Arnavutluk’taki Osmanlı arşivleri gün yüzüne çıkarılacak

- TİKA ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Arnavutluk'taki Osmanlı dönemine ait pek çok arşiv belgesini dijital ortama aktaracak

Google Haberlere Abone ol
Arnavutluk’taki Osmanlı arşivleri gün yüzüne çıkarılacak

ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteği ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü işbirliğinde Arnavutluk arşivlerinde bulunan Osmanlı dönemine ait fermanlar, vergi defterleri, makbuzlar, şeriye sicilleri, tapu kadastro defterleri, vakfiyeler, tarihi belgeler dijital ortama aktarılacak.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Osmanlı coğrafyasındaki arşiv belgelerini ortaya çıkarmak ve ortak kültürel mirasın korunmasını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında, Arnavutluk’taki Osmanlı arşivlerinin belirlenmesi ve dijital ortama aktarılması projesinin ilk aşamasında Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü uzmanları, Arnavutluk Arşiv Müdürlüğünde bir haftalık bir çalışma yaparak Osmanlı belgelerini yerinde inceledi.

Osmanlı arşivlerinin büyük bir kısmının bulunduğu Tiran’daki arşiv deposunda ve şehir dışında bulunan iki adet arşiv deposunda incelemeler yapan uzmanların bu çalışmalarıyla, Arnavutluk’taki Osmanlı belgelerinin gün ışığına çıkartılması yönünde ilk adım atılmış oldu. Arşivlerde, aralarında II. Bayezid döneminden kalma beratın da olduğu belgelerin çoğunluğunu 1832-1912 yılları arasındaki döneme ait belgeler oluşturuyor.

TİKA Tiran Koordinatörü Prof. Dr. Birol Çetin’in de eşlik ettiği çalışmalara, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Sinan Satar, Mustafa Kırış ve Alim Baki Akkoç katıldı.

Farklı kategorilerde tasnifi yapılan belgelerin arasında vergi defterleri, makbuzlar, şahsi notlar ve mektuplar, şeriye sicilleri, tapu kadastro defterleri, vakfiyeler, mali kayıtlar bulunuyor.


Yorumlar