Bu gelişmelere bir bütün olarak baktığımızda, demokrasi yolculuğumuzda önemli mesafeler katediyoruz. Dünkü kutlamalar da aslında oldukça önem verilmesi gereken bir ambiyansta yapıldı. Önceki kutlamalarda sanki bir canlılık ve ruh eksikti. O da milletin ta kendisiydi. Dün, millet o boşluğu ciddi manada doldurdu ve 30 Ağustos Zaferi'nin de asıl mimarının kendisinin olduğunu hatırlattı.” dedi.

Türkiye’nin zorlu bir süreçten geçtiğine de işaret eden emekli albay, birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğu bugünlerde, asker ve milletin el ele alanlarda olmasının beraberinde getirdiği mesajın çok iyi okunması gerektiğini söyledi.

Hacımustafaoğulları, şunları kaydetti:

“Dünkü kutlamalarda tankla, uçakla gösteri yapan klasik bir üçüncü dünya ülkesi yoktu. Modern, güçlü ve milletini arkasına almış bir ordu vardı. Güçlü millet, güçlü ordu sözünün can bulduğu bir tablo vardı. Ülkemize yakışan, kardeşliğimizi ve sosyal barışımızı pekiştiren bir kutlama yaptık. Artık yeni bir Türkiye olduğunun alametleri olarak bu gelişmeleri değerlendirmek gerekiyor.”

- "Çanakkale ruhu yeniden sahnelendi"

Hukukçular Derneği Genel Başkanı Mehmet Sarı da 30 Ağustos kutlamalarında milletin ordusuyla bütünleşerek Çanakkale ruhunun yeniden sahnelendiğini söyledi. Dünkü tablonun, geçmiş yılların katı devlet anlayışının artık tarih olduğunu, yeni dönemde halkıyla bütünleşen, vatandaşıyla var olan bir devlet yönetiminin ortaya çıktığını ifade eden Sarı, özlenen bu tablonun Türkiye’yi daha güçlü ve bölgesinde söz sahibi bir ülke kılacağını vurguladı.

Sarı, şu görüşleri paylaştı:

"Dünkü kutlamalar birçok paradigmayı da yerle bir etti. Muhafazakar kesimin milli bayramlara karşı olduğu yönünde bir algı vardı. Bunun doğru olmadığı dün bir kez daha ortaya çıktı. Birlik ve kardeşliğin üst seviyede görüldüğü bu kutlamalar, aynı zamanda Türkiye’nin artık öz benliğine döndüğünün de göstergesiydi. Zira milletini yok saymayan, onunla birlikte var olmayı amaçlayan bir devlet modelimiz var artık. Çanakkale ruhunun sergilendiği 30 Ağustos kutlamalarında, bugüne kadar özlem duyduğumuz ve bundan sonra da devam etmesini istediğimiz toplumsal ruh ve kardeşlik iklimi vardı."

- "Devletin en büyük motive kaynağı millettir"

Yeni Medeniyet Stratejik Düşünce Hareketi Başkanı Cuma İçten de 30 Ağustos kutlamalarında ortaya çıkan toplumsal birlikteliğin devam etmesi için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin Güneydoğu’da silahlı terör örgütü PKK ve onun işbirlikçisi DAEŞ ile mücadele ederken diğer taraftan ise Fırat Kalkanı harekatına destek verdiğini hatırlatan İçten, “Çok kritik bir süreçten geçiyoruz. Bu anlamda terör örgütleriyle mücadele veren devletin en büyük motive kaynağı toplumsal bütünlük ve kardeşliktir. Bugün geldiğimiz noktada farklı siyasi görüşlere rağmen milletimiz, ülkemizin selameti için kardeşlik duygusunu 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yeniden yeşertmiş, 30 Ağustos kutlamalarında ise bunu ilelebet devam ettireceğinin mesajını vermiştir.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar