Arçelik, iklim değişikliğiyle mücadelesini sürdürüyor

İSTANBUL (AA) - Arçelik AŞ, Dünya Bankası'nın düzenlediği Dialogue For Climate Action (İklim Hareketi Diyaloğu) etkinliğinde "İklim Hareketi Diyaloğuna...

Google Haberlere Abone ol
Arçelik, iklim değişikliğiyle mücadelesini sürdürüyor

İSTANBUL (AA) - Arçelik AŞ, Dünya Bankası'nın düzenlediği Dialogue For Climate Action (İklim Hareketi Diyaloğu) etkinliğinde "İklim Hareketi Diyaloğuna Yönelik Prensipler"e imza attı.

Şirket açıklamasına göre, Arçelik AŞ, 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP21) hedefleri çerçevesinde Dünya Bankası tarafından diyalogları artırmak amacıyla Viyana'da düzenlenen Dialogue For Climate Action (İklim Hareketi Diyaloğu) etkinliği kapsamında "İklim Hareketi Diyaloğuna Yönelik Prensipler"e imza atan taraflardan biri oldu.

İklim Hareketi Diyaloğuna Yönelik Prensipler, hükumetlerin, özel sektörün, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak adına birlikte çalışmasını ve özel sektörün, iklim değişikliğini ele alan politikalarda ve programlarda daha aktif rol almasını kolaylaştırmak adına Dünya Bankası tarafından lanse edildi.

Hükumetler ve özel sektör ortaklarının başlıca küresel krizlerle başa çıkmak amacıyla planlar ve çözümler uygularken, küresel, yerel ve ülke düzeyindeki müzakerelere kılavuzluk etmesini kapsayan prensiplere Arçelik AŞ'nin yanı sıra 12 uluslararası kuruluş imza attı.


-"Enerji verimliliği, iklim değişikliğiyle mücadelede çok önemli"


Etkinliğe, Arçelik AŞ Genel Müdürü Hakan Bulgurlu da katıldı. İklim Hareketi Diyaloğu kapsamında gerçekleştirilen "CEO'ların Ajandası ve İklim Hareketi" başlıklı panelde konuşmacı olarak yer alan Bulgurlu, Arçelik olarak iklim değişikliğiyle mücadele amacını taşıyan ulusal ve uluslararası girişimlerde aktif rol oynadıklarını belirtti.

Büyüme ve rekabet konularında da bu konudaki proaktif yaklaşımın faydasını gördüklerini ifade eden Bulgurlu, şunları kaydetti:

"Tüm global üreticilerin emisyonlarını düşürme ve iklim değişikliğiyle mücadelede önemli sorumlulukları olduğuna inanıyoruz. Ürünlerde enerji verimliliğini arttırmak, Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre iklim değişikliğine karşı mücadelede çok etkin bir yöntem. Biz de bu konuda, BM Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 2010-2015 arasında yürütülen Türkiye'de Enerji Verimli Ürünlerin Piyasa Dönüşümü Projesi'nin ortağı olarak önemli çalışmalar yürüttük.

Ev cihazlarının toplam yaşam döngüsü içindeki toplam karbon salınımının yüzde 95'i kullanım aşamasında gerçekleşiyor. Ev aletlerinin enerji verimliliğine odaklanmak, çevresel etkiyi azaltmada kritik önem taşıyor. Hız kesmeden sürdürdüğümüz Ar-Ge yatırımlarımız sayesinde enerji ve su tasarruflu ürünler tasarlıyoruz. Mevcut A+++ enerji verimlilik limitinden yüzde 70 daha az enerji tüketen 'A+++' çamaşır makinemiz ve 'A++' elektrikli fırınımız bunun en iyi örneklerinden."

Bulgurlu, Arçelik AŞ'nin son dönemde sürdürülebilirlik alanında temiz su ve yiyecek kıtlığı konularına da odaklandığına işaret etti. Gelecek 35 yılda dünyanın su ihtiyacının yüzde 55 artacağına dikkati çeken Bulgurlu, "Asya'da 300 milyon insanın temiz suya erişimi bulunmuyor. Biz de su kıtlığıyla karşı karşıya olan bir coğrafyadayız. Temiz suya erişim, gıda üretimi başta olmak üzere ekonomileri her açıdan etkileyecek. Su için daha iyi bir geleceği nasıl şekillendirebileceğimiz konusu üzerinde çalışırken hem üretimde su verimliliği çalışmalarımızı yürütüyor, hem de sadece 5,5 litre su tüketen bulaşık makinesi gibi su tasarruflu ürünler tasarlıyoruz." açıklamasında bulundu.

Yorumlar