Arnavutluk'ta "Alfabe Günü" kutlaması

MANASTIR (AA) - Arnavutların en önemli milli bayramı Alfabe Günü, Makedonya'nın Manastır şehrinde düzenlenen törenle kutlandı. Törene, Makedonya'nın Ohri...

Google Haberlere Abone ol
Arnavutluk'ta "Alfabe Günü" kutlaması

MANASTIR (AA) - Arnavutların en önemli milli bayramı Alfabe Günü, Makedonya'nın Manastır şehrinde düzenlenen törenle kutlandı.

Törene, Makedonya'nın Ohri Çerçeve Anlaşmasını Uygulamadan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Festim Halili, Türk kökenli Devlet Bakanı Beycan İlyas, Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behicudin Şehabi ile Makedonya, Arnavutluk ve Kosova'dan üst düzey yetkililer katıldı.

Festim Halili, burada yaptığı konuşmada, 108 yıl önce bugün, bulundukları binada birçok yerden Arnavut delegenin Arnavut alfabesini derlemek adına toplandığını hatırlattı.

Alfabedeki harflerin her birinin, Arnavutça dilinin değerli birer incisi olduğunu dile getiren Halili, toplandıkları tarihi binaya ilişkin, "Zaman zaman saldırıya uğrasa da bu evin ruhu her zaman var olacak. Bu alfabe bilimi, eğitimi, halkımızı ve tüm insanlığı ileri götürmek adına mücadelesine devam edecek." ifadelerini kullandı.

Törene katılan Arnavutluk Dışişleri Bakan Yardımcısı Halil Hyseni de Makedonya ve Arnavutluk'un, bugün müze olarak kullanılan binanın bakımı için ortak bir proje üzerinde çalıştıklarını aktardı.

Hyseni, "Biz Arnavutlar, bu kongre ve üyeleri aracılığıyla birleşik bir alfabeye ve DNA'mızın ayırt edici bir özelliğine sahip olduk. Bir olduğumuzu ve bu kongrenin 'bir dil bizi birleştirir' sloganını hatırlatacak günleri kutlamalıyız." dedi.

Arnavut Alfabesi Müzesi Müdürü Nuer Asllani ise etkinlikte bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Manastır Kongresinin üyelerinin bu alfabe ile Arnavut halkının hayallerini gerçekleştirdiğini belirtti.

Etkinliğin ardından, Alfabe Komisyonunun üyelerinin balmumu heykellerinin bulunduğu anıt odasının açılışı yapıldı, konser düzenlendi.

Arnavutlar tarafından "Alfabe Günü" ilan edilen 22 Kasım 1908'de düzenlenen Manastır Kongresi'nde, Latin alfabesi kabul edilmişti.

Yorumlar